sunnuntai 6. joulukuuta 2015

"Käytiin uteliaisuutta 20.4.1917"

Ennen varsinaista inventointihankkeen aloitusta olin eniten innoissani Petäjäveden vanhasta kirkosta. Niin hieno tilaisuus kuin vanha kirkko olikin työskennellä, se oli samalla myös kaikkein pelottavin. Mutta ennen kuin päästän teidät sisään vanhaan kirkkoon, käydään tapulissa. 
Kirkon kellotapuli on rakennettu 57 vuotta kirkon valmistumisen jälkeen, vuonna 1821. Tapulin rakensi kirkon rakentaneen Jaakko Klementinpoika Leppäsen pojanpoika Erik Leppänen. Kirkko tapuleineen lisättiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1994 kulttuurihistoriallisesti arvokkaana esimerkkinä pohjoisesta puuarkkitehtuurista.
Tapulin alla olevan huoneen kattoon on maalattu kaunis, sininen taivaankansi, jonka keskellä on risti. Tämä tila ottaa vierailijat vastaan ennen siirtymistä yhdyskäytävän kautta itse kirkkosaliin. Nykyisin vierailijoilla ei ole pääsyä kellotapuliin, mutta aiemmin sinne on kiivetty niin luvan kanssa kuin salaakin. Tästä kertovat tapulin seiniin kirjoitetut nimet ja viestit.
Tapulissa on kaksi kelloa: toinen on valettu Tukholmassa vuonna 1781 ja toinen on vuodelta 1903. Uudessa kirkossa ei ole kellotornia tai kelloja lainkaan, joten kellojen soitto on aina tapahtunut vanhan kirkon tapulista. Ääni kantautuu hyvin veden yli lahden toiselle rannalle.
 Nostetaan itsenäisyyspäivän kunniaksi tapulin seinästä vuoden 1917 terveiset:
"Eino Autiomäki, Keuruu
Yrjö Spoof, Waasa
S(---). Utriainen, Kuopio
Georg Lindeberg, Helsinki
Jaakko Oksala, Seinäjoki

Käytiin uteliaisuutta
huhtikuun 20 pv 1917."

Maaliskuun 20. päivänä 1917 Venäjän väliaikainen hallitus oli palauttanut manifestissaan Suomelle sen autonomisen aseman, mikä sillä oli ollut ennen sortovuosia. Manifestissa luvattiin jo ennen hallitusmuodon säätämistä lakiehdotuksia perustuslaeiksi, joilla Suomen valtiosääntöä kehitettäisiin. Samaisena päivänä huhtikuussa, kun Autiomäki, Spoof, Utriainen, Lindeberg ja Oksala vierailivat Petäjäveden vanhan kirkon tapulissa, eduskunnassa käsiteltiin kysymystä Venäjän kansalaisten oikeudesta harjoittaa elinkeinoja Suomessa. Senaattia johtanut Oskari Tokoi muisteli puheessaan venäläisten tekemiä vääryyksiä sortokausien aikana ja esitti, että suomalaiset olivat kypsiä hallitsemaan itse itseään. Tokoin puhe sai eduskunnassa raikuvat suosionosoitukset ja sai hyväksyntää kaikissa kansankerroksissa. Lokakuun vallankumouksen jälkeen mahdollistui Suomen irtaantuminen Venäjästä.

6 kommenttia:

  1. Kiitos, että pääsin kurkistamaan tapuliin. Todella mielenkiintoista. Ja kaunista puunkäyttöä. Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Intianminttu: Tuo patinoitunut puu on tosiaan jo itsessään todella kaunis. Tämä(kin) kirkko todistaa jälleen kuinka hienoja ja arvokkaita kulttuuriperintökohteita meillä Suomessa on.

      Poista
  2. Jännä tuo sininen taivaankansi. Onkohan tuo ollut yleisestikin tapana kellotapuleissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riikka: Sen verran vähän olen kellotapuleihin perehtynyt tai niissä vieraillut, etten osaa varmaksi sanoa, mutta minulla on sellainen mielikuva, että tämä ei ole mikään yleinen käytäntö. Tuo on siis ollut kellojen nostoaukko, joka on peitetty ja maalattu.

      Poista
  3. En varmaan ikinä kyllästy katselemaan ja ihastelemaan kirkkoja ja kellotapuleja sekä hautausmaita/kirkkomaita. Toinen toistaan erikoisempia. Muuten googlettakaapas Knarvik kirke,joka sijaitsee Norajssa Knarvikissä. Koko kirkko on tehty punapuusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donna: Samoin, nämä jaksavat viehättää. Tuosta Knarvikin kirkosta en ollut aiemmin kuullut (tai nähnyt), mutta siitä tuli välittömästi mieleen Islannin Hallgrimskirkja.

      Poista