lauantai 11. marraskuuta 2017

Katedrála svatého Víta

 ...kotimaisittain siis Pyhän Vituksen katedraali on katolinen kirkko Prahan linnan alueella. Kyseessä on Tšekin suurin goottilainen kirkko, jonka rakentamisen aloitti ranskalainen arkkitehti Matthias Arrasilainen 1344. Hänen kuoltuaan 1352 töitä jatkoi saksalainen Peter Parler. Kokonaisuudessaan kirkko valmistui vasta 1929.  
En tietenkään ollut tajunnut, että mikäli katedraalia olisi halunnut tutkimaan lähemmin olisi pitänyt ostaa etukäteen liput. Niiden avulla olisi päässyt katsomaan mm. jalokivin koristeltua Pyhän Venceslauksen kappelia, muita sivukappeleita ja pyhäinjäännöksiä. Ilman lippua täytyi tyytyä kuljeskelemaan keskilaivan alueella, ns. uudella puolella. Noh, siinäkin riitti katsomista. Erityisen kauniita olivat lasimaalauksin koristellut ikkunat jotka hehkuivat sinipunaista valoa. Upea, mutta ei yllä vieläkään Pariisin Sainte-Chapellen tasolle. En tiedä olisiko mieli muuttunut jos olisin nähnyt sen jalokivikappelin....? 
Alfons Muchan lasimaalaus.
Alfons Muchan (1860-1939) lasimaalaus kuvaa kreikkalaisten veljesten, Kyrilloksen ja Methodioksen, saapumista Böömin alueelle. Heidän mukaanaan saapui kristinusko. Lasimaalauksen alareunassa lukee "Banka Slavia". Viittaus yritykseen, jonka varoilla kyseinen lasimaalaus valmistui.
Max Švabinskýn (1873–1962) suurikokoinen lasimaalaussarja komeilee kirkon kuorissa. Antti Helin kuvailee sitä Mondon matkaoppaassa näin: "Sitä ei ehkä lattianrajasta tajua, mutta maalaus on kooltaan 160 neliömetriä - siis suuren asunnon kokoinen. Maalaus on muutenkin vaikuttava: Jeesusta käsissään pitelevä Jumala näyttää hurjalta barbaarikuninkaalta."
Max Švabinskýn lasimaalaukset.
Švabinskýn lasimaalauksia vastapäätä, katedraalin länsipäädyssä, on Peter Parlerin 1300-luvulla suunnittelema ruusuikkuna. Se valmistui kuitenkin vasta 1900-luvulla. Ruusuikkunaan on kuvattu maailman luominen, mutta se on niin korkealla ja niin pientä tiplua, etten ainakaan itse saanut yksityiskohdista selvää.
Pyhän Ludmilan kappeli.
Uskokaa tai älkää, mutta tämä Jeesuksen kastetta kuvaava teos oli mosaiikki.
Pyhän Vituksen katedraali oli itselleni tärkein kaupunkikohde, sillä jokaisella reissulla tulee tutustua vähintään yhteen kirkkoon. Sinne ne kulttuurin ja taiteen rikkaudet tiivistyvät. Toisella kerralla sitten kellotorniin ja sinne jalokivikappeliin! Pyhä Vitus on muuten tanssijoiden ja näyttelijöiden suojelija.

2 kommenttia:

  1. Kirkot ovat mielenkiintoisia kohteita. Itse tykkään erityisesti pienistä kirkoista. Goottilaisissa kirkoissa tuo korkeus tekee aina vaikutuksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas ahmin mielelläni isoja kirkkoja, kun niitä on Suomessa loppujen lopuksi melko vähän. Isoja ja todella vanhoja. Mutta olipa kirkko iso tai pieni, siellä on usein kauniita yksityiskohtia kuvattavaksi.

      Poista