maanantai 1. marraskuuta 2010

Kertaustyylejä

 
Taannoiselta Latvian matkalta palatessa Helsinki tuntui harmaalta betonihelvetiltä. Latviassa näkyi paljon vanhaa ja ennen kaikkea värikästä arkkitehtuuria. Nyt taidehistorian tunneilla olen oppinut esimerkkejä Suomenkin arkkitehtuurin helmistä. Ei tarvitse hävetä vaikka meillä ei olekaan yhtä vanhaa arkkitehtuuriperinnettä kuin muualla Euroopassa. Suomi on sen sijaan modernin kaupunkirakentamisen maa, sillä alle 10 % maan nykyisestä rakennuskannasta on rakennettu ennen vuotta 1940.

Rakennukset voivat parhaimmillaan olla todella lumoavia ja niitä jaksaisi tuijottaa tovista toiseen. Tällainen on minulle aina ollut esimerkiksi Carl Theodor Höijerin suunnittelema uusrenessanssirakennus Ateneum.


Kertaustyylejä luennolla opetellessamme hienoja esimerkkejä ovat myös Carl Axel Setterbergin suunnittelema Vaasan hovioikeus (englantilainen uusgotiikka):


Carl Johan von Heidekenin suunnittelema Porin kirkko (uusgotiikka):


Anders Fredrik Cranstedtin suunnittelema Kerimäen kirkko (ekletismi):


ja Carl Ludvig Engelin suunnittelema Helsingin kansalliskirjasto (uusklassismi).


(kuvat Googlesta)

Niin, Suomessakin on vaikka kuinka paljon upeita rakennuksia kun niistä vain tietäisi. Toki matkustellessa näkee kauniita rakennuksia, mutta ohiajaessa/kävellessä ne eivät paljoa kerro. Mikä rakennus on kyseessä, kuka suunnitellut, kuinka vanha? Tämän vuoksi on mukavaa oppia edes hippunen Suomen rakennustaiteesta.
 

1 kommentti:

  1. Sanos muuta, ulkomailla huomaa kauniit ja erikoiset rakennukset paljon paremmin kuin kotimaassa tai -paikkakunnalla. Kiitos tyylikurssista!

    VastaaPoista