lauantai 27. elokuuta 2016

Borta bra men hemma bäst

Hälsningar från Stockholm! Naapurissa oltiin muutama päivä täydellisissä kesälomatunnelmissa. Takkia en ottanut reissuun mukaan lainkaan ja hyvä niin, sillä lämpöasteet olivat +20 paremmalla puolella. Viimeisenä päivänä sateenvarjoa tarvittiin noin kymmenisen minuutin ajan, mutta muuten sää oli ihanteellinen. 
Turusta lähtiessä kotimaa toivotteli hyvää matkaa upealla auringonlaskulla. Tukholma täyttyi museoista ja loputtomista askelista. Kesken matkan yllätyksiä aiheuttivat poliisien sulkemat kadut. Pidempään jatkunut erikoistilanne laittoi jo miettimään jotain ikävää, kunnes uutisista selvisi, että Yhdysvaltojen varapresidentti Joe Biden oli vierailulla kaupungissa. Useita katuja oli poikki ja ilmatila suljettu, aluetta tarkkailevia helikoptereita lukuun ottamatta.
Tämä oli siitä erikoinen kulttuurivierailu, etten käynyt yhdessäkään kirkossa sisällä. Monta kirkkoa näytti olevan julkisivu/kattoremontissa huppujen ja verkkojen alla. Pääkohteina olivat museot ja kaupungin kirpparitarjonta (josta kenties lisää myöhemmin). 
Ennen matkaa olin ihan superiloinen siitä, että selvisin yhteydenotoista på svenska! Kirjoittelin nimittäin etukäteen muutamalle museolle, että täällä olisi yksi suomalainen Hurmioitunut (hon skriver bara på finska) kiinnostunut tulemaan vierailulle ja tekemään blogijuttua. En tiedä yhtään menivätkö prepositiot ynnä muut ihan oikein, mutta kun sain iloisia vastauksia tervetulotoivotusten kera, ei sillä liene ollut niin väliä. Tultiin ymmärretyksi puolin ja toisin. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen todellinen ruotsin kielitesti sitten lukion ja sen yhden pakollisen yliopistoruotsin jälkeen.
Blå Porten oli herkullinen ja kaunis lounaspaikka!
Donnan vinkeillä olin piirtänyt karttaan joitain Södermalmin kohteita, kuten Mäster Mikaels Gatanin ja Glasbrukstäppanin. Eipä tuonne olisi kenties ilman vinkkejä eksynytkään. 
Lyhyt kadunpätkä on nimetty Mikael Reisuerin mukaan, joka asui kyseisellä kadulla ja toimi kaupungin pyövelinä vuosina 1635-1650. Kadun päässä pilkottava Katariinan kirkko vaurioitui vuoden 1723 suuressa tulipalossa, jolloin alueelta tuhoutui myös useita puutaloja. Tämän myötä kaupunki määräsi tulipalovaaran vuoksi rakennettavaksi ainoastaan kivitaloja. Määräyksiä ei kuitenkaan täysin noudatettu ja Mäster Mikaels Gatanin talot valmistuivat 1729. 1900-luvun alussa nämä puutalot olivat osa ahdasta slummialuetta ja purku-uhan alla. Vuosien 1979-1980 kunnostustyöt pelastivat talot ja ne toimivat nyt sekä suojelualueena että esimerkkinä 1700-luvun rakennuskannasta.
Mäster Mikaels Gatan päätty pieneen Cornelispuistoon. Puisto on saanut nimensä hollantilais-ruotsalaisesta säveltäjä-trubaduurista Cornelis Vreeswijkista (1937-1987).
Toinen pieni puisto, jonne Donna ohjasi, on Cornelispuiston ja Katariinan kirkon välissä sijaitseva Glasbrukstäppan (aiemmin Glasbruksklippan). Puiston loi 1950-luvulla maisema-arkkitehti Erik Glemme ja se kunnostettiin 2006.
Loma oli onnistunut, mutta oli kyllä mukavaa palata suurkaupungista takaisin vähän hiljaisempaan kotimaahan. Seuraavissa postauksissa vieraillaankin sitten Tukholman museomaailmassa. 

Tervetuloa mukaan!

6 kommenttia:

  1. Hienoa. Minulta olisi ehkä jäänyt ruotsit kirjoittamatta. Inhosin ruotsin opiskelua aikanaan ja tuntuu, että en osaa mitään. Siksi olenkin mielenkiinnolla seurannut kolmoseni intoa, kun hänellä alkoi ruotsi. On tavannut kirjaa jo etukäteen monta kappaletta:D. Toivottavasti into säilyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ollut hyviä ruotsinopettajia, joten en ole osannut inhota ainetta/kieltä. Lukeminen ja kirjoittaminen sujuu joten kuten, mutta puheen tuottaminen on niin hidasta, että on helpompi ja nopeampi toimia englannilla. Menee muuten vähän änkyttämiseksi. Ja puheen kuunteleminenkin on vähän niin ja näin. Riippuu millaisella tempolla henkilö puhuu.

      Toivottavasti kolmosesi innostus ruotsiin (ja muihin kieliin?) säilyy ja kantaa pitkälle. Nuorena on hyvä kartutaa sanavarastoa.

      Poista
  2. Oi että sattuikin. Satuit tulemaan vielä parhaan sään aikaan. Se on melko väsyttävää kulkea suurkaupungissa.

    Kyllä tukholmalaiset ymmärtävät vaikka puhuukin hieman haparoiden. Nimittäin ruotsalaiset eivät itsekään puhu oikein. Ruotsin kielessä ei oikeastaan ole paljoakaan sääntöjä, enimmäkseen poikkeuksia. Saman asian voi sanoa monella eri lailla ja kaikki on yhtä oikein. Ruotsin kieli vaikuttaa enempikin keinotekoiselta kieleltä.
    Minulla on hieman vaikeuksia kuulla suomenruotsia. Jostain ihmeen syystä jo muutaman sanan päästä aivoni pysähtyvät ja lopusta en sitten kuulekaan mitään. Samaa ei tapahdu tanskaa tai norjaa kuunnellessa vaan silloin pysyn mukana, vaikka en ihan kaikkea aina ymmärräkään, niin pääpiirteittäin kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Donna vinkeistä! Niistä on varmasti apua ja iloa vielä tulevaisuudessakin.

      Sää oli tosiaan upea. Valitettavasti Jyväskylässä myrskyää tällä hetkellä todella voimakkaasti ja koko Suomessa taitaa olla lähemmäs 200 000 taloutta ilman sähköjä. Toivottavasti huomenna jo helpottaa myrskyn suhteen. Tämänkin vuoksi oli onni, että laivamatkat sujuivat ilman myrskyjä.

      Kyllähän ruotsalaiset varmasti ymmärtävät jos puhuu vähän haparoiden ja hitaasti, mutta itsestä tuntuu tyhmältä etsiä haparoiden sanoja (kun osaa ei edes löydä), jos asian saa sanotuksi helpomminkin (englanniksi).

      Poista
  3. Kävin itsekin just pari viikkoa sitten Tukholmassa, tosin pelkällä risteilyllä vaan. Kaupungin museoita on tullut kierrettyä tosi vähän, niin sun jutut niistä kiinnostaa. Kirppareita sen sijaan oon kiertänyt jonkun verran myös Tukholmassa ja yleensä raahaan sieltä kotiin kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että museokuulumiset myös Tukholmasta kiinnostavat! :)
      Blogeissa on hyviä kirppisvinkkejä, joiden perusteella mekin kaupungissa kierreltiin. Pääasiassa mukaan tarttui tällä kertaa vaatteita. Kirjojakin olisi ollut, mutta sivuutin tarkoituksella kaikki kirjahyllyt, sillä olen yrittänyt päästä omistakin ylimääräisistä kirjoista eroon. Plus ne tuovat nopeasti turhan paljon painoa matkakassiin. Yksi Rembrandt-kirja jäi tosin vähän kaivelemaan... ;P

      Poista