torstai 29. elokuuta 2013

Vapriikin keskiviikkoluennot

Edellisen postauksen kommenttiosiossa harmiteltiin sitä miksi kaikki kiva on aina Helsingissä. Tämä on totta että pääkaupunkiseudulla tapahtuu paljon kaikkea kivaa, josta ei jaksa aina edes pysyä kärryillä. Mutta Vapriikin nettisivuja tutkiessani huomasin että tapahtuuhan sitä kaikkea kivaa muuallakin, kun jaksaa nähdä hieman vaivaa ja etsiä sitä kivaa.
Siinä missä Hagelstam 2nd School järjestää maksullisen kurssikokonaisuuden taiteesta, muotoilusta ja taidebisneksestä, Vapriikki pitää ilmaisia keskiviikkoluentoja syyskuusta marraskuuhun. Luennoilla käsitellään Terrakotta-armeija ja Kiinan keisarien aarteet näyttelyn hengessä kiinalaista kulttuuria ja aikakausia eri näkökulmista.

Luvassa seuraavanlainen kattaus:

18. 9. FT Minna Valjakka: Ensimmäisten keisarikuntien haasteet ja saavutukset (Qin ja Han)

25.9. Sinologi Pertti Seppälä: Kiinan varhainen kansanusko ja vainajanpalvonta

2.10. FT Minna Valjakka: Kansainväliset vaikutteet ja kulttuurin kukoistus (Tang ja Song)

9.10. FT Minna Valjakka: Ruohoaroilta Eurooppaan: Mongolien vallassa (Yuan)

16.10. FT Minna Valjakka: Jesuiittoja, eunukkeja ja oppineita - kiinalaisen sivistyksen uusi menestyskausi (Ming)

23.10. FT Minna Valjakka: Kolonisaatio, oopium ja viimeisen dynastian kukistuminen (Qing)

30.10. FT Minna Valjakka: Ruudista leijoihin - kiinalaiset keksinnöt

6.11. Dosentti Lauri Paltemaa: Vallankumous ja Maon Kiina

13.11. Dosentti Lauri Paltemaa: Uudistuskausi ja Kiinan nousu
Mielenkiintoni heräsi varsinkin tuota Pertti Seppälän luentoa kohtaan, hän kun sattuu olemaan maamme johtavia Kiinan asiantuntijoita ja kääntäjiä.

Lisätietoa Vapriikin tapahtumasivulta.

4 kommenttia:

  1. Jos haluat tutustua Kiinalaiseen kulttuuriin ja saada samalla hiukan jännitystä voit lukea Robert van Gulikin tuomari Dee kirjoja.

    Robert van Gulik (1910-1967) oli hollantilainen diplomaatti, itämaiden tuntija ja kirjailija. Hänen isänsä palveli Hollannin armeijassa ja oli sijoitettuna Indonesiaan. Lapsuutensa Robert viettikin Jakartassa. Jo siellä hän oppi mandariinin kiinaa ja muitakin kieliä. Päätettyään opiskelunsa Leydenin yliopistossa hän siirtyi Hollannin ulkoasiainhallinnon palvelukseen vuonna 1935, asemapaikkoinaan mm. Kiina ja Japani. Toisen maailmansodan aikana hän oli Hollannin lähetystössä Kiinassa, Chongqingissa.

    Dee-kirjojen lisäksi hän kirjoitti esseitä eri aloilta. Hän harrasti myös musiikkia ja opetteli muinaisen kiinalaisen kielisoittimen, ku-ch’in soittoa. Kyseessä on kanteleen tapainen soitin, jossa on seitsemän kieltä sekä hiljainen ja hienostunut ääni. Kiinalaiset pitävät sen soittoa klassisen musiikkinsa korkeimpana ja puhtaimpana ilmentymänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HarryArt: Kiitos vinkistä, pitää laittaa muistiin. Taidan tietää tuon kielisoittimen sillä se on varmasti vilahdellut joissain näkemissäni Kiina-leffoissa. Lumoava ääni.

      Poista
  2. Kiitos muistutuksesta, tottahan se on, että kiinnostavia tapahtumia löytyy muualtakin! :) Havaitsin jo viime syksynä, että Vapriikissa oli kiehtovia luentoja, mutta en ehtinyt kuitenkaan kuuntelemaan yhtään niistä. Ehkä tällä kertaa voisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna: Museoilla alkaa olla jo aika hyvä kattaus kävijöiden saavuttamiseen muillakin keinoin kuin pelkästään näyttelyillä. Sama suunta jatkukoon!

      Poista