sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Arabian Maisema

Sinisten astioiden himoni alkaa vain yltyä. Itse asiassa se taisi lähteä alun perin tästä mummolasta peritystä Aamusta. Lautasia en todellakaan enää tarvitsisi, mutta tämä ostos oli laatua ostin kun sain halvalla. Arabian Maisema-astioita olen hipelöinyt kirppiksillä usein, mutta aina ne ovat jääneet hyllyyn hinnan ja tarvitsemattomuuden vuoksi. Nyt eteen tuli kuitenkin niin hyvä tarjous, ettei tilaisuutta voinut ohittaa: Maisema-ruokalautasia hintaan 3e/kpl. Yleensä näitä näkyy siellä 10 euron hujakoilla/kappale, mutta tässä tapauksessa hintaan vaikutti lautasten väri. 
Vasemmalla puhdistettu lautanen, oikealla puhdistamaton.
Pinta oli kaikissa tummunut ruosteveden myötä ruskeaksi. Tämähän ei minua haitannut, sillä osa teistä muistaa juuri tuon Aamu-astiastoon kuuluvan kannun pelastusoperaation. Universal Stonelle tuli jälleen käyttöä. Valitsin pinosta tosin niitä puhtaimpia yksilöitä, sillä osa oli todella paksun ruosteen peitossa eikä useamman tunnin hinkkausurakka houkuttanut. 
Sinivalkoisen posliinin historia juontaa juurensa 800-luvun Lähi-itään ja sinivalkoinen koristelu kukoisti erityisesti Kiinassa 1300-luvulla. Muutamaa vuosisataa myöhemmin siitä innostuivat myös eurooppalaiset. Arabialle Maisema-kuvioinnin suunnitteli Reinhard Richter ja astiat olivat tuotannossa vuosina 1941-1971. Sinisen lisäksi Maisemaa tehtiin punaisena ja harmaana, mutta sininen taitaa olla edelleen se suositun väri.
Olisitteko itse jättäneet lautaset hyllyyn...?

7 kommenttia:

 1. Jos olisin nuorempi niin tuskin olisin voinut jättää hyllyyn. Kyllä nuo on tosi kauniit lautaset. Nyt vanhoilla päivilläni yritän olla keräämättä uutta tavaraa, mutta silti silloin tällöin tarttuu varsinkin astioita minunkin mukaani. Ostin tässä jopa lasiset kahvikupit meille Ikeasta.

  Yritän välttää ostaa mitä tahaansa kirppiksistä sillä täällä Tukholmassa on suuri vaara saada seinäluteita kaupan päälliseksi. Astioissa niitä ei ole ja ne voi pestä heti. Huonekaluissa niitä pesii usein miten. Kuulema busseista ja metroistakin niitä voi tarttua mukaan. Tyttäremme joutui kerran hävittämään melkein koko huushollinsa seinäluteiden takia ja muuttamaan pois toiseen asuntoon ja ostamaan uudet kalusteet. Niitä luteita kun ei tahdo saada millään hengiltä vaikka kuinka montaa kertaa tulevat niitä tappamaan ja ne kulkee ihmisten (ja huonekalujen) mukana asunnoista toiseen. Se oli niin kamala kokemus...

  Käväisin pari viikkoa sitten eräissä myyjäisissä ja sieltä tarttui ihan kaunis roosanvivahteinen raanu mukaan. Ihan kuin uusi ja ei maksanut mitään, pyysi 5 €. Myyjä kertoi kutoneen sen itse. Ihmettelin että kuinka hän voi myydä sen niin halvalla, oma kuotisen vielä. Maksoin tupla hinnan kun en muuten kehdannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Donna: Minäkin olen nähnyt lasisia kahvikuppeja, mutta minusta tuntuu oudolta juoda kahvia läpinäkyvästä kupista. Tee on sen sijaan kiva, kun sen väri näkyy lasisen kupin läpi.

   Tekstiileitä on turvallisempi ostaa talviaikaan, kun ne voi laittaa pakkaseen ennen kuin ottaa sisälle ja pesee. Huonekaluja liikkuu Suomessa kirppareiden kautta todella paljon, mutta en ole kuullut että yleisesti liikkuisi mitään kauhutarinoita luteista tai muista hyönteisistä niiden mukana. Huonekaluihin liittyen minulla on tulossa myös yksi huonekalulöytö, mutta se pitäisi kuvata ennen blogiin pääsyä.

   Olet ollut todella hyväsydäminen kun olet arvostanut käsityötä raanulöydön kohdalla! :)

   Poista
  2. Palasin takaisin.

   Tukholmassa ei ole tarpeeksi kylmää että ötökät kuolisivat ulkonakaan. Vain pari miinusastetta. Usein nollakeli tai muutama aste plussan puolella.

   Poista
 2. Kauniita ovat. Minä vain jostakin syystä pidän lautaset kovin yksinkertaisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluumuuttajatar: Minä olin tismalleen samaa mieltä vielä muutama vuosi sitten, että lautasten pitää olla yksinkertaisia. Yksivärisiltä lautasilta ruoka näyttää ruoalta eikä sekoitu lautasten epämääräisiin kuvioihin. Mutta pikkuhiljaa olen irrottautunut ajatuksesta ja annan mennä, sekoittelen lautasia, lautasten kuvioita ja ihan kaikenlaisia ruokia keskenään niiden kanssa.

   Poista
 3. Universal ston on kyllä loistava aine, monet kirppislöytöni ovat saaneet ihan uuden ilmeen, kun ovat päässeet käsittelyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vintageinteriorxx: Ja senkin ihmeaineen löysin blogimaailman ansiosta! On tullut useaan otteeseen tarpeeseen monenlaisessa puhdistuksessa.

   Poista