Arto Väisänen: yksityiskohta teoksesta Vanhan liiton mies, 2018, tempera ja öljyväri kankaalle. |
Palataan hetkeksi Belgian maisemista kotiin. Te, jotka seurailette myös Hurmioituneen sisarblogia Savon Sanomien blogialustalla, näittekin kenties jokin aika sitten Arto Väisäsen näyttelyn. Piirustuksistaan ja piirustusinstallaatioistaan tunnettu taiteilija kokeili vuoden ajan maalaustekniikkaa. Outoa valoa -näyttely esitteli tuon värikkään vuoden tuotantoa.
Arto Väisänen: Vanhan liiton mies, 2018, tempera ja öljyväri kankaalle. |
Iskin jo avajaisissa silmäni yhteen maalaukseen ja halusin hankkia sen itselleni. Nyt se on kotiutunut, tosin varsinaista paikkaa sille ei vielä ole. Teoksen nimi on Vanhan liiton mies. Jonkun mielestä tämä saattaa olla synkkä ja ahdistava, ja minustakin tässä on hieman tommi-toijamaista henkeä, mutta ahdistava se ei minulle ole. Itse asiassa ajatukset ohjautuivat hieman samanlaisille urille kuin tuossa Toijan näyttelyssä, josta kirjoitin otsikolla Ihot ylösalaisin. Ihastuin Väisäsen työssä nimenomaan väreihin ja esittävyyden ja abstraktin rajapintaan. Siinä on mieshahmo, mutta se ei ole suoranainen muotokuva. Samaan aikaan rujoa ja kaunista.
Arto Väisänen: yksityiskohta teoksesta Vanhan liiton mies, 2018, tempera ja öljyväri kankaalle. |
Arto Väisänen: yksityiskohta teoksesta Vanhan liiton mies, 2018, tempera ja öljyväri kankaalle. |
Arto Väisänen: yksityiskohta teoksesta Vanhan liiton mies, 2018, tempera ja öljyväri kankaalle. |
Arto Väisänen: yksityiskohta teoksesta Vanhan liiton mies, 2018, tempera ja öljyväri kankaalle. |
Väisänen kertoi vaihtavansa tekniikkansa takaisin piirtämiseen. Joten tämä "piirtäjän maalauskausi" oli toistaiseksi vain väliaikainen kokeilu. Minulle se oli kuitenkin tähän mennessä vaikuttavin.
Koti täyttyi siis jälleen yhdellä taideteoksella. Aiempia teoksia ovat mm. Kaisa Törmäsen Huoneentaulu, Päivi Hintsaselta olen hankkinut useammankin teoksen mm. Poissa-sarjasta 2 vedosta, Anne Rissaselta teoksen Siskot ja pari Timo Kokon piirrosta sarjasta Random Lines. Tässä postauksessa myös kuvat Rita Vargasin, Tuula Haran, Kristian Tuomaisen ja Tapio Hailin teoksista. Ja hei, kokoelmasta löytyy myös yksi ikoni.
Taideostoista -postauksessa kirjoitin, että "tärkeintä on kuitenkin tunne, ei se, kuinka teos väreineen sopii sisustukseen tai muihin teoksiin. Ostan teoksen silloin, kun se vetää puoleensa, ärsyttää tai kiehtoo katsetta ja mieltä juuri sen verran, että et pysty tulkitsemaan sitä alusta loppuun yhdeltä istumalta."
Mitenkäs siellä? Ostatteko/haluaisitteko ostaa taidetta kotiin?
Hei! Hieno maalaus, mutta en tiedä sopisiko se meidän seinälle. Väreistä tykkään.
VastaaPoistaMuuten... Gregorius Valontuoja/San Gregorio Armeno'sta, mainitsin Napolin postauksessani. Napolissa on oma kirkko Gregoriolle, josta löytyy hänen pääkallo lasisessa reliikkiastiassa. Kuva löytyy postauksestani. Gregorio paloiteltiin paloiksi ja jaettiin Armenialaisiin kirkkoihin reliikiksi, mutta kallo tuotiin Napoliin varmuuden vuoksi vainojen varalta.
Gregoiuksen poika Aristakes hoiti kirkollisia asioita Armeniassa ja Gregorius hoiti piispan virkaansa. Aristakes oli jopa mukana kuuluisassa Nikean kirkolliskokouksessa. Kokouksessa hän keskusteli keisari Konstantinuksen kanssa kristinuskosta. Kokous oli ensimmäinen ekumeeninen kirkolliskokoku. Kokouksessa päätettiin kristinuskon kolminaiuuusopista. Aristakes murhattiin kahdeksna vuotta kokouksen jälkeen. Hänen veljensä Vertanes jatkoi isänsä Gregoriuksen jalanjäljillä. Hän toimi siis myös Armenian katolikoksena, piispana, mutta hänen oli luovutettava virkansa pojalleen, koska Aristakes oli avioliitossa. Sama selibaatti-sääntö koskee vieläkin ortodoksipappeja ja piispoja. Myös Vertaneksen poika Husik toimi vuorollaan piispana, mutta hänet ruoskittiin pian kuoliaaksi.Tämän jälkeen ei kukaan suvun pojista halunut toimittaa virkaa Seuraava syyrialaisyntyinen piispa Daniel tapettiin myös. Ei ollut helppoa olla ortodoksi piispa uskon alkuaikoina.
Keisari Konstantinus jäi historian kirjoihin kristinuskon perustajana, mutta oikastaan se oli Gregorius jonka pitäsi saada se kunnia. Mitä kaikkea olisi tapahtunutkaan jos Gregorius valontuoja ei olisi kuollut vain seitsemän vuotta Nikean kirkolliskokouksen jälkeen.Joka tapuksessa Gregoriusta pidetään ostodoksisen kirkon perustajana.
Pidä hyvä huoli ikoonistasi.
Laitan tähän vielä omalla luvallani linkin (jonka voit poistaa, jos ei sovi tänne) Tukholman Armenialaisen Apostoolisen kirkon facebook sivulle, jos joitakin kiinnostaa käydä siellä.
VastaaPoistahttps://www.facebook.com/AAKiStockholm/?tn-str=k*F
Hei Donna, kiitos tiedoista. Jotain Valontuojasta tiesinkin, mutta tässä tuli paljon lisää. Ja tosiaan, nykyinen katolikos, Karekin II, on järjestyksessään 132. Olisi mielenkiintoista päästä joskus käymään Armeniassakin. Maa on kokenut melkoisen historian mm. Venäjän ja Turkin paineen alla.
Poista