lauantai 7. huhtikuuta 2018

Terveiset Sveitsistä!

Viikon loma alppimaisemien keskellä tuli päätökseensä. Maa jätti lähtemättömän vaikutuksen ja tunsin oloni Liisaksi Ihmemaassa. En tiennyt Sveitsistä etukäteen kovinkaan paljon, joten lähes kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Etenkin ne alppimaisemat. Eihän niitä postikorttimaisemia voi uskoa todeksi ennen kuin on itse ne nähnyt ja kokenut. 
Klikkaa suuremmaksi.
Viikkoon ehti mahtua monta kaupunkia ja vielä enemmän nähtävyyksiä. Suurin kiitos kuuluu isäntäperheelle, jonka luona saimme viettää osan matkasta. Merkkasin karttaan punaisella alleviivauksella matkakohteemme. Kuten näkyy, viikossa ehti saada aika hyvän käsityksen maan pohjois- ja keskiosasta sekä saksankielisestä ja ranskankielisestä alueesta. Sveitsi on pieni maa, joten välimatkat eivät ole suuren suuria. Matka autolla esimerkiksi Zürichin liepeiltä Gruyèresiin kesti vain 2,5 tuntia. 
Automatkat olivatkin mukavaa ajanvietettä. Kyydissä istuessa sai loistavan läpileikkauksen maan ulkomuodosta, kaupunkien vilinästä aina maaseudun rauhaan. Ja ne vuoret....eihän niitä voinut olla hämmästelemättä.
Alkumatka oli sateinen, mutta aurinkoa ja lämpöäkin onneksi saatiin. Kevät oli vielä alullaan, mutta huomattavasti pidemmällä kuin Suomessa. Ainakin Pohjois-Savossa kestää vielä melkoinen tovi ennen kuin kinokset sulavat nurmen tieltä.
Vuorten lisäksi ihastutti myös arkkitehtuuri. Kaikki ne värikkäät talot - kerrostalotkin! - saivat pohtimaan, että miksi ihmeessä Suomessa ei voida rakentaa värikkäästi. Miettikääpä niitä marraskuun harmaita loskapäiviä harmaiden kerrostalokortteleiden ympärillä. Eikö olisi kansanterveydellisestikin parempi jos harmaan loskan keskellä kohoaisi värikkäitä kerrostaloja? Minun mieltäni ainakin piristäisi. Paras väriyhdistelmä oli mielestäni lämpimänoranssi kerrostalo, jossa oli kirkkaankeltaiset parvekkeet!
Moni manaa Sveitsin olevan kallis maa, mutta harvemmin pysähtyy miettimään mistä se johtuu. Maa on kymmenen kertaa pienempi kuin Suomi, mutta väkiluku on miltei 8,4 miljoonaa. Maan pinta-alasta menee paljon "hukkaan" vuoriston vuoksi, joten asumiskelpoinen maa on luonnollisesti kallista, ja se heijastuu kaikkeen: rakentamiseen, vuokriin, maanviljelyyn, elintarvikkeisiin jne. Tällä hetkellä 1 frangi on noin 0,85 euroa. Mielestäni kaikki joilla on varaa matkustella Suomessa, on varaa matkustaa Sveitsissäkin. Ja tietenkin omilla valinnoilla voi vaikuttaa matkakustannuksiin todella paljon, niin Suomessa kuin Sveitsissä.
Yleisilmapiiri tuntui kotoisalta ja helposti lähestyttävältä. Ihmiset ovat äärimmäisen ystävällisiä ja kadut uskaltaa ylittää turvallisesti. Autoilijat antavat jalankulkijoille tietä pyytämättäkin. Toisin kuin Italiassa, jossa autotielle astuminen tuntuu aina uhkapeliltä. ;)  
Värikkään arkkitehtuurin lisäksi huomioni kiinnittyi siihen, että rakennuskannasta pidetään todella huolta. Kaikkialla tuntui olevan saneeraus- ja kunnostustöitä. Tämän vuoksi emme esimerkiksi nähneet Bernin kuuluisaa Zytgloggea, sillä se on huputettuna kesäkuuhun 2018 saakka. 
Klikkaa suuremmaksi.
Tiet ovat Sveitsissä hyvässä kunnossa. Paikkakunnalta toiselle siirtyessä kapeatkin vuoristotiet tulivat tutuiksi ja tuntui, että niiden jälkeen ei enää huvipuistojen vuoristoratoja kaipaa...
Tässä vasta pieni maistiainen lomasta, joten valmistautukaa tuleviin Sveitsi-postauksiin! Oli ihanaa palata kotiin, mutta täytyy myöntää, että pieni pala sydäntä taisi jäädä näihin maisemiin.

2 kommenttia:

  1. Sveitsi olisi kyllä... Ja sinäkin pääsit kunnolla autolomailun hurmioon :-) Itse olemme joskus vain ajaneet läpi ja toisella kerralla vietimme kaupunkilomaa Baselissa ja Lüzernissä. Mieleen jäi loistava julkinen liikenne - ja ne Alpit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Automatkoilla tosiaan näkee maiden yleisilmeen paremmin. Paljon oli teollisuutta, rakentamista ja remontointia, mutta paljon myös tätä uskomattoman ihanaa luontoa! Basel kävi minullakin mielessä, että sinne tahtoisin seuraavalla kerralla. Olen kuullut että siellä(kin) on hyviä museoita tutkittaviksi. Mukavaa nähdä sinun matkatunnelmia Ranskasta, kun lomailtiin miltei päällekkäin.

      Poista