keskiviikko 1. elokuuta 2012

Seuraa minua

Kuopion taidemuseosta saa maksutta lainaan (panttia vastaan, esim. ajokortti) Johanna Tuukkasen ja Rebecca Frenchin kävelykuunnelman Seuraa minua. Hieman yli tunnin mittainen kuunnelma kierrättää kuulijaa Kuopion kaduilla kolmen eri kertojan avulla. He jakavat henkilökohtaisesti merkittäviä hetkiä ja paikkoja katujen kulmissa, penkeillä ja satamassa.
Halusin testata kuunnelman ja suuntasin työpäivän jälkeen taidemuseolle. Sain mukaani MP3-soittimen ja kuulokkeet (nappikuulokkeet tai tavalliset), jonka jälkeen vain kuunnellaan ohjeet kuunnelman alusta ja lähdetään matkaan. Ohjeet kannattaa kuunnella museon aulassa tai eteistilassa, sillä ulkopuolella oli melkoinen liikenteen meteli. Itse jouduin säätämään äänenvoimakkuuden täysille, jotta olisin kuullut alkumatkasta kaiken. Valitsin mukaani nappikuulokkeet, vaikka tavalliset olisivat todennäköisesti olleet paremmat estäen hieman liikenteen melua.
Suurimmaksi osaksi kuunnelma kulkee rännikaduilla ja pienemmillä teillä/puistoissa, joissa liikenteen äänet eivät häiritse. Kuunnelmaa ei tarvitse pysäyttää kävelyn aikana, vaan siinä on huomioitu teiden ylitykset liikennevaloineen ja kerrottu katujen kulmaukset, joten mukana pysyy varmasti.
Tämä huvimaja oli hieman etsimisen ja epäilyn takana, sillä vaikka kuunnelmassa sanotaan että ollaan työmaa-alueella, työmiesten ja rakennustavaroiden keskellä kulkeminen epäilyttää ja "saako tässä kulkea" olo tulee nopeasti. Siellä se oikealla puolella mäen päällä kuitenkin kohoaa kauniina, puiden takana.
Kuopion lääninhallitus on komea, vuonna 1882 valmistunut rakennus. Kuunnelman aikana sain tietää hieman Kuopion maaherrana toimineesta Alexander Järnefeltistä ja hänen vaimostaan Elisabethista (Eero Järnefeltin vanhemmat) sekä heidän elämästään kaupungissa.
Tämä rakennus muistutti erästä kuunnelman kertojista Kuopion nailonsukkamurhista. Traaginen tapahtuma kaikille, mutta varsinkin 60-luvun nuorille.
Tästä rakennuksen nurkasta löytyi sattumalta jotain, joka vaikutti kertojan elämään.
J.V. Snellmanin kotimuseo oli purkutuomion alla, mutta saatiin onneksi pelastettua.
Kirjasto kätkee sisälleen yhden kertojan salaisen kirjeenvaihdon, joka päättyi mysteeriin.
Paluu taidemuseolle onnistuneesti. Kuunnelma oli mielenkiintoinen. Hauskaksi sitä ei voi sanoa, sillä kertojat jakavat paljon kipeitä ja surullisia muistoja, vaikka joukossa on myös iloa, nuoruuden hulluutta ja löytämisen riemua. Reitti on sopivan mittainen ja hyvin tehty. Yhdessä kohdassa jäin miettimään oliko Maaherrankatu lipsahtanut Snellmaninkaduksi, mutta ohjeet kävelyn lomassa olivat mielestäni selkeät.
Suosittelen kävelykuunnelmaa lämpimästi sekä kuopiolaisille että kaikille Kuopiossa pistäytyville. Pääsette tunteita herättävälle matkalle ilmaiseksi ja saatte muistoja pintaa syvemmältä. Lisäksi pääsette näkemään kauniita rännikatuja ja rakennuksia. Mukana hääräilevät myös kaupungin remonttikohteet. Itseäni tietyt kertojien muistot pistivät syvälle ja lujaa, mutta toisaalta esimerkiksi kuvaus jossa lapsi pissasi kilpaa suihkulähteen kanssa sai nauramaan. Tällaisia kävelykierroksia tekisi mielellään enemmänkin. Seuraa minua kuunnelma on lainattavissa Kuopion taidemuseolta 2.9. saakka.
Kävelykuunnelman hengessä vinkkaan teitä kurkkaamaan Jalkaisin blogiin, jossa pääsee mukaan kävelykierroksille ympäri kaunista Suomea.  

9 kommenttia:

 1. Oi mikä idea ja hieno toteutus! Tuollaiselle kävelylle minäkin haluaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine: Tämä oli minun ensimmäinen kävelykuunnelma ja erittäin mielelläni testaisin tällaisia lisääkin.

   Poista
 2. Kuunnelmassa oli monta hienoa yksityiskohtaa, joita huomaan miettiväni jälkeenpäin samoilla paikoilla liikuessani. Minäkin aion joskus viettää koko kesäpäivän Snellun puistossa pelkkää jäätelöä syöden. Se on niin vastoin omia äidillisiä periaatteita, että se on pakko toteuttaa! S kirjaston kautta käyty kirjeenvaihtojuttu oli ihan mahtava juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä,kuunnelmassa oli monta hyvää kohtaa. Minäkin mietiskelin kuultuja juttuja vielä tänään. Kesäpäivä Snellmanin puistossa ei kuulostaa yhtään hassummalta.
   Kirjeenvaihto oli yksi parhaista jutuista! Kuinka joku keksiikin niin oivallisen viestittelytavan? :)

   Poista
 3. Oho, en olekaan kuullut tuontyyppisistà taiteilijakierroksista. Tosi mielenkiintoista. Tuolla tavalla voitaisiin kertoa vàhàn muitakin kaupunkeja kuin Kuopiota. Luulen, ettà kàvelijòità alkaisi olemaan kaduilla useampikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ciacy: Minullekin tämä oli uusi asia. Luulen kyllä että tällaisia on tehty aiemminkin (?) ja toivottavasti tehdään paljon eri kaupungeissa vielä tulevaisuudessakin. Mukavaa tutustua paitsi tuttuun kaupunkiin,mutta varmasti vielä mielenkiintoisempaa on tutustua vieraaseen paikkaan ja sen kadunkulmiin.

   Poista
 4. Voi, olisinpa tiennyt tästä kun justiinsa pistäydyin Kuopiossa, olisin ehdottomasti lainannut kuunnelman! Sen siitä saa kun pidin nettitaukoa enkä tsekannut edes sinun blogiasi. Poikkesin taidemuseollakin ja silmäilin kyllä ympärilleni, mutta en tietenkään huomannut tästä mainosta. Grrr...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kenkä: No voi harmi :/ Ajattelin mielessäni että tämä olisi kyllä ollut ihan sinun juttu. Noh, jos elokuun aikana vielä pistäydyt Kuopiossa niin sitten uusi yritys? Toivottavasti tällaisia tulisi Jyväskyläänkin.

   Poista
  2. Pitää toivoa, että järjestyisi aikaa poiketa vielä Kuopiossa ennen kuin tämän kokemuksen mahdollisuus on ohitse :)

   Poista