lauantai 28. joulukuuta 2013

Karjamarkkinoilla

Välipäivät menevät vaikka näin: karjamarkkinoilla Skånesssa.
Pelin ideana on kerätä omalle tilalleen mahdollisimman paljon eläimiä, mutta mitä enemmän eläimiä, sitä enemmän on myös suita ruokittavana. Markkinoiden aikaan tori täytetään eläimillä ja pelaajat keräävät sieltä parhaimmat elikot omakseen. Helposti omaksuttava ja viihdyttävä perhepeli kivalla kuvituksella.
Eläimiä pyritään keräämään neljän kappaleen perheisiin tai kuuden erilaisen eläimen riveihin, jotta karjaa voi lähettää omalle maatilalle. Possut ovat pelissä kuumaa valuuttaa ja viimeisen kierroksen päätteeksi voi pelata sikabonuksen, jossa kaikista kerätyistä possuista puolet lähetetään omalle maatilalle loppupisteitä kartuttamaan.
Kerättyjä eläimiä ruokitaan joko markkinoilta löytyneillä jauhosäkeillä tai eläimiä myymällä ja niistä saaduilla heinäpaaleilla. Lopuksi maatilan eläimet pisteytetään ja eniten pisteitä saanut pelaaja voittaa. 

Peli velvoittaa aina nuorimman pelaajan aloittamaan mikä mielestäni ohjailee pelin kulkua liikaa, joten aloitusvuoroa olisi hyvä välillä vaihdella. Muuten melko nopea ja varsin mukava seurapeli.

perjantai 27. joulukuuta 2013

Sulatellaan joulua

Joulupaketista kuoriutui metallinen himmeli, jota saa valaistua tuikuilla. Varsin mieluinen lahja, sillä oikeaa olkihimmeliä en ole tänne tohtinut vielä kuljettaa.
 Joulua sulatellaan nyt jollain muulla kuin jouluruualla ja tänään naposteltiin crostineja.
 Glögi ja suklaa toimivat pienissä erissä edelleen.

Kuinkas siellä sulatellaan joulua?

Joulutunnelmia

Itsenäisyyspäivänä oli vielä lunta...
Myös linnut pulskistuivat joulun alla.
Ihasteltiin konservoituja seinämaalauksia.
Kävin puhumassa lasimaalauksista ja juhlimassa 90-vuotiasta kirkkorakennusta.
Valaistiin pimeää kynttilöin ja jouluvaloin.
Toivottiin että pienikin lumisade olisi jäänyt maahan.
Lähetettiin ja vastaanotettiin joulukortteja.
Maisteltiin herkkuja monessa paikassa.
Nautittiin useammastakin kahviseurasta.
Ammennettiin joulutunnelmaa punaisesta kun lumi ei tahtonut pysyä maassa.
Tunnelmoitiin jouluhulinan keskellä kauppakeskusten koristeluja.
Käytiin haudoilla.
Muistettiin rakkaita.
Kuunneltiin tuomiokirkossa Samuli Edelmannia.
Ajettiin kaupunkiin useampana päivänä.
Kierreltiin kauppahallissa, muttei vieläkään ehditty remontoidun torin alle.
Shoppailtiin Matkuksessa.
Koristeltiin joulukuusta.
Avattiin lahjoja.
Tavattiin läheisiä ja opeteltiin kummipojan kanssa mm. satukirjan eläimiä.
Tältä näytti pilkahdus Hurmioituneen joulunaikaa. Sitä tunnelmaa en osaa kuvin välittää mikä syntyi ystävien ja läheisten kesken, mutta jokainen tiedätte tunteen omalla kohdallanne. Kiitos kaikille ketkä ehdin joulun alla tavata, vaikka vain pikaisesti, olette tärkeitä.

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Joulun rauhaa

Hurmioitunut toivottaa lukijoilleen rauhallista joulua! Palataan jälleen joulupyhien jälkeen. Tämä heittäytyy nyt ansaitulle lomalle Savon sydämessä sukulaisten ja läheisten kesken.

tiistai 17. joulukuuta 2013

Kastehelmi

Kirpparirintamalla on ollut hiljaista, mutta eilen tein yllättävän löydön. Iittalan kirkas 315 mm:n Kastehelmi tarjoilulautanen. Ei tainnut myyjä tietää mitä oli myymässä kun hintalapussa luki vain "Tarjoilu lautanen, 4.50 euroa". Iittalan verkkokaupassa kyseisestä löydöstä saa maksaa 43 euroa.
Tällaisten juttujen vuoksi kirppareita jaksaa kiertää :)

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Koruja, kahvia, lunta ja lentävä Picasso

Ajattelin että joku teistä haluaisi tietää mitä sieltä myyjäisistä tarttui mukaan...
EKORUn pennikorvikset, Valona designin koivukristalli korvikset ja ASMIn hiuspanta.
Päivi Hitsasen First Snow, 2013. Herttainen monsteri ihmettelee ensilunta. Ensilumi on aina yhtä ihmeellistä, ja tämän avulla pääsee itsekin siihen hetkeen ja tunnelmaan kun taivaalta putoilee tomusokeria.
Johanna Juvonen & Biagio Rosa: Aamukahvikuvia IV, 2012. Kun nämä kahvikasvot katsoivat pöydästä ihastuin heti. Kasvoja tähän talouteen on hankittu jo aiemminkin, joten kokoelma karttui taas hieman. Ehkä seuraavan kerran kun kahvikuppi kaatuu, sitä ei kiirehdikään pyyhkimään pois ;)
Tuomas Hallivuon kangaskassi. Vaihtoehtona tälle oli kiva oranssi pöllökassi, mutta koska jäin miettimään liian pitkäksi aikaa, pöllökassit ehtivät jo mennä. Mutta jos joku muistaa Marc Chagallin lentävät hahmot, tämä muistutti voimakkaasti niistä. Tosin minulle tuli tästä välittömästi mieleen nuori lentävä Picasso:
Kuva täältä.
Ja kuten olen usein maininnut, viittaukset taidehistoriaan, 
tahalliset tai tahattomat, ovat se minun juttu. :)

Rauhallista kolmatta adventtia!

lauantai 14. joulukuuta 2013

Taidebasaari

Käsityöläisten joulutorilta suuntasin Jyväskylän taidemuseon Taidebasaariin. Täällä oli paljon tuttuja kasvoja ja ihastelu jatkui. Mitään ei ollut tarkoitus ostaa, mutta jotain tarttui kaikesta huolimatta mukaan. Tällaiset tapahtumat inspiroivat kun näkee paitsi taiteilijoita itseään myös monenlaista taidetta samalla kertaa.
Hannele Hakasen kynttilöitä ja Henna Aution taidetta.
Minja Revonkorpi ja Kristiina Lempiäinen-Trzaska.
Revonkorven rintakoruja ja Lempiäinen-Trzaskan rakukeraamisia paperipainoja.
Piia Myllyselän käsintehtyjä kortteja ja kaulakoruja, Ulla Aatisen grafiikkaa.
Aino Kajaniemi ja Rita Vargas.
Rita Vargasin poptaidehenkiset teokset leiskuivat väriä ja huusivat huomiota.
Täytyy ihailla Aino Kajaniemen tekstiilitaideteoksia. Herkkiä ja pikkutarkkoja kukkasia, jotka tehdään alusta loppuun käsin. Uskomaton määrä työtunteja ja osaamista.
Viivi Manninen oli erikoistunut luukoruihin. Luut oli hiottu niin sileiksi ja pyöreiksi että materiaalia oli vaikea tunnistaa. Modernia ja kaunista muotoilua.
Päivi Hintsanen oli tehnyt taidekuvien pohjalta myös rintakoruja. Hintsasen kuvitukset ovat välillä omaan makuuni liian melankolisia ja synkkiä, mutta joukosta löytyy myös "osui ja upposi" osastoa.
Johanna Juvosen ja Biagio Rosan teoksia odotin etukäteen, sillä olin kuullut heidän kahvimaalauksistaan mutten ollut niitä vielä aiemmin nähnyt. Kuinka ihmeellistä että espressolla voi saada tällaista jälkeä aikaiseksi! Näissä teoksissa oli hauskasti hyödynnetty kolmiulotteisuutta.
Lisää espressomaalauksia. Tummimmat kahvikohdat on saatu aikaiseksi useamman kuukauden odotuksen tuloksina.
Riitta Vauhkonen oli hyödyntänyt töissään vanhoja papereita, tapetteja ja lehdistä leikkaamiaan hahmoja. Värimaailma ja tunnelma kiehtoivat.
Riitta Vauhkosen joulukortti. Taustana vanha tapetti ja pukkien parrat tupasvilloista.
Kirsi Neuvosen kädenjäljen tunnistaa. Grafiikkaa, kortteja ja vihkoja Luontoäidin antimista. Kaunista ja herkkää, naisellista ja symbolista.

Tuomas Hallivuo tarjoili tavallisesta poiketen hieman väriä. Lintukuvaukset olivat herttaisia ja muu kuvasto herätti jälleen mielenkiintoa. Tekijässä näyttää olevan useampi puoli mitä en ole vielä nähnyt.
Herttaista oli myös kuulla että herra Hallivuo oli omin käsin ommellut kangaskassit joissa oli painettuna hänen teoksiaan. Ompeleva mies, eihän sellaisesta voi olla pitämättä? Näitä meni kaupaksi hyvin.
Vaikka pidin Käsityöläisten joulutoristakin, teki tutut kasvot ja juttutuokiot Taidebasaarista ehkä vielä hippusen kivemman. Myyntipöytien parivaljakot oli valittu onnistuneesti siten että työt värittivät toisiaan tai antoivat kontrastia.

Kiitos taiteilijoille ja Jyväskylän taidemuseolle ihanasta iltapäivästä! 
Myös Taidebasaari on avoinna vielä huomenna sunnuntaina 15.12. klo 11-18.

Miltäs basaaritunnelma näyttää?