keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Rajattu - Emmi-Inkeri Rimpilä ja Heli Mannisenmäki

 
Eilisellä pikavisiitillä Kuopioon, ehdin varsinaisten näyttelyn avajaisten lisäksi käydä katsomassa Kuopion kaupunginkirjastossa olevan näyttelyn Rajattu. Näyttelytilassa oli kahden taiteilijan valokuvia.

"Taide yhdisti kaksi nuorta toisiinsa ystävyyden siteellä. Emmi-Inkeri Rimpilä ja Heli Mannisenmäki asuivat kämpiksinä Kuopiossa noin 8 vuotta sitten opiskellessaan samalla vuosikurssilla Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen kuvallisen ilmaisun linjalla. Valmistuttuaan sieltä kuva-artesaaniksi Emmi jatkoi opintojaan valokuvaajaksi ja Heli kuvataiteilijaksi.
(---)Näyttelyn nimeksi valittiin Rajattu, sillä onhan valokuva jo itsessään aina rajattu. Vapaamuotoinen teema antoi kummallekin taiteilijalle mahdollisuuden toteuttaa näyttelyyn omannäköiset kokonaisuudet
."

Rimpilä kertoo kuvistaan seuraavaa:
"Valokuva on yksi keino itsetutkiskeluun ja itseilmaisuun. Suurin osa Rajattu-näyttelyyn valikoituneista töistäni edustaa digitaalista taidetta. Olen yhdistänyt kuviini usein monta päällekkäistä kuvaa ja töissäni onkin läsnä hieman satumainen tuntu. Kuvankäsittelyn avulla voin tuntea mitä on syntyä liekin sieluna tai helliä kuurana ruusunmarjan pintaa."



Rimpilän kuvat eivät aiheuttaneet itsessäni suurempaa mielenkiintoa. Pidin rohkeana valintana käyttää kuvissa omaa alastonta vartaloa ja kuvankäsittely oli taidokasta. Osa kuvista oli kuitenkin hieman päälleliimatun oloisia eivätkä koskettaneet minua. Toisaalta asenteenikin saattoi olla vääränlainen, sillä harvoin pidän kuvista joita on käsitelty. Luotan ehkä vanhanaikaisestikin autenttisen kuvan voimaan. Alastoman vartalon yhdistäminen alastomaan luontoon oli kuitenkin onnistunut.

Mannisenmäki avaa omaa kuvasarjaansa seuraavasti:
"Kuvani ovat otettu ikkunoista, joten kuviin sisältyy automaattisesti myös toisenlainen rajaus. Ikkunoiden näkymä on rajallinen ja useissa kuvissani näkyykin palanen ikkunan karmia tai verhoa. Olen kiinnostunut valokuvauksen taiteellisesta luonteesta, en niinkään tekniikasta. Valokuvaamisessa kiinnostaa eniten tunnelman vangitseminen ja mielestäni kuvien epäterävyys luo maisemasta tai näkymästä hyvin maalauksellisen."




Rimpilään verrattuna Mannisenmäen kuvasarja avautui minulle paremmin ja pidin kuvien maalauksellisuudesta. Kuvissa näkyi juuri autenttisen, muokkaamattoman kuvan parhaat puolet ja rajattomat mahdollisuudet. Oikeanlaisella rajauksella, terävyysalueella ja aihevalinnalla voi saada mielenkiintoisen ja ajatuksia herättävän kokonaisuuden. Lyhyt terävyysalue toi mystisyyttä ja lasien heijastukset kuviin aivan uusia ulottuvuuksia.

Molemmat taiteilijat ovat Ingmanin kasvatteja ja oli hauskaa huomata, itsekin kyseisen koulutusohjelman käyneenä, että molempien kuvista heijastui pieni "ingmanlaisuus". Olisi mielenkiintoista seurata heidän tekemisiään tulevaisuudessakin.
 

4 kommenttia:

  1. Hienon oloisia kuvia! Mihin saakka näyttely menee? Mietin vain, että ehtisinköhän pääsiäislomalla Kuopioon saakka. :)

    VastaaPoista
  2. Katja/Lumiomena: Näyttely on esillä 2.4.2011 saakka.

    VastaaPoista
  3. Voi kiitos tästä näyttelykierroksesta. Tykkäsin kovasti Mannisenmäen ikkunakuvista ja Matelan maalauksista. Olen jo pitkään ajatellut, että olisi hauska käydä tutustumassa kouluun ja sen opetukseen.Opetus on ilmeisen laadukasta ja antaa näköjään hyvän pohjan taiteen alan muillekin koulutuksille.

    Vieläkö jaksat ja ehdit itse harrastaa tekemistä opiskelun ohella?

    VastaaPoista
  4. tuike: Mannisenmäen valokuvat olivat kyllä lumoavia ja tunnelmia välittäviä. Sinne vain tutustumaan Ingmanille! Uusi kuva- ja mediataide puolella sai tutustua hyvin erilaisiin tekemisen muotoihin ja paljon tarttui oppia.

    Valitettavasti en harrasta taiteen tekemistä enää juurikaan. Vaikka ajoittain tuleekin tarve tehdä jotain käsillä. Valokuvauksesta pidän kiinni. Pyrin noudattamaan aina kuvatessani (mitä tahansa) opetettuja sommittelu ja muita asioita. Ingmanilla opin paitsi ohjaajilta myös todella paljon muilta opiskelijoilta. Se olikin yksi koulun suurista rikkauksista, hyvä luokkahenki ja mukavat, asiantuntevat opettajat.

    VastaaPoista