maanantai 27. toukokuuta 2013

Villa Lante

Kahden viikon Rooma-oleilu tapahtui Suomen Rooman instituutissa, Villa Lantessa, joka sijaitsee Gianicolo-kukkulalla. Se on yksi Rooman parhaimmin säilyneistä renessanssihuviloista, jonka rakennustyöt aloitettiin ilmeisesti jo vuonna 1519. Arkkitehtina toimi Giulio Romano, Raffaellon oppilas, ja Villan maalauskoristelusta vastasivat niin ikään Raffaellon koulukunnan taiteilijat Vincenzo Tamagni da San Gimignano, Polidoro da Caravaggio ja Maturino.
Näkymä terassilta sisäpihalle.
Näkymä sisäpihalta kaupunkiin.
Villa rakennettiin alunperin Baldassare Turinille, joka tahtoi pois kaupungin kuumuudesta ja osti viiniköynnösten ja puutarhojen peittämän tontin Gianicolo-kukkulalta. Villaa ei rakennettu pysyväksi asunnoksi vaan oppinutta keskustelua varten Turinille ja hänen ystävilleen, paavin hovimiehille, tiedemiehille ja taiteilijoille. Villa valmistui todennäköisesti vuonna 1531 ja vuonna 1551 rakennus maa-alueineen siirtyi Lante suvun omistukseen, josta juontuu myös paikan nykyinen nimi. 1800-luvun alkuun mennessä Lante-suvun omaisuus oli suurelta osin mennyttä ja rakennus myytiin ruhtinas Camillo Borgheselle, joka oli Napoleonin sisaren Paulinen aviomies. 
Näkymä terassilta nunnaluostariin ja sen puutarhaan.
Villa Lante ei kuitenkaan vaikuttanut kiinnostavan Borgheseja, sillä se myytiin jo vuonna 1837 ranskalaiselle Madeleine Sophie Barrat'lle, Jeesuksen Pyhän Sydämen nunnajärjestön perustajalle. Nunnaluostari toimii edelleen Villa Lanten alapuolella olevassa puutarhassa. Salone-huoneen freskot eivät kuitenkaan kuuluneet kauppaan mukaan ja ne irrotettiin katosta. Niiden aiheina ovat antiikin Janiculum-kukkulan tarut ja legendat: Januksen ja Saturnuksen kohtaaminen, Numa Pompiliuksen haudan löytyminen, Clelian pako ja Clelian vapautuminen. Katon pienemmissä kuvakentissä on ollut 32 freskoa, joissa on kuvattu amoriineja ja mytologisia aiheita.
Salone-huone. Seinällä Valentin de Boulognen suurikokoinen Historia d'Italia -maalaus.
Keskellä kattoa on Borghese-sukuisen paavi Paavali V:n vaakuna.
Nykyisin Villa Lanten Salonen freskot ovat Palazzo Zuccarissa, jossa sijaitsee Saksan taidehistoriallinen instituutti, Biblioteca Hertziana. Pääsimme näkemään hyväkuntoiset freskot paikan päällä.
Naarassusi imettää Romulusta ja Remusta.
Numa Pompiliuksen haudan löytyminen. Taustalla näkyy Villa Lanten rakennus.
Madeleine Barrat sijoitti huvilaan noviisiasuntolan ja tästä syystä sivuhuoneiden freskot, joita pidettiin aiheiltaan sopimattomina, maalattiin peittoon. Kun luostari ei enää itse tarvinnut huvilaa se vuokrattiin ulkopuolisille. Vuonna 1887 arkeologi Wolfgang Helbig vuokrasi huvilan ja teki paikasta yhdessä venäläisen ruhtinatarvaimonsa kanssa arvostetun kulttuurisalongin. Wolfgang Helbigin poika, Demetrio, joka oli kemisti ja Italian ilmavoimien kenraali, osti huvilan nunnilta vuonna 1909. Toisen maailmansodan jälkeen, vuonna 1946, kenraali Helbig vuokrasi Villan ylimmät kerrokset Suomen Vatikaanin suurlähetystön asianhoitajalle, Göran Steniukselle. Muutama vuosi tämän jälkeen Stenius ilmoitti, että vanha kenraali olisi valmis myymään rakennuksen suomalaisille hyvin edullisesti. Vuonna 1938 perustettu Institutum Romanun Finlandiae -säätiö osti Villa Lanten vuonna 1950 perustajansa Amos Anderssonin varoin. Huvilan mahtavaa sijaintia ja upeaa näkymää Rooman ylle ihastelevat ja kadehtivat paitsi roomalaiset itse, myös muut Euroopan instituutit.
Loggia.
Loggian näköala ulottuu Vatikaanista Albanolaisvuorille. Tila on alunperin rakennettu sekä näköalapaikaksi ja vilvoittavaksi loggiaksi, yhtä aikaa avoimeksi ja suljetuksi tilaksi. Katon stukkokoristeluissa on aiheita antiikin mytologiasta ja holvin keskelle on kuvattu Kuu, Jupiter ja Aurinko. Täällä testattiin myös akustiikkaa kun viimeisenä yhteisenä aamuna saimme kuulla yhden kurssilaisemme laulavan oopperaa. Kaunista kuunneltavaa joka sai aikaan kylmiä väreitä.
Ensimmäinen aamu Roomassa.
Tämän huoneen jaoin toisen kurssilaisen kanssa.
Näkymä huoneen ikkunasta.
Pieni kirjasto- ja oleskeluhuone. Ryhmämme oleskeli kuitenkin vapaa-aikana pääasiassa keittiössä ja terassilla.
Keittiössä kokkailtiin yhdessä ja ulkona kävimme syömässä vain muutamana iltana.
Terassilla tuli istuttua iltaa usein ja katseltua kuinka aurinko laski Rooman taakse ja kuu vaihtui taivaalle. Täällä naurettiin, keskusteltiin, ruokailtiin, maisteltiin viinejä ja kuunneltiin läheisessä palmupuussa viihtyvän mustarastaan laulua. Näkymää ei unohda eikä siihen koskaan ehtinyt kyllästyä.
Villa Lantesta (vasemmalla) oli vain noin 10 minuutin kävelymatka Vatikaaniin. Oikealla Pietarinkirkon kupoli.
Päivät alkoivat miltei joka aamu klo 8-9 ja takaisin Lantessa olimme 18-19 maissa. Pitkiä päiviä, mutta olivat sen arvoisia. Muistoja kertyi paljon ja hieman sai harjoitella italiaakin.
Näkymä terassilta kaupunkiin.

12 kommenttia:

  1. Olipas sinulla hieno majapaikka, oooh vaan noille näkymille. Olisi siinä kelvannut viiniä maistella vaikka vähän viileämmässäkin ilmassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mine: Aurinko kyllä paistoi,mutta neuletakki sai olla miltei aina varmuuden vuoksi mukana. Muutamana päivänä satoi vettäkin, mutta suurelta kastumiselta vältyttiin kun mentiin sateen ajaksi kirkkoja katselemaan. Minusta oli mukavaa nähdä sateinenkin Rooma kun kaikissa kuvissa on aina vain aurinkoa. Tuli nähtyä se todellisuus, että sielläkin on samanlaista säävaihtelua kuin täällä Suomessakin ;P

      Poista
  2. Ooh oli reaktio täälläkin! :D Ihana Rooma! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riina: Kyllä tuota kaupunkia jäi ikävä. Kahdessa viikossa ehti oppia julkisen liikenteen ja paikkojen välimatkat sekä löytää kivoja kujia ja kohteita.

      Poista
  3. Varmasti ikimuistoinen reissu! Mikä paikka asua! Sekä itse talo että sijainti - niin lähellä Vatikaania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuukki: Tämä on tähän mennessä paras opintomatka jolla olen ollut. Vatikaaniin oli tosiaan lyhyt matka,mutta myös Trastevereen joka oli ihanaa aluetta.

      Poista
  4. Täällä ollaan kyllä nyt ihan kateudesta vihreänä, aika luksusta majoittua tuollaisessa paikassa :D Itsekin olen käynyt vierailemassa Villa Lantessa, ja on kyllä hieno paikka, varsinkin ne näköalat! Ja mitä Rooman säähän tulee, itse olin siellä pari viikkoa aika lailla tasan vuosi sitten, ja silloinkin ehti sataa monta kertaa reissun aikana, ja oikeastaan tykkäsin siitä - Roomassa on muuten helposti niin kuumaa ja tunkkaista kesällä, että sade virkisti mukavasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna: Olihan se mykistävää avata huoneen ovi ensimmäisen kerran ja katsoa ikkunasta ulos. Joka aamu oli yhtä jännittävää katsoa millainen maalaus sieltä tällä kertaa avautuisi.
      Pienet sadekuurot raikastivat ilmaa. Lisäksi toukokuu oli siitä mukavaa aikaa että kukkia oli paljon ja luonto oli vielä vihreä eikä auringon polttama.

      Poista
  5. Voi onnekasta, kun saitte jopa asua Villa Lantessa! Mielettömän hieno paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kenkä: Myönnettäköön että kuva kaupungista on toisenlainen Villa Lantesta katsottuna kuin jonkin keskellä kaupunkia olevan hotellin ikkunasta. Saa nähdä jos joskus palaan Roomaan onko mielikuva kaupungista aivan toisenlainen.

      Poista
  6. Todella kauniita kuvia olet ottanut! Hauskaa, että sisällytit mukaan myös kuvia noista majoitustiloista. Otin itsekin muutaman kuvan, mutta jätin ne postauksestani pois. Tämä on kuin matkailumainos - ehkä Lanten väki olisi kiinnostunut päivittämään sivujaan sinun kuvillasi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosa Arcium: Kiitos samoin. Ajattelin että itseäni kiinnostaisi nähdä kuvia myös majoituksesta ja muista arkisista sisätiloista jos itse kyseistä juttua lukisin. Hmm,laitetaan ehdotus korvan taakse ;)

      Poista