lauantai 3. lokakuuta 2015

Late Nights - valoa pimeään

Jyväskylän museoiden Late Nights järjestettiin Suomen käsityön museossa teemalla dekoilu. Tapahtuma on osa Nuoret museoon –hanketta, jonka tarkoituksena on auttaa näkemään museo aktiivisena vierailukohteena, jolla on tarjottavanaan muutakin kuin näyttelyitä sekä aktivoida nuoria ja nuoria aikuisia järjestämään omia tapahtumiaan museoissa. Ilmaiset Late Nights -illat pitävät museot auki klo 22 saakka, jolloin projektin tiimoilta järjestetään säännöllisesti esimerkiksi Low budget-työpajoja vaihtuvilla teemoilla.
Nuori, nuori aikuinen tai vähän vanhempi aikuinen, kaikki olivat tervetulleita dekoiluiltaan kässämuseolle. Yläkerran Pajassa pääsi tuunaamaan tuikkuja pientä korvausta vastaan. Nuoria virtasi tasaisella tahdilla työpajaan ja he lähtivät tuikkukipot käsissään takaisin illan hämärään. Kävin kurkkaamassa menoa ja tungosta oli: sormet kieputtivat metallilankaa ja maaleja ja koristeita oli pöydät täynnä. 
Jätin työpajan väliin ja siirryin alakertaan kuuntelemaan Heidi Lehdon (Sisustuskärpänen) luentoa. Samaan aikaan vietettiin kaupungilla Valon kaupunki -tapahtumaa, joten oli kiva huomata, että Heidi oli linkittänyt luentonsa teemaan sopivaksi: valaisinten hyödyntäminen sisustuksessa.
Kiinnitysjalkansa menettänyt retrovalaisin sai vielä uuden elämän, kun sen naulasi kiinni vanhaan kaappiin. Näin iloisen punainen retrovalo toimitti tauluvalaisimen virkaa. Kuva: Sisustuskärpänen.
Lasten Barbie-hevoset saivat uuden elämän äidin muuttaessa eläimet kynttilänjaloiksi. Kuva: Sisustuskärpänen.
Pimeneviin iltoihin/päiviin saa vanhasta patjanrungosta valaisimen, kun ripustaa siihen valosarjan. Kuva: Sisustuskärpänen.
Ulos saa valoa pitkälle syksyyn/talveen, kun valaisee pihapöydän valoverkolla. Kuva: Sisustuskärpänen.
Tähtitaivaan saa luotua oman huoneen kattoon nostamalla peilipallon esimerkiksi kaapin päälle ja kohdistamalla siihen spottivalon. Kuva: Sisustuskärpänen.
Heidi tuli Sisustuskärpänen blogissaan tunnetuksi kekseliäistä sisustusratkaisuista muun muassa kierrätysmateriaaleja hyödyntäen ja se kekseliäisyys näkyy hänen tilavisualistin työssään edelleen. Hän rohkaisee kokeilemaan ja olemaan innovatiivinen, sillä sisustamista ei Heidin mukaan pitäisi ottaa turhan vakavasti. Jos ei uskalla kokeilla, harvoin löytää mitään todella hienoja oivalluksiakaan, jos aina liikkuu vain sillä turvallisella alueella.
Illan viimeisenä esiityjänä oli Anne Martin Duo, joka soitti hämärään iltaan sopivia coverkappaleita: Puhu äänellä jonka kuulen, Säännöt rakkaudelle, Matkustaja, Bonfire Heart, Someone like you, The Scientist... 
Tapahtuman väliajoilla ehti käydä naapurimuseossa, jonka aula toimi paitsi Valokahvilana myös Valon kaupunki -tapahtuman infopisteenä.
Yksityiskohta Kimmo Schroderuksen teoksesta Pendejo, 2015. Taustalla Kimmo Schroderuksen Irrumatori, 2015, ruostumaton teräs.
Taidemuseon näyttelytilat oli varattu Matkalla maan keskipisteeseen kokonaisuudelle, jossa esitellään keskisuomalaista nykytaidetta. Valoa tavalla tai toisella mukana näissäkin.
Tiina Pyykkinen: Hiljaisuudella on pitkät varjot, 2015.
Yksi Valon kaupungin kohteista sijaitsi taidemuseon toisessa kerroksessa. Tiina Pyykkisen valoinstallaatio Hiljaisuudella on pitkät varjot oli kuution muotoinen huone täynnä mustia huonekaluja ja esineitä. Tilateos oli kuin ylivalotettu valokuva, jossa esineet kuin leijuivat valkoisessa tilassa ilman varjoja. Jäin miettimään miksi teoksen nimessä on pitkät varjot, kun niitä ei teoksessa itsessään näkynyt...
Jim Bachorin Tasa-arvo: Angry Bird = lintu mosaiikkiteos peittyi Valio-myrskyn pyörittelemien lehtikasojen alle.
Patrik Qvist oli valloittanut Kirkkopuiston mainoskaapit valokuvateoksilleen.
Seuraavat Late Nights -illat järjestetään perjantaina 30.10.2015 Keski-Suomen museossa ja perjantaina 20.11.2015 Jyväskylän taidemuseossa.

2 kommenttia:

  1. Näin syksyisin kaipaan kotiin parempaa valosuunnittelua, myös tunnelman vuoksi. Sainkin postauksesta inspiraatiota, ehkäpä saan loppuvuoden aikana kauniimman valaistuksen aikaiseksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihi nainen: No kiva kuulla, että pelkistä kuvistakin oli jo hyötyä! Minulla on ollut pitkään hankintalistalla lattia- tai pöytävalaisin. Minusta niissä on parempi tunnelma kuin kattovaloissa, kun ne eivät valaise koko tilaa kerralla.

      Poista