sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Gent

Näihin kuviin on ihana palata. Olen yrittänyt saada teidät ihastumaan Belgiaan - ja etenkin Gentiin - samassa määrin mitä itse ihastuin. Ennen matkaa oli hieman hankala löytää tietoa ja matkavinkkejä, sillä en löytänyt kuin yhden matkaoppaan suomeksi, jossa mainittiin Brysselin lisäksi myös Gent ja Brügge. Ilmeisesti Belgia ei (Brysseliä lukuun ottamatta) ole vielä suomalaisten keskuudessa se yleisin mahtakohde? Netissä oli toki vinkkejä, mutta matkaoppaissa on usein hyviä ruokavinkkejä. Kuten esimerkiksi Frituur Jozef - Vrijdagmarktilla sijaitseva pieni koju, joka myy ranskalaisia perunoita kaikilla mausteilla. Paitsi että ne eivät ole ranskalaisia perunoita. Perimätiedon mukaan nimitys "ranskanperunat" juontaa juurensa ensimmäiseen maailmansotaan, jolloin yhdysvaltalaisille sotilaille tarjoiltiin friteerattuja perunoita. Sotilaat kuulivat paikallisten puhuvan ranskaa (sillä se on hollannin lisäksi toinen pääkieli), jolloin he loivat termin "French fries". Termi levisi ja aiheutti näin epätietoisuuden perunoiden alkuperän suhteen. Belgiassa perunat kulkevat nimellä frituur ja olin kyllä tarkka, että tilasin niitä sillä nimellä, enkä termillä french fries... Makuelämys oli vähän hassu. Perunoissa ei ole niin paljon suolaa kuin tavallisesti, ja niitä syödään Belgiassa kuten meillä tavallisia perunoita. Erilaiset majoneesit ovat tavallisia lisukkeita, mutta myös lihapullakastike on suosittu. Tuntui oudolta yhdistää frittipottuihin lihapullakastike. Brüggessä on muuten ihan oma frituureille omistettu museonsa.
Sanokaa vanhanaikaiseksi, mutta minusta on mukavaa suunnitella matkoja etukäteen paperille. Nähtävyyksiä, ruoka- ja ostospaikkoja. Ja olen ehdottomasti enemmän perinteisen paperikartan ystävä (näytti se kuinka turistilta tahansa) kuin esim. google mapsin käyttäjä. Minusta on älytöntä, että suunnistetaan uudessa paikassa pienen pallukan perässä ilman, että edes katsotaan katujen nimiä. Minulla maisemat hahmottuvat ja jäävät paljon paremmin mieleen, kun joutuu/saa suunnistaa perinteisesti.
Keskiaikaista Brüggeä mainostetaan kauniilla joenvarsikuvilla, mikä tekee siitä kenties tunnetumman kuin Gentistä. Mutta on niitä joenvarsia myös keskiaikaisessa Gentissä. Vai mitä sanotte:
Gent on yllättävä yhdistelmä vanhaa ja uutta. Ja se tekee siitä mielenkiintoisen. Eräänä päivänä kirkon oven edessä oli kyltti "antiikkimarkkinat", ja sisällä tosiaan oli monenlaista myyjää. Lasia, keramiikkaa, taidetta, antiikkia, asusteita, kirjallisuutta, pienoisveistoksia jne. Hintataso oli mielestäni yllättävän edullinen mikä teki kiusauksesta lähes vastustamattoman. Mitään niin ihanaa ei kuitenkaan löytynyt, että sen olisi kuljettanut kotiin saakka.
Yliopistostatus tekee kaupunkikuvasta nuorekkaan. Graffiteja ja erilaisia seinämaalauksia löytyy paljon etenkin vanhankaupungin eteläpuolelta taidekortteleista. Esimerkiksi Vooruit-rakennus (1914) oli aikoinaan kuuluisa festivaali-, teatteri-, elokuva- ja taidekeskus. Nykyisin sitä käytetään lähinnä elokuva- ja konserttipaikkana.
Tämä seinämaalaus on saanut inspiraationsa Gentin alttaritaulusta.
Luonnosta voi nauttia esimerkiksi Citadel parkissa, joka sijaitsee Museum voor Schone Kunstenin ja SMAK-museoiden vieressä. Tämä kaupunkipuisto valmistui 1875 entisen linnoituksen paikalle.
Gent oli omaan makuuni kaikin puolin onnistunut matkakohde. Sopivan kokoinen, paljon historiaa ja taidetta, toimivat kulkuyhteydet sekä ystävällinen vastaanotto ja palvelu. Monta kohdetta ja aluetta jäi vielä tutkimatta, mikä antaa syyn tulla tänne toistekin. Ja se belgialainen suklaa ja ne suklaapuodit! Kuuluisimpia valmistajia ovat mm. Neuhaus, Godiva,  Côte d’Or, Leonidas ja Belvas.

Seuraavaksi matkataan kohti Brüggeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti