maanantai 5. huhtikuuta 2021

Pääsiäisiloa

Moni varmasti tunnistaa tunteen, että pääsiäinen tuntuu vain erityisen mukavalta pidennetyltä viikonlopulta ilman sen suurempaa merkitystä. Lapsena meillä vietettiin pääsiäistä koristelemalla koti, ja muutamia kertoja kävimme palmusunnuntaina virpomassa, mutta teini-iän myötä pääsiäinen "katosi" johonkin. Tiesin pääsiäisellä olevan erityismerkityksen ortodoksiselle mummolleni. Silti se tarkoitti minulle pitkään yhtä kuin pidennetyt viikonloppuvapaat.

Kunnes vuonna 2009 pääsin työharjoitteluun ortodoksiseen kirkkomuseoon. Sen myötä avautui ovi useamman vuoden tutkimusmatkalle ortodoksiseen kulttuuriin, ja todellisen pääsiäisjuhlan ymmärtämiseen. Pääsiäinen ei enää ollutkaan vain pidennetty viikonloppu, vaan pääsiäiseen valmistautuminen aloitettiin jo 40 päivää aiemmin suurella paastolla. Tuolloin vältetään eläinkunnan tuotteita, mutta paaston aikaan liittyy myös pidättäytyminen esimerkiksi toisten ihmisten loukkaamisesta sanoin ja teoin. Ei lainkaan turha asia, josta muistuttaa arjessa... Ylen tekemässä haastattelussa ravintoloitsija Ilkka Lappi kertoo, kuinka "Paastoruokien valmistus voi olla oiva tapa siirtyä pois kulutushysteriasta, palata perusasioihin valmistaen ruoka hyvistä yksinkertaisista raaka-aineista, mutta silti maukkaasti."

Niinpä niin. Paastosäännöt eivät ole "pakkopaita", vaan mielestäni hyvä muistutus siitä, mitä kohti on hyvä pyrkiä, ja että vähemmän voi olla enemmän

Pääsiäisyön ateria. Kuvat: @wellu_t

Pääsiäinen sai ortodoksista kirkkovuotta sivusta seuratessani aivan uudenlaisen merkityksen. Siitä tuli merkityksellinen. Paastoviikot huipentuivat vuosittain pääsiäisyön jumalanpalvelukseen ja pääsiäisyön ateriaan. Kristuksen ylösnousemuksesta kertoivat myös lukuisat Kristus nousi kuolleista! toivotukset, joihin vastataan Totisesti nousi!  Näitä toivotuksia annettiin aina ensimmäisen kerran kohdatessa sekä kasvotusten, puhelimessa että sähköpostitse. 

Ortodoksit ovat opettaneet ja välittäneet minulle pääsiäisen iloa. Siihen valmistaudutaan hieman samalla tavoin kuin valtaväestö jouluun, mutta ilman kulutushysteriaa (ja suuremmalla kunnioituksella). Pääsiäisaterioita valmistellaan ja valmistetaan huolella, mutta yhdessä olemiseen ja yhdessä juhlimiseen ei liity samanlaista materialismia kuin stereotyyppiseen ajatukseen nykyisestä joulusta. Tämä on ollut itselleni se tärkein syy miksi olen ihastunut pääsiäiseen uudelleen. Olen saanut seurata ortodoksien pääsiäisiloa, osallistua siihen ja tuntea itseni tervetulleeksi heidän Suurimpaan juhlaansa. Nykyisin en enää vietä pääsiäistä kuten lapsuuskodissa, vaan osaan jopa juhlia sitä. Ja vielä muistutuksena: pääsiäinen ei pääty tähän toiseen pääsiäispäivään. Se jatkuu aina 40 päivää helatorstaihin 13.5. saakka (Kristuksen taivaaseenastumisen muistopäivä). Joten pääsiäinen kantaa paljon pidemmälle kuin vain pidennetyn viikonlopun.  

Pääsiäisiloa ja aurinkoa alkaneeseen kevääseen!

2 kommenttia:

  1. Tämä oli kiinnostava kirjoitus. Sukuloin yhden ortodoksisen pääsiäisen Kyproksella enkä ihan heti unohda pääsiäisyön messua! Myöskin tuo paasto on siellä lähes itsestäänselvyys, ehkä Suomessakin? Olen ajatellut kokeilevani joskus, nimenomaan tuon henkisen aspektin kannalta. Pääsiäisiloa myös sinulle näin jälkikäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsiäinen Kyproksella kuulostaa houkuttelevalta elämykseltä!
      Kyllä, koen että paasto on Suomenkin ortodoksisessa kirkossa itsestäänselvyys, mutta jokainen paastoaa tavallaan. Toiset ruoan, toiset henkisen näkökulman kautta (vaikka nekin liittyvät toisiinsa).

      Poista