tiistai 16. toukokuuta 2017

Roma 2770 anni

Satuimme Roomaan juuri sopivaan aikaan. Turisteja oli maltillisesti ja kaupungissa vietettiin kyseisellä viikolla Rooman 2770-vuotissyntymäpäivää. Tämä saattoi myös selittää sen korkeamman turvallisuustilanteen, mistä aiemmin mainitsin. "Kotipolkumme" kulki Michelangelon 1500-luvulla suunnitteleman Piazza del Campidoglion halki, ja yhtenä iltana aukiolle oli kokoontunut väkeä ja soittokuntaa. 
Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas, n. 170 jKr. Alkuperäinen sijaitsee viereisessä Musei Capitolinissa.
Musiikista vastasi Romanae Voces-kuoro.
Kävi ilmi, että alkamassa oli Rooman historiasta kertova musiikkinäytelmä "Aeterna Roma". Legendan mukaan Romulus ja Remus perustivat Rooman 21. huhtikuuta 753 eKr. Romulus surmasti veljensä, jolloin hänestä tuli Rooman ensimmäinen kuningas. Kaupungin syntymäpäivä virallistettiin ensimmäisen kerran vasta 1870, jolloin koko maassa juhlittiin Rooman historiaa. Näytelmässä Giuseppe  Gioachino  Bellin (1791-1863) sonetteja lukivat professorit ja näyttelijät. Ihan kaikkea en ymmärtänyt, mutta se aika jonka näytelmää seurasimme, Italia (nainen valtaistuimella kypärä päässään ja keihäs kädessään) vastaanotti lahjoja roomalaisilta: mm. hallinnon, lait, tieteen ja taiteen.
Instagramin puolella pieni pätkä musiikista.
Tuntuuhan se ihan järjettömältä Suomeen verrattuna, että Roomalla on noin valtavan pitkä, kukoistava ja rikas kulttuurihistoria... Mutta hei, olen ylpeä näistä sadasta itsenäisyyden vuodesta! Sitä paitsi Italia yhdistyi vasta 1861, jota pidetään modernin Italian syntyvuotena. 
Buon compleanno Roma, la città eterna!

2 kommenttia:

  1. Satuittepas sitten oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Italialla on kyllä pitkä historian lieve takanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On. Se historian kerroksellisuus tiivistyy kaupunkikuvassa ja yksittäisissä rakennuksissakin. Pitkä historia tuo mukanaan myös suuren vastuun, sillä Rooma kaipaa koko ajan rakennusten, monumenttien ja muistomerkkien kunnossapitoa. Tällä reissulla oli todella monen rakennuksen julkisivu huputettuna remontin merkkinä. Esimerkiksi Santa Maria in Trasteveren ulkoseinässä olevat mosaiikit olivat ilmeisesti kunnostustöiden alla eikä niitä nähnyt.

      Poista