torstai 10. marraskuuta 2011

Nepalin taide

 
Nepali. Jokunen vuosi sitten en tiennyt maasta mitään, hädin tuskin sen, että maa sijaitsee Aasiassa. Nyt maa kiinnostaa hieman enemmän, sillä serkkuni oli töissä Nepalissa ja muutti sinne nyt asumaan. Joten tämä postaus on omistettu Sinulle Jenni, koska tiedän sinun kurkistelevan blogiani. <3

Se, etten tiennyt maasta juuri mitään selittää myös sen, etten tiennyt maan taiteestakaan yhtikäs mitään. Tutkin kaikki kirjahyllyistäni löytyvät taidekirjat ja -opukset, mutten saanut lisätietoa. Kiina, Intia ja Japani kyllä mainittiin, mutta Nepalia ei sanallakaan. Joten netti auki, Google surraamaan ja hakusanaksi "nepal art". Mutta ennen pientä taidekatsausta, katsaus Nepaliin yleisesti, sillä en oleta lukijoidenikaan olevan käveleviä maantiedonkirjoja ;P


"Nepalin demokraattinen liittotasavalta eli Nepal, on kutakuinkin puoliksi Himalajan vuoristossa, puoliksi sen juurella, Kiinan ja Intian välissä sijaitseva sisämaavaltio. Nepalin lippu on maailman ainoa valtion lippu, joka ei ole suorakaiteen muotoinen. Valtion alueella sijaitsee kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta. Vuoristossa elää harvinaisia eläinlajeja, kuten lumileopardeja. Nepalin lähes 29 miljoonasta asukkaasta suurin osa on hinduja.

Nepal oli vuosina 1996–2006 sisällissodassa, jossa kuoli yli 13 000 ihmistä. Vastapuolina olivat maolaiset kommunistit ja Nepalin hallitus, joka oli julistanut kommunisteille sodan. Sisällissota päättyi kommunistien voittoon. Sen seurauksena maa luopui vuonna 2008 monarkiasta.

Nepal on yksi maailman köyhimmistä ja vähiten kehittyneistä valtioista. Neljännes sen asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella. Se saakin merkittävästi tukea ulkomailta, sekä kansainvälisiltä järjestöiltä että kahdenvälisenä apuna.
" (Wikipedia)

MAALAUSTAIDE

Varhaisimmat maalaukset juontavat juurensa 1000-luvulle ennen ajanlaskun alkua. Tyypillisiä nepalilaiselle maalaustaiteelle ovat suorakaiteen muotoiset, puuvillaiset, kuvitetut kuvakertomukset, thangkat.

Kuva täältä.

Mandalat ovat geometrisiä kuvioita, jotka auttavat meditaatioharjoituksissa ja symboloivat "the nature of the universe".

Kuva täältä.

PRONSSIVEISTOKSET

Pronssiveistokset kuvaavat usein uskonnollisia jumalolentoja ja legendaarisia hahmoja. Veistoksiin on usein upotettu puolijalokiviä, ne ovat korallin tai turkoosin värisiä tai vaihtoehtoisesti kullattu.

Kuva täältä.

ARKKITEHTUURI

Katmandun kaduilla ei voi välttyä huomaamasta palatseja ja temppeleitä. Yksityisiä temppeleitä on rakennettu lähes mihin vain, ja niitä voi löytää miltei jokaisesta naapurustosta. Temppelit ovat täynnä upeita, kivisiä ja puisia koristeleikkauksia. Useimmat kivikoristelut ovat 1000- ja 1100-luvuilta ja heijastavat Intian taiteen vaikutuksia. Puukoristelut ovat puolestaan lähinnä 1700-luvulta, jolloin koristeltiin pilareita, ovia ja ikkunanpieliä.

Kuva täältä.

Kuva täältä.

Kuva täältä.

TAITEEN SÄILYTTÄMINEN

Ihmiset osoittavat jatkuvasti huolta maan taiteen säilymisestä. Monet temppelit ja patsaat vaatisivat kunnostusta ja huolenpitoa, mutta maassa ei ole tarpeeksi ammattilaisia restaurointiin. Toki tilanteeseen vaikuttaa myös raha, sillä Nepali, kuten muutkin maat, joutuvat kamppailemaan prioriteettien kanssa.

Tekstin lähde.

Ps. Jenni, jos tulee vastaan kirjasia tai vihkosia paikallisesta taiteesta (nykytaiteestakin!), ottaisin niitä ilolla vastaan ;) TERVEISIÄ sinne maailman toiselle puolen!
 

11 kommenttia:

  1. Metsätonttu: Kulttuuri on varmasti ihan toinen.

    VastaaPoista
  2. Täytyy kertoa tähän eräs rakkaustarina.
    Perhetuttavani poika läksi sinne vaeltamaan. Eräässä kylässä hän kuuli tuttua naurua ja ääntä.
    Sieltä löytyi vaeltamasta myös hänen luokkatoverinsa, eräs tyttö, jota tuskin oli luokallansa huomannut.
    No, yllätyshän se oli. Ja totta, rakastuivat ja heillä on nyt ihana perhe. Kauas piti mennä, ennenkuin näkivät toisensa.

    VastaaPoista
  3. Metsätonttu: Kiitos ihanan tarinan jakamisesta. <3 Joskus ilmeisesti pitää matkata kauas,että näkee lähelle. :)

    VastaaPoista
  4. Jäi tarinasta pois itse pääasia. Siis vaellukset tapahtuivat Nepalissa.

    VastaaPoista
  5. Ennen en tiennyt, nyt tiedän. Kiitos infopläjäyksestä.
    Ja ihana tuo Metsätontun kertoma tarina!

    VastaaPoista
  6. Metsätonttu: Näin kuvittelin sen tapahtuneen, Nepalin maisemissa. :)

    Kultsin kämppä: Oleppa hyvä pläjäyksestä. Jos joku tietää Nepalin taiteesta enemmän, otan informaatiota ilolla vastaan.

    Mukavaa lauantai-iltaa kaikille.

    VastaaPoista
  7. Taalla on mun mielesta paljon kirjoja Nepalin taiteesta.. Koitan niista valkata jonkun sulle. Kirjat on enkuks, ei varmaan haittaa? Esim. nyt oli semmonen juhla kun Tihar, jollon nuita ns. mandaloita piirrettiin kaduille yms. ja ainakin semmosen kirjan oon nahny, jossa niista mandaloista kerrotaan.

    Kiitos tasta. Taalla ihan normaali elamassa on kylla aivan taiteen ymparoima. Mm. just nuo temppelit ja kaikki maalaukset ja kuviot ja puhumattakaan sitten nepalilaisesta vaatetuksesta ja koruista! Nekin on mielenkiintosia.

    Ja tuo muuten tuo toisiks alimmainen kuva on semmosesta hindujen paikasta, jossa poltetaan ruumiit, ja puotetaan sitten tuonne jokeen tuhkat yms. muut.

    VastaaPoista
  8. Jenni: Mieluummin minä sen kirjan englanninkielisenä otan kuin nepalinkielisenä ;P Sellanen kirjanen olisi kiva missä on vähän kaikesta nepalilaisesta taiteesta jotain kerrottu. Mutta ei tarvitse yöunia tuon kanssa menettää. Jos jossain tulee jotain vastaan niin nappaa mukaan. Jos tulet jouluksi kotiin niin kustannan sitten vaivannäkösi. :)

    VastaaPoista
  9. Ei löytynyt minunkaan "kirjastostani" mitään nepalilaisesta taiteesta, vaikka pläräsin usean opuksen läpi... mutta hyvä, että Jenni pystyy ostamaan jonkun ihan paikan päältä! Olen varmaan jollain kurssilla saanut tiedonmurusia, sillä thangkat ja mandalat tuntuivat tutuilta. Kiitos tästä lisätiedosta!

    VastaaPoista
  10. Kuukki: Nyt jos rupean oikein muistelemaan,niin meillä taisi edellisessä koulussa olla taidehistorian tehtävä, jossa jokaisen piti valita Euroopan ulkopuolinen maa ja tutustua sen maan taiteeseen. Jokainen sitten jakoi tietonsa muille. Ja yksi opiskelija taisi käsitellä ainakin mandaloita. Hmm, pitänee tutkailla vielä koulumonisteita...

    VastaaPoista