tiistai 26. kesäkuuta 2018

Psykedeeliset rusakot

Parasta mitä Suomen kaupunkikuvassa on viime vuosina tapahtunut, on kasvanut katutaiteen määrä. Olen kirjoitellut myös Taiteentuntijan puolelle useampaan otteeseen erilaisista graffititapahtumista, mutta tämä viimeisin Kuopioon syntynyt seinämaalaus ilmestyi mielestäni hieman hiljaisuudessa. Siellä ne eräänä päivänä maalasivat kerrostalon seinää, Jukka Peltosaari ja Laura Lehtinen. Työstä vastasi Katutaideyhdistys Urbaani ry. Suokadun ja Puijonkadun kulmaukseen syntyi "pari psykedeelistä rusakkoa" ja paikallista luontoa.
Upeart on aikaansaanut ympäri Suomea uskomattoman upeita seinämaalauksia. Riemuvoitto jatkuu tänäkin vuonna:
"UPEA-taidefestivaali saa jatkoa tänä vuonna, kun UPEA18 ottaa paikkansa jälleen Suomen suurimpana julkisen tilan taidetapahtumana. Kolmantena vuotenaan UPEA aikuistuu, kun ohjelmistoon tulee muitakin taidemuotoja isojen muraalien rinnalle. Installaatiot, valoteokset, viherteokset, digitaalinen taide ja jopa esittävä taide ovat ehdolla UPEA18-taidefestivaalin ohjelmistoon."
UPEA17. Millo: Keep me. Vapaudenkatu 65, Jyväskylä.
Omaperäisestä tyylistään tunnettu italialaistaiteilija Millo maalasi massiivisen taideteoksen seitsemänkerroksisen asuintalon seinään Jyväskylän keskustassa. Näyttävä muraali ‘Keep me’ kuvastaa kauniilla tavalla yhteisten muistojen ja kokemusten säilyttämisen tärkeyttä.
UPEA17. Millo: Keep me. Vapaudenkatu 65, Jyväskylä.
UPEA17. Telmo Miel: Cozy like a cold forest. Malmikatu 29, Joensuu.
Hollantilainen taiteilijakaksikko TELMO MIEL (Telmo Pieperin ja Miel Krutzmann) maalasi muraalin poikkeuksellisesti uudisrakennuksen päätyseinään Joensuun keskustassa. Teos kantaa nimeä ‘Cozy like a cold forest’ ja se edustaa kaksikolle ominaista, kerroksellisuuteen ja raikkaisiin väreihin perustuvaa tyyliä.
UPEA17. Telmo Miel: Cozy like a cold forest. Malmikatu 29, Joensuu.
Aiheeseen liittyen olen ylpeä entisestä opiskelukaveristani, joka on jatkanut uraansa tutkimuksen tiellä. Hän on inspiroitunut nimenomaan katutaiteesta. Hän on tutkinut esimerkiksi Tampereen graffiteja ja kaupunkisuunnittelua ja niiden suhdetta toisiinsa. Mikäli kiinnostuit, klikkaappa itsesi tänne.

Katsotaan mitä kaikkea katutaide tänä vuonna kaupungeille antaa.

2 kommenttia:

  1. Vau, onpa hienoja muraaleja. Täytyy käydä katsasatamassa nämä kesälomakierroksella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset piristävät paitsi kesäkierroksilla, etenkin loka-joulukuun pimeydessä. :)

      Poista