lauantai 11. marraskuuta 2017

Kun ihmisiä ei piiloteta

Lomakuvaajissa on kahta lajia: niitä, jotka kadottavat kuvistaan ihmiset ja niitä, jotka keskittyvät nimenomaan ihmisiin. Minä kuulun ensimmäisiin, kuten aiemmasta postauksesta (ja pidempään reissujani seuranneet) saattoi huomata. Sitä toista joukkoa saattaa jopa ärsyttää, että kuvista rajataan ihmiset - elämä - ulkopuolelle. Niinpä päätin julkaista sellaisia otoksia, joissa kaupunkilaiset ovat läsnä. Olkaapa hyvät:
David Černy: Metalmorphosis - Franz Kafkan muotokuva.
David Černyn pyörivä Franz Kafkan muotokuva oli hienoa nähdä itse. Olin nähnyt erilaisia videoita teoksesta monta kertaa somen kuvavirrassa. Praha on täynnä erilaisia Kafkan muistomerkkejä ja veistoksia, niitä tuli vastaan siellä täällä.
Kuvaatteko vai rajaatteko ihmiset?

4 kommenttia:

 1. Mieluiten haluaisin ihmiset ja parkkeeratut autot pois kuvista, mutta Roomassa tämä on melko mahdottomuus. Sisätiloissa se onnistuu paljon helpommin.Jos alkaa odottamaan hyvää tilaisuutta niin sitä ei yleensä tule. Isoissa kaupungeissa on valokuvaus hankalaa. Toisaalta, ei ihmiset minua niinkään häiritse, mutta autot ja varsinkin parkkeeratut autot, niistä olisi mukava päästä eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autot on tosiaan välillä ongelmallisia, kun töröttävät ikävästi "tiellä". Minä kuvaan kyllä ihmisiäkin, mutta useimmiten haluan keskittyä kaupungin yksityiskohtiin, jolloin rajaan ihmiset pois. Tästä toki saattaa tulla se vaikutelma, että onpas kaupungissa rauhallista, vaikka kameran takana olisi täysi turistikaaos. Mutta se rauha on myös yksi piirre, jonka kuviini haluaisin.

   Poista
 2. Aika useasti tulee rajattua ihmisiä pois kuvista, kenties juurikin kuvan selkeyttämiseksi. Joskus kuitenkin ihmiset ovat niin hyvin asettautuneet tilaan, että heistä tulee hieno osa tilaa.
  Mieheni kuvaa paljon useammin ihmisiä ja hänen kuvia katsellessa huomaan, että jos kuvassa on todella paljon ihmisiä, niin tilannekuva on usein todella mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin juuri. Ihmisten rajaaminen selkeyttää usein kuvaa. Mutta toisaalta, kun jaksaa odottaa erilaisia tilanteita, ihmisistä saa usein erittäin hauskoja ja mielenkiintoisia kuvia. Ulkomailla uskallan kuvata ihmisiä vapaammin kuin Suomessa. Täällä mietin yksilön henkilösuojaa ja muita kuviin liittyviä lakipykäliä enemmän...

   Poista