sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Kuopiorock 10v

Kuopiorockissa vietettiin viikonloppuna 10-vuotis juhlavuotta. Ja kyllä, minä olen ollut mukana niissä jokaisessa. Tänä vuonna tosin vain yhtenä päivänä, sillä juhlavuoteen nähden olin aluksi hieman pettynyt bänditarjontaan. Kaksipäiväiset festarit vietettiin miltei täysin suomalaisvoimin. Perjantaina olisi esiintynyt mm. Chisu, Stam1na ja Sparzanza, mutta koska olin nähnyt kaksi viimeisintä en halunnut maksaa yhden esiintyjän näkemisestä ylihintaa. Siksipä ostimme liput vain lauantaille, koska halusin nähdä Kaija Koon, Verjnuarmun, Turmion Kätilöt ja illan pääesiintyjän Nightwishin. Ilmeisesti juuri Nightwish oli haukannut ison palan järjestäjien festaribudjetista. Mutta kyllä se sitten olikin näkemisen arvoinen.
Kaija Koo aloitti päivän ja täytyy kyllä sanoa että hän otti ison lavan haltuun hienosti. Paikalla oli paljon väkeä niin nuorta kuin vanhaa, ja kaikki olivat yhtä innoissaan. Keikka oli huomattavasti onnistuneempi kuin edellinen jonka kävin katsomassa, sillä nyt Kaijan ei tarvinnut nousta kaljakorin päälle jotta yleisö olisi nähnyt hänet. Uudet ja vanhat hitit osattiin ulkoa ja laulettiin mukana :)
Verjnuarmu näytti kuinka hyvin savon murre toimii laulettuna vielä nykypäivänäkin. Ylpeitähän noista viikatemiehistä saa olla kun vievät savolaisuutta eteenpäin.
Festarit menivät kuten yleensä,leppoisasti, bändit vaihtuvat vuosittain (suurin osa) ja yöllä on ihanaa päästä suihkuun ja omaan sänkyyn nukkumaan. Pari negatiivista asiaa tuli silti huomattua. Vesipisteitä ei ollut lauantaina käytössä kuin yksi(!) mikä aiheutti järkyttävän jonon stadion- ja rantalavan väliin. Perjantaina vesipisteitä oli ilmeisesti ollut toinenkin ja yleensä niitä on kaksi ollutkin, mutta kyseisillä helteillä vettä olisi ehdottomasti pitänyt olla tarjolla useammasta pisteestä. Vettä jonottaessa sai karsia melkoisen tovin jonkin bändin esiintymisestä, sillä aiempina vuosina en ole moista jonoa nähnyt. Toinen mieltäni ärsyttänyt asia oli roskisten vähäisyys. Joko roskiksia ei ollut tarpeeksi tai sitten olin aina väärässä paikassa, mutta mieluummin olisin nakannut lautaset ja mukit/kupit roskiin kuin jättänyt jonkin aidan/teltan kulmalle. Tosin roskien kerääjille täytyy kyllä nostaa hattua, heitä oli mielestäni riittävästi ja tekivät työnsä kiitettävästi.

Positiivista palautetta saa uusi stadionlava, joka oli sijainniltaan parempi kuin aiempien vuosien telttalava. Nyt Rönöön menevää liikennettä ei ilmeisesti tarvinnut sulkea festarikansan liikkuessä rannalta tien yli muille lavoille. Mietimme kyllä että tuleekohan järjestäjille jälkikäteen kuittailua nurmikon pilaamisesta vai onkohan nurmikon uusiminen otettu huomioon festaribudjetissa....? Ei se kuitenkaan niin huonoon kuntoon näyttänyt menneen kuin olisin voinut kuvitella.

Turmion Kätilöt on tuttu ja vakionäky Kuopiorockissa, omassa kaupungissaan kun ovat. Meininki on aina yhtä hienoa vaikka esiintymisessä rauhallisempaan suuntaan on mentykin. Liekkö asiaan vaikuttanut herrojen ukkoutuminen ;P Tällä kertaa festarikansa sai nähdä bändin uusimman jäsenen: Kaija Gootin! Kaija lauloi mukana yhden kappaleen verran.
Ja illan pääesiintyjä Nightwish: huhhuh. Visuaaliset lavaefektit olivat kerrassaan upeat, vaikka itse esiintyjiä ei juuri nähnytkään valtavan ihmismäärän takaa. Stadionlavan edusta oli pitkälle taakse täpötäynnä, niin vip- kuin anniskelualueetkin. Tässä olisi tietysti toivonut screenejä lavan molemmin puolin, jotta esiintyjistä olisi nähnyt edes jotain, mutta ehkäpä ensi vuonna? Vip-teltassa kyseinen screen oli, mutta suurinta osaa se ei auttanut. Mutta vaikka soittajia ei juuri nähnytkään, lavan yläreunassa ollut screen näytti niin kaunista ja upeaa maisemaa ja kuvitusta biisien tahtiin, että esityksestä ei voinut olla nauttimatta. Tämä oli ensimmäinen Nightwish keikkani ja Anette suoriutui hyvin myös Tarjan aikaisista kappaleista kuten Ever dream. Tosin itse olen jakanut Nightwishin aikakauden kahtia: Tarjan aikaan ja nykyiseen Anetten aikaan ja en olisi välttämättä kaivannut niitä vanhoja kappaleita. Tarja oli kuitenkin ainutlaatuinen kappaleiden tulkitsija eivätkä ne tietenkään ole samanlaisia Anetten esittäminä. Pidin Nightwishista Tarjan aikana, mutta pidän bändistä myös nyt uudistuneena Anetten aikana. Tuomas ei ole kadottanut sitä hämmästyttävää lahjaansa, jolla luodaan yltiömäisen kauniita kappaleita.
Stadionlava oli hyvällä paikalla, mutta varsinkin Nightwish-ryntäyksen aikaan olisi toivonut että lavan edusta/ympäristö olisi ollut leveämpi. Miksausteltta peitti ison alueen jonka takaa ei nähnyt mitään, joka ilmeisesti aiheutti yleisöryntäyksen myös anniskelualueelle, josta olisi nähnyt paremmin, mutta jonne eivät tietenkään mahtuneet kaikki halukkaat. Ymmärrän toki että alueen levittäminen on käytännössä mahdotonta, mutta ne screenit olisivat parantaneet tilannetta. Oli miten oli, ilta oli kuitenkin esiintyjien puolesta erittäin onnistunut ja luinkin tiedotteesta että Kuopiorock myytiin tänä vuonna loppuun 20 000 kävijän voimin.
Marco kiitteli kovasti mahdollisuuttaan päästä kotikaupunkiin esiintymään ja kieltämättä olin odotellut että koska Nightwish saataisiin Kuopioon. "Se on meidän kaupunki. Minun ja teidän. Ja nyt otetaan se haltuun. Tehdään sille uusi keisarinna ja se on Anette!"
Illan kruunasi perinteinen ilotulitus. Kiitos Kuopiorock näistä kymmenestä vuodesta; ovat olleet täynnä elämyksiä! Katsotaan mitä seuraavat kymmenen vuotta tuovat tullessaan.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti