keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Uusi vuosi

 ...ja uusi vuosikymmen(!), mutta aion nauttia täysin siemauksin joulutunnelmasta vielä loppiaiseen saakka. Ensimmäinen joulu omassa kodissa tuntui merkitykselliseltä. Onnistuin välttämään joulustressin ja tunnelmoimaan rauhasta, kynttilänvalosta, joulukuusesta, kirjoista, elokuvista, perheestä, ystävistä ja joulumusiikista. Aloitin joulutunnelmoinnin oikeastaan itsenäisyyspäivästä, ja sen jälkeen hivutin joulumieltä arkeen vähitellen: Valamossa vierailu, Kauneimmat joululaulut, piparitaikinan valmistus ja pienten apulaisten kanssa leipominen. Aikuisena joulu tuntuu kokonaisvaltaisemmalta, kun joulu on muutakin kuin aattoilta. Joulunaika on odotusta ja rauhoittumista.
Välillä se rauhoittuminen on hankalaa. Vielä muutama vuosi sitten olin sitä mieltä, että joulun tulee olla tietynlainen, perinteinen lapsuusjoulu, että joulu tuntuu joululta. Sittemmin olen huomannut, että joulut menevät monta kertaa mukavammin, kun ei lataa etukäteen liikaa odotuksia. Antaa asioiden mennä omalla painollaan. Ja etenkin se, että ei lataa yhteen - kahteen päivään kaikkea. Ottaa joulun haltuun vähitellen. Jätin joulusiivoukset kokonaan tekemättä ja keskityin mukavampaan puoleen: joulukorttien askarteluun, ystäviin ja perheeseen, pipareiden koristeluun. Ei kaikkien joulujen tarvitse olla samanlaisia, että joulu tuntuu joululta. Pidän perinteistä (kuten esimerkiksi siitä, että joulupöytään kuuluu mummon padassa kypsytetty karjalanpaisti), mutta mieli pysyy rauhallisempana, kun ei pakota ajatuksia ja tilanteita tiettyyn muottiin, jos muotti on muuttunut. 
Eniten odotin kotiin oikeaa joulukuusta. Mietin hetken sitäkin, että nykymaailmassa muovikuusi taitaisi olla ekologisempi ja kestävä vaihtoehto, mutta pidin huolen että oma kuusemme tuli paikalliselta kuusiviljelijältä, jolloin tiedän mihin ja kenelle rahat menevät. Joulukuusi ja ystävät (lapsineen ja lemmikkeineen) toivat joulunajan oikeanlaisen tunnelman.
Kirjojen ja elokuvien myötä pääsee muihin maailmoihin. Joulun kokemuslistalla ovat olleet:

Kirjat:
  • Saara Turunen: Rakkaudenhirviö (Tammi 2015)
  • Jari Tervo: Loiri (Otava 2019)

Elokuvat:
  • Céline Sciamma: Nuoren naisen muotokuva (Portrait de la jeune fille en feu), 2019
  • Fernando Meirelles: Kaksi paavia, 2019
  • J.A. Bayona: Hirviön kutsu, 2016
  • Stephen Frears: Florence Foster Jenkins, 2016
  • Klaus Härö: Miekkailija, 2015
  • Edvin Laine: Prinsessa Ruusunen, 1949
Onnellista uutta vuotta 2020! 
Kulutetaan kulttuuria alkaneellakin vuosikymmenellä:
"Taide suojaa stressiltä ja lisää luovuutta", 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti