tiistai 3. marraskuuta 2015

Kentällä

Työrintamalla ollaan siirrytty taustatutkimuksen jälkeen kenttähommiin. Tämä tarkoittaa sitä, että yliopiston sijaan olen työskennellyt toista viikkoa Petäjäveden kirkon sakastissa. Projektiluontoisen hankkeen tarkoitus on inventoida kirkon esineistö, jonka myötä seurakunnalle luodaan tietokanta sen omistamista ja sen tiloissa käytettävistä arvoesineistä. Digitaalisessa muodossa oleva aineisto mahdollistaa esineistön paremman saavutettavuuden ja monipuolisen hyödyntämisen. Tiivistettynä syötän siis tietokantaan mm. esineiden ja tekstiilien historiatietoa, mitat ja sisältökuvailun. Tämän lisäksi valokuvaan kaikki esineet ja niiden yksityiskohdat (leimat, vauriot, koristeet). 
Petäjäveden kirkko valmistui vuonna 1879 ja sen suunnitteli arkkitehti August Boman. Vuonna 1937 arkkitehti Kauno S. Kallio suunnitteli kirkon korjauksen, jonka yhteydessä taiteilija Antti Salmenlinna koristeli pelkistettyä kirkkosalia maalauksilla. Hän maalasi katon ristikeskuksen enkelikuvan sekä saarnatuolin. Tämän lisäksi ikkunoiden lasimaalaukset ovat Salmenlinnan käsialaa. Seurakunta hankki 200-vuotisjuhlien kunniaksi Frans Hautalan maalaaman alttaritaulun vuonna 1928. 
Töitä on saanut tehdä paitsi kauniissa kirkossa myös kauniissa säässä. Kirkko on upealla paikalla järven rannalla. Ei uskoisi näitä kuvia katsellessa, että ollaan jo marraskuussa!
Innostus ei ota laantuakseen, ihana projekti!

12 kommenttia:

 1. Tuo on mielenkiintoinen kohde, mutta en ole käynyt. Olen kiertänyt keskiaikaiset kivikirkot ja joitakin puukirkkoja. Olen kiertänyt kohteet elävän kulttuuriperinnön takia eli kasvien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla: Keskiaikaiset kirkot ovat aina hyvä vierailukohde, mutta on näissä uudemmissakin oma viehätyksensä. Vai olet kasveja bongaillut. Minulla on ollut haaveena kerätä omaa kasviota, mutta se on siirtynyt ja siirtynyt.

   Poista
 2. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta työltä!

  VastaaPoista
 3. Hahaa, oikein siis näin kun viikko sitten maanantaina ajelin pienemmän kanssa neuvolasta kotiin ja katsoin, että nyt on tosi tutun näköinen naama kävelemässä täällä. :)
  Kiva kuulla, että olet viihtynyt täällä kotipaikkakunnallani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meeri: Oikein olet nähnyt, siellähän minä. :) Sinä olet ollut mielessä siellä kävellessä, kun viimeksi mainitsit että Petäjävedellä asustat(te). Kaunista seutua, vaikka en ole kovin suureen alueeseen ehtinytkään tutustua.

   Poista
 4. Ihanaa että olet Petäjäveden kirkkoon päässyt töihin, rakastan kyllä tuota kotikylän kirkkoa yli kaiken. Siellä on monet juhlat tullut vietettyä, toivottavasti pääset katsomaan vielä Vanhankin kirkon - se vasta upea onkin! :)

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna: Tänään tulikin yksi rippikouluruhmä kirkkoon, kun olin tekemässä lähtöä. Vanha kirkkokin on inventointilistalla, en tosin osaa sanoa tarkkaa päivää milloin siirryn sinne. Sitäkin odotan!! :)

   Poista
 5. Komea on työpaikka, ei voi muuta sanoa:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluumuuttajatar: Ja ihan yksin saan koko kirkon valloittaa! Tosin tässä on myös omat jännitysmomenttinsa: vanha ja hiljainen rakennus, ovia joita pitäisi availla ja ei ole ihan varma mitä sieltä takaa löytyy. Tuonne ristikeskuksen torniin en ole vielä mennyt ja ilmoitinkin reippaasti, etten aio sinne yksin mennäkkään. Onneksi seurakunnassa on avuliaita työntekijöitä niin saan sinne kaverin, jahka sinne asti inventoinnissa edetään. Onko tyhmää pelätä rakennusta?

   Poista
 6. Upeat kuvat ja tosi mielenkiintoisen kuuloinen työsarka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liiolii: Kiitos. Tulossa vielä lisää työjuttuja. :)

   Poista