sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Mysteeritekstiili

On tästä jo joitain viikkoja aikaa, kun työkaverini tuli sanomaan, että RIISAan saapui kaksi miestä Petäjävedeltä. Toisella kuulema pitkä parta ja... Työkaverini ei ehtinyt sanoa lausettaan edes loppuun, kun jo huudahdin Seppo! ja kiiruhdin tervehtimään. 
Te muistatte minun inventointiprojektini Petäjäveden seurakunnassa viime syksynä. Olipa mukava nähdä kirkkoherra Seppo Ojalaa uudelleen ja kuulla kuulumisia. Petäjäveden seurakunta remontoi uutta kirkkoa (1879) ja osa remonttibudjetista käytetään taiteeseen (HIENOA). Tämän vuoksi he olivat tulleet katsomaan meidän Faces of Christ -näyttelyämme.

Sepon vierailusta muistui mieleeni, että unohdin silloin projektin tiimellyksessä esitellä teille erään mysteeriteksiilin. Kuten ehkä muistatte, projektin myötä löytyi kaikkea jännittävää.  

Uuden kirkon esineinventoinnissa tuli vastaan tällainen tekstiili:
Kyselin seurakunnan henkilökunnalta josko joku tietäisi tästä enemmän, mutta kukaan ei osannut sanoa mikä tai mistä se on. Kuvio oli selvästi ollut osa kokonaisuutta, mutta en tiennyt mitä. Tekstiilin korkeus on 53 cm ja leveys noin metrin. Kysyin Sepolta luvan ja sain viedä tekstiilipalan yliopistolle tutkittavaksi. Kukaan yliopistollakaan ei suoralta kädeltä osannut sanoa mikä se on ollut. Yksi osasi kertoa kirjontatekniikoista ja toinen ajoitti sen tyylin perusteella 1920-luvulle. Ajoitus paljastui myöhemmin oikeaksi.

Toinen ohjaajistani huomasi tekstiilissä jotain tuttua ja alkoi selvittää valokuva-arkistoa. Pienen etsinnän jälkeen kävi ilmi, että Jyväskylän kaupunkiseurakunnassa on samanlainen, mutta kokonainen tekstiili:
Jyväskylän kaupunkiseurakunta. Kuva täältä.
Kyseessä on siis osa antependiumia eli alttarivaatetta. Tummanpunaiseen, puuvillasamettiseen alttarivaatteeseen on kirjottu kanervanpunaisella holvikaarikuvioita ja keskellä on samanlainen kuvio kuin Petäjävedeltä löytynyt tekstiili.

Paljastui, että tekstiili on osa Rafael Blomstedtin (1885-1950) suunnittelemaa Risti -nimistä alttarivaattetta. Hän suunnitteli sen Suomen Käsityön Ystävien 40-vuotisjuhlanäyttelyyn Helsinkiin vuonna 1919. Kyseinen näyttely oli samalla Suomen ensimmäinen kirkkotekstiilikilpailu. 

Jyväskylän kaupunkiseurakunnan alttarivaate ei ole täysin identtinen tuon vuoden 1919 voittajatekstiilin kanssa, sillä se on toteutettu hieman muunnellen Jyväskylän kaupunginkirkon alttaripöydän mittojen mukaan. Näin on ollut todennäköisesti myös Petäjävedellä. 
Jyväskylässä järjestettiin vuonna 1926 kristilliset taidepäivät ja todennäköisesti Jyväskylän alttarivaatteen hankkiminen liittyy sekä kilpailuvoiton että taidepäivien yhteisvaikutukseen. Ryhmä aktiivisia seurakuntalaisia lahjoitti alttarivaatteen Jyväskylän seurakunnalle.
Petäjävedelle alttarivaate kuitenkin tilattiin ostokuitin mukaan jo vuotta aiemmin 1925. (Riemastuin alkuperäisen kuitin löytymisestä!) Kuitista näkee, että tilaús on tehty toukokuun 29. pvä ja alttarivaate on toimitettu noin kaksi kuukautta myöhemmin 22. heinäkuuta 1925. Suomen Käsityön Ystävien näyttelyluettelossa Blomstedtin suunnitteleman alttarivaatteen hinnaksi oli määritelty 3700 markkaa, mutta kuitin mukaan Petäjäveden seurakunta maksoi alttarivaatteesta huomattavasti vähemmän. Kuitti on osoitettu "Kirkon isäntä Herra W. Flinkmanille".
Tekstiilin tarkoitus ratkesi, mutta arvoitukseksi jäi edelleen, 
että mitä lopulle alttarivaatteelle on käynyt. 
Miksi jäljellä on enää koristekuvio?

Terveiset Petäjäveden seurakuntaan!

4 kommenttia:

 1. Kiitos terveisistä! Täällä kaikki hyvin, pitkäparta parhaillaan lomalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Ja jokainen on kesälomansa ansainnut. :)

   Poista
 2. Hei! Blogissani on sinulle tunnustus. Käyhän nappaamassa, jos siltä tuntuu. Mukavia kesäpäiviä toivotellen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pitää käydä katsomassa mitä olet keksinyt. ;)

   Poista