keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Roma obscura

Olen jo viime keväästä lähtien jännittänyt erästä kurssia, jolle valitaan seitsemän parhaiten paikkansa kurssille perustelevaa opiskelijaa (haku päättyi elokuun lopussa). Kurssi on kahden viikon mittainen ja mikä parasta...se järjestetään Roomassa! Sain eilen sähköpostiini viestin, että olen yksi tuon kurssin opiskelijoista! Roma obscura - pinnanalainen kaupunki kurssin (13.5.-26.5.2013) opiskelijat majoittuvat Suomen Rooman instituutissa, renessanssihuvila Villa Lantessa Gianicolo kukkulalla.
Villa Lanten julkisivu, kuva täältä.
"Loggian näköala ulottuu Vatikaanista Albanolaisvuorille ja on vertaansa vailla. Tila on alkujaan rakennettu sekä näköalapaikaksi että vilvoittavaksi loggiaksi, yhtä aikaa avoimeksi ja suljetuksi tilaksi." Kuva täältä.

Kurssi-infoa:
"Kurssilla on tarkoitus tutustua alustavasti sekä merkittävimpiin historiallisiin nähtävyyksiin että harvinaisempiin kohteisiin. Perinteisiin kohteisiin kuuluvat mm. Forum Romanum, Colosseum, Palatium, Capitoliumin museot, Pietarinkirkko, Vatikaanin museot, keskeiset basilikat sekä muut historiallisesti merkittävät kirkot, museot ja galleriat.
Kurssin varsinaisen teeman – Roma obscura – muodostavat ”hämärän Rooman” kohteet, toisin sanoen tieteelliseksi ja länsimaiseksi mielletylle mentaliteetille vieraat kulttuuriperinnön osat kuten pyhimys- ja pyhäinjäännöskultit, palvonta- ja rituaalipaikat sekä ihmeitä tekevät kuvat. Tutustumiskohteisiin kuuluvat maanalaisen Rooman nähtävyydet kuten katakombit, kryptat ja nekropolit, maan alle jääneet antiikin interiöörit ja eri uskontojen kulttipaikat, esimerkiksi antiikin mitreumit. Tutustumme myös varhaisemmille kulttuurikausille ominaisiin suorasukaisiin kuoleman, kärsimyksen ja kidutuksen kuvauksiin sekä protestanttisista maista puuttuvaan pyhäinjäännekulttuurin tapaan pitää vainajia tai vainajien osia palvonnan kohteina tai koriste-elementteinä. Kohteisiin lukeutuvat esimerkiksi Santo Stefanon väkivaltaiset marttyyrikuolemakuvaukset sekä ihmisluilla ornamentoitu Santa Maria della concenzionen hautakammio."
 
Kurssi on omakustanteinen, mutta kuluja pyritään kattamaan avustuksilla. Kurssille valittavissa opiskelijoissa painotettiin niitä, jotka olivat suorittaneet italian tai latinan kielen, antiikin, keskiajan ja renessanssin taidetta ja/tai kulttuuria koskevia opintoja. Hakemuksessa tuli perustella myös tiiviisti miksi oleskelu Roomassa tukee hakijan opintoja.
Näkymä Villa Lantesta. Kuva täältä
 
Kaikki kurssille valitut perehdytetään aihepiiriin lukukauden mittaisella Rooman historiaa ja topografiaa käsittelevällä luentosarjalla keväällä 2013. Tämä neiti on hiukan innoissaan tulevasta keväästä!! K sanoi kurssista kuullessaan "Jaahas, se on sitten loma Roomassa". Ohjelmaa tulee olemaan aamusta iltaan, joten ei sitä lomailuksi voi kutsua, mutta tulen nauttimaan kaikesta äärettömän paljon.  

22 kommenttia:

 1. Oi onnea!!!! Upeaa että tuollaiselle kurssille pääset :-)) Kyllä ovat perustelusikin olleet kohdillaan. Onnen tyttö <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minnamarika: Onneksi opiskelin viime vuonna ne italian perusteet, vaikka ne sillon tuntuivat vähän ylimääräisiltä. Plussaa taisi tulla myös Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa työskentelystä, jossa tutustuin pyhäinkuviin ja pyhäinjäännöskulttuuriin. Haluan syventää tuolla reissulla juuri kirkkotaidetuntemusta.

   Poista
 2. Onnea sinulle, hienoa päästä matkaan. Ja millaiseen kaupunkiin pääsetkään!!! Mukavaa kevään odotusta vaikka vasta syksyä eletään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anne: Kiitos, en taida olla vielä aivan täysin sisäistänyt koko juttua. Mutta nyt on mitä odottaa :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. jenni: Kiitos :) Nyt totutellaan taas kesätöiden jälkeen opiskelurytmiin. Kevyesti aloitetaan kahdella kurssilla :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. kenkä: Kiitos :) Ihanaa että pääsen reissuun ja näin raportoimaan teillekin matkasta. Tämä kevät puhuttiin Pariisista ja tulevana keväänä on vuorossa Rooma. Taidehistorian paratiisi!

   Poista
 5. Ihanaa, olet sen ansainnut!!! Olen iloinen puolestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine: Kiitos :) Kovasti olen Italiaan halunnut ja nyt sinne pääsee noin mielenkiintoisessa yhteydessä. Pääsemme näkemään asioita, joita tavan turistina ei välttämättä näkisi.

   Poista
 6. Sinà senkin!!! Ja kaikki muutkin jotka tuonne ovat menossa ja nàin ovat antaneet tòità yhdelle mun kaverille!!! No ei vaiskaan. Mun kaveri (suomalainen) tààltà Salernosta muutti Roomaan viime kuussa Villa Lanten takia! Hàn sai sieltà tòità, joten mità ilmeisemmin tulee opettamaan teitàkin!!!Olen onnellinen hànen puolestaan ja teidànkin puolesta, mutta kyllà mua harmittaa, kun hàn sinne muutti, vaikka harvoin nàinkin hàntà, mutta nyt varmasti sitàkin harvemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ciacy: Tuo on harmittavaa että ystävät muutavat kauas, minunkin ystäväni on nyt vuodeksi lähdössä Englantiin.
   Meidän mukaan lähtee oma taidehissan proffamme, joten luulen ettei ystäväsi varsinaisesti opeta meitä, mutta voi olla että hänet kuitenkin tapaamme.

   Poista
  2. Ah, ok...mà en ole vielà oikein perillà mità ystàvàni siellà tekee tyòkseen, mutta jotakin kyllà suomalaisten oppilaiden kanssa, joten varmasti tulette kohtaamaan. Varmasti tulee mielenkiintoinen kurssi sulle, kun taidehistoria sinua niin kovasti kiehtoo :D

   Poista
  3. Ciacy: Tämä on kyllä tähänastisen opiskeluni paras tilaisuus ja olen aivan älyttömän kiitollinen valitsijoille, että pääsen mukaan kurssille <3

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kari: Kiitos :) Mielenkiinnolla odotan mitä tulevan pitää ja mielenkiinnolla olen seurannut sinunkin matkakertomuksiasi. Museoihmiset saisivat laajemminkin innostua kertomaan arjestaan ja toiminnastaan.

   Poista
 8. Paljon onnea! Ihana kaksiviikkoinen opiskelumatka on tulossa sinulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anja: Kiitos! Kaksi viikkoa kuulostaa sopivalta pituudelta, ja toisaalta raskaalta kun ohjelmaa on suunniteltu aamusta iltaan, mutta siinä kyllä ehtii nähdä paljon.

   Poista
 9. Aivan mahtava juttu, IHANAA!!! Tuo kurssi on varmasti ikimuistoinen kokemus ja mikä määrä sieltä tulee tietoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukki: Kyllä, ensi keväänä/kesänä saatatte tukahtua Rooma-postauksiin ;P

   Poista
  2. Ei haittaa, tuskin Rooma-postauksia voi tulla ikinä liikaa ;-D

   Poista
  3. Kuukki: Hienoa, niitä odotellessa ;P

   Poista