torstai 18. elokuuta 2016

Neulalla maalatut

Näinhän siinä piti käydä. Ensi viikolla vietän kesälomaviikkoani, mutta sitä ennen tässä ollaan kaksi päivää sairaslomalla. Kurkkuun nousi kaktus, nielu kipeänä, nenä tukossa ja posket turvoksissa. Töistä passittivat sairaslomalle. Kuumeenkin illaksi iski. Näinköhän kroppa heittäytyi lomatunnelmiin ennen aikojaan? Ei jaksanut skarpata. Toivon todella, että tämä olisi pian ohi, sillä ensi viikolla on paljon kaikkea kivaa tiedossa (ja hommaa ei voi oikein perua). Uni on tehnyt hyvää, nyt kun taas saa hengitettyä normaalisti nenän kautta. Ilmoitan jo etukäteen, että aion olla täydellisessä somehiljaisuudessa suurimman osan tulevasta viikosta.
Töissä on ollut, yllätys yllätys, kiireistä, mutta mikä parasta: uusi erikoisnäyttelymme avautui ja olen siitä ylpeä! Tällä kertaa näyttelytila Ravenna on täyttynyt käsinkirjotuista kulta- ja silkkilankatekstiileistä. Näyttely juhlistaa samalla Valamon opiston 30-vuotista taivalta. Venäläiset kaksoissisarukset Nina ja Nadezhda Osipova ovat opettaneet käsinkirjontaa Valamon opistossa jo 25:n vuoden ajan ja me saimme lainaan heidän taidonnäytteitään. Mukana on myös sisarusten suomalaisten oppilaiden kirjomia töitä. Ymmärrän käsitöistä melko vähän, mutta sen ymmärrän, että tähän haasteelliseen ja pikkutarkkaan tekniikkaan menee todella paljon aikaa. Lopputulokset ovat kyllä kaikkien niiden työtuntien arvoisia.
Nina ja Nadezhda Osipova Uuden-Valamon luostarin johtajalle, arkkimandriitta Sergeille, valmistamansa felonin edessä.
Yksityiskohta arkkimandriitta Sergein felonin kirjotusta olkakappaleesta.
RIISAn henkilökunta kiittää Osipovan sisaruksia.
Yksityiskohta käsinkirjotusta Suojelusenkelistä. Yksityiskokoelma.
Keskeneräinen käsinkirjottu ylienkeli. Yksityiskokoelma.
Osipovan sisarukset tutustumassa Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyyn. Tarkastelun kohteena on pyhittäjien Sergei ja Herman Valamolaisen muistoarkun eli kenotafin peite.
Käsityön ystävät, tervetuloa ihastelemaan teknistä taituruutta RIISAan 17.12.2016 saakka. Kokoelmanäyttelyssä käsityöperinteiden historiaan ja taidonnäytteisiin pääsee tutustumaan paitsi kulta- ja silkkikirjontaa myös esimerkiksi emalointia, pakotusta, filigraania ja tietysti ikonimaalausta katselemalla.

8 kommenttia:

  1. Tässä on käsityötaito – taide! – viety äärimmäiseen huippuunsa, ei voi kuin äimistellä ja ihastella. Itse olen kirjonut Jumalanäidin Kasanilaista ikonia pikkuisilla helmillä (tavallaan "riisa" kirjotaan, kasvot on painettu kankaaseen) jo vuosia, eikä se valmistu tällä tahdilla ikinä. Pitääkin ottaa työ taas esille. Pyhittäjä-äiti Maria Pariisilainenkin taisi kirjoa langoilla ikoneita, jos oikein muistan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidetta tämä jo onkin. Noista keskeneräisistä töistä näkee vielä paremmin sen lankojen ohuuden ja sen kuinka ne kulkevat kankaalla.

      Vau, vai olet helmikirjomassa ikonia. Olisipa upeaa nähdä joskus (vaikka keskeneräinenkin) työ!

      Poista
  2. Kylläpä on naiset taitavia. Uskomattoman pikkutarkkaa työtä tuollainen. Tulisin katsomaan, jos olisin lähempänä. Nyt riittää vain nämä kuvien katselut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osipovan sisarukset sanoivat, että Valamon opistoon opettamaan tuleminen on kuin lomalle saapuisi. Se on arjesta poikkeavaa ja rentoa. Jäin miettimään, että millaisia heidän tavalliset työpäivänsä kirjonnan parissa ovat...

      Poista
  3. Valtavan kauniita töitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vain! Sisarukset ovat aloittaneet kirjonnan 10-vuotiaina, joten he ovat todellisia huippuammattilaisia.

      Poista
  4. Olen käynyt lapsena useammatkin kerrat Valamossa, mutta aikuisena vain kerran. Silloin innostuin ikooninmaalauskurssista, mutta ei siihen ollut silloin mahdollisuutta. En tiennytkään että siellä opetetaan nykyään myös ompelutöitä. Ikooninmaalauskursseja on useita nykyään myös Tukholmassa mutta nyt ei onnistu enää. Kädet ei toimi riittvän hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valamon opistossa on paljon kaikenlaisia kursseja: mm. ikoninmaalausta, tekstauskurssi ikonimaalareille, kirjontaa, hopeatyökurssi, äiti- ja kauneuskuvaan tutustumista, lasimosaiikkia ja kirkkolaulua.

      Poista