perjantai 25. syyskuuta 2015

Valamossa

Pohjois-Karjalasta tehtiin pieni päiväretki Heinävedelle. Valamon luostarissa avautui Mestarin jälki II -näyttely, jonka ensimmäistä osaa pääsin viime joulun alla dokumentoimaan. Ihan yhtä mielenkiintoinen kokonaisuus kuin ensimmäinenkin osa, vaikka joitain samoja teoksia (Helene Schjerfbeck, Juho Rissanen, Eero Järnefelt) oli esillä jo edellisellä kerralla. Mukana on jälleen mm. Maria Wiikin maalaama Madonna, joka oli yksi suosikeistani. Nyt suosikiksi nousi Louis Sparren kaksi alttarimaalaustriptyykkiä (luonnosta) vuodelta 1940. Talvisiin maisemiin on kuvattuna mm. ristiinnaulittu Kristus, jonka taustalla etenevät tankit, taivaalla lentävät pommikoneet ja lumessa makaavat lumipukuiset sotilaat aseet käsissään tähdäten kaukaisuuteen. Todella vaikuttavat teokset ja kuvaukset talvisodasta. Ilmeisesti Sparren luonnosten mukaan maalattua alttariteossarjaa ei ole mihinkään kirkkoon sijoitettu.
Sparren lisäksi nähtävillä on mm. Rembrandtin grafiikkaa, Dalin, Picasson, Chagallin ja Andy Warholin teoksia. Ensimmäistä kertaa kävin katsomassa myös alakerran näyttelyn, jossa esitellään luostarin historiaa. 
Näyttely veti ilmeisen hyvin muitakin kiinnostuneita kävijöitä, sillä yleensä ole vieraillut Valamossa suhteellisen rauhalliseen aikaan, mutta tällä kertaa väkeä oli joka puolella: niin näyttelyssä, kahvilla/lounaalla kuin kaupassakin.  
Valamon vierailu päättyi kivasti, sillä sain lähtiessäni mekkokehuja eräältä vanhemmalta rouvalta.

Mestarin jälki II -näyttely on avoinna vielä ruhtinaallisesti 30. huhtikuuta 2016 saakka.

2 kommenttia:

  1. Valamossa on tullut käytyä useampikin kerta. Joskus 60-luvun lopulla meidän koulusta pari luokkaa lähti taksvärkkiin Valamoon. Siihen aikaan siellä oli vain muutamia vanhoja munkkeja jotka ei jaksaneet enää paljon tehdä maatöitä, joten me käytiin kuokkimassa munkkien perunat ylös maasta. Kokonainen päivähän siinä meni, mutta siitäkin jäi miellyttävä muisto jäljelle.    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donna: Valamo on tainnut kohottaa matkailuvalttiaan vuosien varrella, siellä kai nykyisin tarjotaan jopa erilaisia matkailupaketteja. Pääsee rentoutumaan ja rauhoittumaan hektisen elämän keskeltä.

      Poista