sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Minnewater

Matka Gentistä Brüggeen alkoi kevyen aamu-usvan saattelemana. Junalla matka kestää noin puolisen tuntia ja päivälippu maksoi 13,60€. Brüggen rautatieasema ei tuottanut samanlaista arkkitehtonista ihastusta kuin Gentin asema, mutta hyvät ja säännölliset yhteydet lienee kuitenkin se pääasia. Mikäli saapuu Brüggeen junalla, kannattaa ehdottomasti aloittaa kaupunkiin tutustuminen Minnewaterparkista. Se on sopivasti matkan varrella ennen varsinaisia kaupunkinähtävyyksiä.
Minnewaterin nimestä on erilaisia tulkintoja. Yhden oletuksen mukaan nimi on johdettu Keski-Hollannin sanasta minne, joka tarkoittaa veden henkeä. Keskiajalla taikauskoiset ihmiset uskoivat, että sillan alla asui paha veden henki. Mutta minne tarkoittaa myös rakkautta. Tämän käännöksen mukaan paikka alettiin tuntea romanttisemmalla nimellään rakkauden järvenä. Mikäli suutelee puolisoaan sillan yli kuljettuaan, rakkaudesta tulee ikuista. Totta kai tähän romanttiseen puoleen liittyy myös legenda. Nuori ja kaunis Minna-niminen nainen oli rakastunut naapuriheimon sotilaaseen Strombergiin. Minnan isä ei tietenkään hyväksynyt heidän liittoaan, vaan oli järjestänyt Minnalle mielestään sopivamman puolison. Minna pakeni metsään, ja kun Stromberg vihdoin löysi hänet, Minna kuoli uupumuksesta miehen käsivarsille. Brüggen versio Romeosta ja Juliasta. Tämän tarinan mukaan järvi olisi nimetty Minnan mukaan.
Minnewater sijaitsee paikalla, jossa Reie-joki aloittaa kulkunsa kohti kaupunkia. Joki tunnettiin keskiajalla voimakkaasta virtauksen vaihtelustaan. Jos satoi rankasti, vedenpinta nousi nopeasti penkereille ja tulvi matalille alueille. Kaupungin laajentuessa asukkaat tarvitsivat käyttöönsä myös nämä joen ympärillä olevat matalat alueet. Tämän vuoksi 1200-luvulla jokea alettiin kontrolloida erilaisilla suluilla ja padoilla. Tästä syntyi myös nykyinen Minnewater, valuma-alue ja tekojärvi.
1600-luvulta 1800-luvulle Minnewaterissa liikennöi myös hinausalus, joka kuljetti matkustajia Brüggestä Gentiin. Kuuluisin matkustajista oli Venäjän tsaari Pietari Suuri, joka matkasi aluksella 1777. Hän ei kuitenkaan ehtinyt vierailla Brüggessä niin että olisi noussut maihin saakka.  
Minnewater on todella kaunis portti kaupungin tunnelmaan.

3 kommenttia:

 1. Koko tähänastinen matkapostauksesi on ollut mielenkiintoista ja tietoa antavaa luettavaa. Kuin olisi matkalla mukana itse. Kun joskus kauan sitten kävin Brysselissä työhöni liittyen, teimme muutaman muun kanssa junalla päivän retken Brüggeen. Jäi mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Airi. Näitä on kiva kirjoittaa, sillä samalla pääsee itse muistelemaan matkaa rauhassa. Ja jälkikäteen on mukava lukea ja muistella missäs sitä käytiinkään. Mikäli sinäkin olet käynyt Brüggessä, seuraavassa postauksessa saattaa olla tuttuja maisemia. :)

   Poista
 2. Hei!
  Näyttääpä kauniilta paikalta tuo Minnewater. Myös sen historia ja tarinan nimen takana on todella kiinnostava, kiitos siis sen jakamisesta.
  Olisi kiva päästä matkustamaan Euroopassa hieman lisää, sillä kauniita ja mielenkiintoisia paikkoja kyllä riittää, esimerkiksi juurikin tuo Brügge. Eikä matka sinne täältä Suomesta ole edes pitkä.

  VastaaPoista