Blogimaailmassa yksi jos toinen bloggaaja on muistellut valmistumispäiväänsä tänään juhliaan viettävien kunniaksi. Itse en kovin mielelläni muistele tuota yhdeksän vuoden takaista kevättä, sillä tunnelmat eivät olleet mitenkään juhlalliset. Pidin lukiossa opiskelusta (fysiikkaa, kemiaa ja matikkaa lukuun ottamatta), opettajista ja opiskelukavereista, mutta opiskelu tuntui ajoittain todella vaikealta. Se, että lukion päättötodistuksen keskiarvo oli kahdeksikon paremmalla puolella oli helpotus, mutta kirjoitukset menivät täydellisesti penkin alle. Korkein arvosana oli M, mutta muuten mentiin läpi lähes rimaa hipoen. Tuntui, etteivät kirjoitusten tuomat arvosanat kertoneet yhtään siitä mitä todellisuudessa tunsin osaavani. Olo oli todella pettynyt. Muistan tilanteen kuin eilisen, kun menin hakemaan reaalikokeen tuloksia historianopettajaltani. Hänkin sanoi suoraan ihmettelevänsä tulostani, kun kurssikokeet olivat menneet koko lukion ajan huomattavasti paremmin. Se lause lohdutti. Joku oikeasti tiesi, että pystyisin parempaan. Sen lauseen voimalla on jaksettu aika pitkälle. Kiitos Aira. Kiitoksia olen jakanut aiheesta myös aiemmin.
Parasta päivässä taisi olla tuo pikkusiskon ompelema ja suunnittelema mekko. ♥ |
Olen koko elämäni kärsinyt jonkinmoisesta koetilanne-pelosta. En ole koskaan inhonnut opiskelua, päinvastoin, mutta koetilanteet ovat aina tuottaneet vaikeuksia. Yläasteella muistan kauhistelleeni valtakunnallisia kokeita jo viikkoja etukäteen. Lukiossa koeviikot hieman helpottivat koepelkoa, kun yhdessä viikossa piti tehdä useampia kokeita. Ne muuttuivat rutiininomaisiksi tavaksi arkea vaikka tiesin, että mitä lähemmäs varsinaiset kirjoitukset tulisivat sitä enemmän ne ahdistivat. Tämän vuoksi kolmas lukiovuosi ei ole kovin kirkkaana muistissani.
Koetilanteisiin on ladattu ulkopuolelta ja oman pään sisällä niin paljon odotuksia, että kun minut lopulta istutetaan tilanteeseen, jossa tietyssä ajassa pitäisi näyttää osaamisensa, menen lukkoon. Osaamisen näyttäminen (mahdollisuus) muuttuu selviytymistaisteluksi, jotta tilanteesta pääsisi pois. Paperilla huutava kysymyslause on kuin isku, jota vastaan taistella sen sijaan, että se olisi portti jonka läpi kulkea kohti edessä häämöttävää vastausta.
Pronssiveistoksen hiomista. |
Noh, kirjoitusten jälkeen hain opiskelemaan kuviksenopettajaksi. En päässyt. Ympärillä olevien ystävien siirtyessä opiskelemaan yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin, tunsin jääneeni "yksin" lillumaan tyhjän päälle. Olo oli pettynyt ja epäonnistunut. Ensimmäistä kertaa putosin sen sosiaalisen elämän mukanaan kuljettamasta kelkasta ja "jäin yksin". Missään vaiheessa aikeena ei ollut kuitenkaan luovuttaa. Löysin vuoden mittaisen opintopolun, jossa opetettiin konkreettisesti erilaisia kuvataiteen aloja (piirustusta, maalausta, grafiikkaa, valokuvausta, pronssivalua). Vuosi ei tuonut mukanaan tutkintoa, mutta yhden ystävän ja stipendin "topakkuudesta, iloisuudesta ja positiivisesti opiskeluun suhtautumisesta. Suunnitelmallisella ja määrätietoisella työskentelyllä saa tulosta aikaan myös kuvataiteen opiskelussa." Vuoden kuvataiteen opiskelusta on ollut myöhemmin hyötyä taideteosten tulkinnassa.
Tämän jälkeen hain edelleen kuviksenopettajaksi ja varasuunnitelma B:nä kuva-artesaanin koulutusohjelmaan. Kuviksenopettajaksi en edelleenkään päässyt, mutta tuo B-vaihtoehto on kuljettanut minut vuosien saatossa tähän pisteeseen missä olen tänään. Ja näin jälkiviisaana sanottakoon, että tämä on se tie jota oikeasti haluan kulkea. Kolmet yliopiston pääsykokeet jouduin tahkoamaan läpi, ja edelliseen viitaten, voitte kuvitella millaista taistelua se oli. Tiesin osaavani, mutta koetilanne oli yhtä tahtojen taistelua. Olin kuitenkin joka kevät asenteella (pahoittelen ilmaisua): PERKELE, täältä tullaan! Jos ei tänä vuonna, niin ensi kerralla ainakin! Ja täällä sitä nyt ollaan, viidennellä vuodella ja gradun parissa yhdeksän "matkailu"vuoden jälkeen.
En ole mielelläni muistellut noita lukion valmistumisaikoja, mutta koska blogimaailmassa on nostettu esiin enemmän tai vähemmän onnistuneita opintopolkuja ja kirjoitustuloksia, halusin kertoa oman näkökulmani. Haluan onnitella valkolakkinsa päähän painavia ja ammattiin valmistuvia, mutta välittää lämpimät ajatukset myös (ja etenkin!) heille, joiden kevät ei ole mennytkään siten kuin oli ajatellut. Ponnisteluista huolimatta (ja painostuksen alla) kaikki ei aina mene niin kuin toivoisi, mutta se ei (kliseisesti sanottuna) ole este vaan hidaste, jos on halua ja tahtoa päästä eteenpäin.
Tämä on omistettu kaikille teille, jotka ette kulje suorinta reittiä elämässänne.
Välillä teitä arvostellaan tahtomattanne numeroin,
mutta se ei kerro teidän todellisesta osaamisesta tai teistä ihmisenä.
Osaamista on monenlaista. Uskokaa itseenne.
Se on tärkein oppi, jonka voitte mukananne kantaa.
Pidempää reittiä kulkeville osuu matkalle todennäköisesti myös enemmän sellaisia ihmisiä, jotka myös uskovat teihin. Niin kävi minullekin,
enkä suoristaisi mutkaista tietä jälkikäteen metrilläkään.