torstai 7. elokuuta 2014

Kahvia monessa muodossa

Kahvi, coffee, café, kaffe, kohvi, koufi. Jyväskylän katukuvaan tänä vuonna ilmestynyt kahvipaahtimo Papu oli ihana yllätys. Itse olen melkoinen noviisi kahvien kanssa, sillä olen vasta aikuisiällä opetellut juomaan kahvia vähän enemmän. Lapsena join pienen kupillisen kahvia vain sunnuntaisin isän vanhemmilla vieraillessa. Se kuului siihen vierailuun yhtä lujasti kuin mummon "Koufilleee!" huudahdukset. Toisessa mummolassa en ole juonut kahvia koskaan. Pidin kyllä kahvin mausta, mutta kallistun edelleen useammin teehen kuin kahviin, sillä olen huomannut olevani melko kofeiiniherkkä. Kello 17 aikaan juotu kahvi aiheuttaa sen, että unta on turha toivoa ennen puoltayötä. Vasta viimeisen vuoden aikana olen löytänyt kahvin nautinnollisuuden. Siis sen tunteen kun kahvia siemailee rauhassa ja ottaa aikaa itselleen. Nämä nautinnolliset kahvihetket löytyivät - yllätys, yllätys - graduprojektin lomassa. Tiedän monen muunkin allekirjoittavan tällä hetkellä saman tunteen, kuinka kirjoitusprosessin katkaiseminen kahvitauolla on jossain vaiheessa lähes hengenpelastus ja jossain vaiheessa kipinä luovalle ajattelulle.
Nämä kahvihetket mielessäni suuntasin kulkuni Yliopistonkadulle, entiseen leipomorakennukseen, jossa yrittäjäpariskunta Ristopekka Piirainen ja Virpi Hyvärinen työskentelevät luonnonmukaisesti tuotettujen kahvien keskellä. Palvelu oli jo heti ovella ystävällistä ja minunlaiselleni aloittelijalle suositeltiin kolumbialaista Santander Single Estate kahvia, joka on keski-/tummapaahtoista, keskihapokasta ja kevyesti hedelmäistä. Tämän tuoreempaa kahvia en olisi voinut mukaani saada, sillä kahvi jauhetaan suoraan mukaan. Miljöö on ihanan väljä, kivasti sisustettu ja juuri sopiva kahvipaahtimoksi. Papun seinillä on 31.8.2014 saakka myös taiteilijapari, Johanna Juvosen ja Biagio Rosan, kahvimaalauksia. Voiko näyttelytila tuollaisille teoksille olla enää yhtään osuvampi? Kun ilmassa leijuu kahvin tuoksu, näköaistia herättelevät kahvimaalaukset saavat ihan toisenlaisen ulottuvuuden.
Johanna Juvonen & Biagio Rosa: Aamukahvikuvia (osa sarjasta), 2012, espresso-kahvi paperille.
Johanna Juvonen & Biagio Rosa: Aamukahvikuvia (osa sarjasta).
Johanna Juvonen & Biagio Rosa: Aamukahvikuvia (osa sarjasta).
Johanna Juvonen & Biagio Rosa: Aamukahvikuvia (osa sarjasta).
Johanna Juvonen & Biagio Rosa: Espanjan kahvit, 2007, kahvi ja tussi paperille.
Johanna Juvonen & Biagio Rosa: Espanjan kahvit, 2007, kahvi ja tussi paperille.
Siinä missä yrittäjäpariskunnasta huokuu rakkaus kahviin, taiteilijapariskunta Juvonen&Rosa on löytänyt siihen toisenlaisen intohimon. "Kahvin tuoksu, rakenne ja se tapa millä kahvi 'tahrii' maalauskankaan, lumoavat meidät. Myös kahvilla maalaamisen hidas rytmi on kiehtovaa; kahvimme seisoo kupissa päiviä tai jopa viikkoja odottaen oikeaa hetkeä ja tummuusastetta seuraavaa 'tahraa' varten. Espresso on myös elementti, joka sitoo meidät Italiaan päivittäin." Papun seinillä oleva Aamukahvikuvia -teossarja on saanut inspiraationsa aamuista, jolloin edessä on kuppi kahvia ja sanomalehti. Teosten pohjana ovat toimineet pysäyttävimmät uutiskuvat, jotka ovat saaneet ajattelemaan maailma menoa. Teokset on kuin luotuja tänne!
Johanna Juvonen & Biagio Rosa: Bominacosta Koskensaarelle, 2012, sekatekniikka kankaalle.
No miltä se kuppi tuoretta kolumbialaista sitten maistui? Erittäin hyvältä. Hassua että näinkin noviisina pystyn maistamaan sieltä sen pienen hedelmäisen vivahteen. Mutta on vielä melkoisesti matkaa siihen espressopaahtoiseen, savun ja tupakan aromiseen kahviin... Virpi kertoi kassalla kahvipussin käyttöohjeet. Kyseistä pussia ei tule lähestyä lainkaan saksien kanssa, sillä pussissa on oma avaamis- ja sulkemismekanisminsa. Omassa pussissaan kahvi pysyy parhaimpana pidempään. En ole muuten koskaan aiemmin nähnyt kahvipusseissa tuollaisia pieniä "hengitysreikiä".
Papun seinillä olevat taideteokset eivät valitettavasti ole tulleet jäädäkseen, vaikka niin toivoinkin, sillä näyttely päättyy 31.8. Mutta mikäli haluaa kahvia sekä sisäisesti että silmin nautittuna, niin kahvipussin lisäksi voi ostaa Juvosen&Rosan teoksia omalle seinälle. Minun kotona yksi kahvikasvo jo katseleekin. Ostin kyseisen teoksen viime jouluiselta Jyväskylän taidemuseon Taidebasaarilta.
Johanna Juvonen & Biagio Rosa: Aamukahvikuvia IV, 2012, espressokahvi paperille.
Sellaiset kahvilat, kaupat, putiikit ja yritykset ovat parhaita missä toimivat sekä tuotteet, tila että palvelu. Kauniista ulkoasusta tulee lisäksi aina plussaa. Papu on yksi sellaisista. Toivon sille pitkää ikää ja uusia onnistumisia. Levittäkää sitä kahvin ilosanomaa!

Kahvipaahtimo Papu
Yliopistonkatu 26, 40100 Jyväskylä.

Papusta ovat tarinoineet mm. 

Torikokous.fi (haastattelun lisäksi keskusta-alueen kahvikuppien hintavertailut)
Sitruunamaailma (bloggaajan ajatuksia Papusta)
Jalkaisin (bloggaajan ajatuksia Papusta)
Keskisuomalainen (videohaastattelu)

Edit: Muokattu Papu-sanan taivutusmuoto (Pavun--> Papun).

6 kommenttia:

 1. Kahvityöt ovat kyllä hienoja. Kun viimeksi kävin Pavussa, oli sen hieno kyltti (joka oli varastettu sen oltua vain lyhyen aikaa paikallaan) vastikään palautunut takaisin! Kyltti oli löytynyt sattumalta tien poskesta ja löytäjä ystävällisesti palautti sen, saatuaan tietää mistä kyltistä oli kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kenkä: Vai sinulla on tällainenkin tarina takanasi. Harmittaa tuollaiset varastelut, mutta onneksi kyltti päätyi takaisin paikoilleen.

   Poista
 2. Näyttääpä kotoisalta paikalta! Itse olen pikkuhiljaa rakastunut kahviin ihan totaalisesti (en voi elää ilman päivittäistä annostani) mutta en siltikään pysty juomaan kofeiiniä 5 jälkeen :D Välillä tosin tulee vähän tärinä/adhd olo mutta siihenkin on onneksi jo totuttu :) // Culturelle

  http://blogit.extempore.fi/kulttuurielamaahelsingissa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Culturelle: Sama juttu! Tärinää ja adhd:ta. Tykkään kahvista mutta ei pysty kovin montaa kuppia päivässä juomaan eikä varsinkaan liian myöhään. Kesällä kahvin juonti jäi vähemmälle, mutta eiköhän sitä tule taas nautiskeltua kun opinnot (ja graduilu) jatkuu.

   Sinun blogisi pääsikin osaksi mielenkiintoista kulttuuriblogien sarjaa. Onnittelut! :)

   Poista