maanantai 19. joulukuuta 2016

SKS-talo

Käyn Helsingissä niin harvoin, että aina sieltä löytyy jotain uutta katseltavaa. Nyt hieman vahingossa löysin ihanan kohteen, kun osallistuin puolipäiväisesti Keskiajan tutkimuksen seuran Glossa ry:n organisoimaan Changing Senses of Sacrality (Objects, Beliefs, and Performances from the Medieval to the Early Modern Era) -konferenssiin. Tilaisuus järjestettiin mm. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran uusrenessanssityylisessä rakennuksessa. Mikä ihana sisääntulo! Sitä ei aina ulkoapäin huomaakaan millaisia aarteita ovien ja ikkunoiden toisella puolen piilee.
Enpä muuten tainnut tietää sitäkään knoppitietoa, että sana kirjallisuus keksittiin juuri Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran nimeä varten vuonna 1831.
Sebastian Gripenbergin suunnittelemassa rakennuksessa (1888) ja erityisesti sen portaikossa yhdistyvät eri tyylisuunnat klassismista renessanssiin ja barokin raskasmuotoisesta koristeellisuudesta Engelin ajan empirepylväisiin. 
Helsinki-tietäjät voitte vinkata lisää kauniita rakennuksia, 
joita kannattaisi käydä kurkkimassa myös sisältä.

4 kommenttia:

  1. Löysitpä upean aarteen Hesasta, pitääpä itsekin käydä ihailemassa - kiitos vinkistä. En ole mikään hesa-tuntija, mutta Kampin kappeli on yllättävä ja perinteinen Uspetskin katetraali yllättää pienuudellaan, kun ulkoa näyttää valtavalta. Ja meriuima-allas Kauppatorilla täytyy käydä katsomassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Inna, Kampin kappelin esittelinkin hetki sitten täällä ja Uspenskin katedraalin keväällä 2014. Kauppatorin meriuima-allasta en ole nähnyt.

      Poista
  2. SKS:n talossa on tullut takavuosina käytyä usein, mutten muistanut että se on noin kaunis sisältä. Kun aloitin yo-opinnot folkloristiikalla, pääsin muiden fuksien kera käymään SKS:n arkiston "kaikkein pyhimmässä" ja näkemään mm. Elias Lönnrotin käsikirjoituksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi! Oletpa sitten tosiaan päässyt jännittävien lähteiden äärelle. Vau!

      Poista