sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Muzeum LEGA

Prahan varsinainen museokohde oli 2011 avattu Muzeum LEGA. Tämän yksityisen Lego-museon ajatus syntyi keräilijä Miloš Křečekiltä, jolle oli kertynyt yli tuhannen Lego-mallin kokoelma. Hän halusi, että hänen keräämistään malleista olisi iloa myös muille. Prahan museossa Legot levittäytyvät 340 neliömetrin tilaan, useaan kerrokseen. Tämän lisäksi Křeček on laajentanut museotoimintaansa Tšekissä Kutna Horaan, Spindleruv Mlyniin, Libereciin ja Jeseníkiin. Kaikissa kaupungeissa on esillä erilaisia Lego-settejä, mutta Prahassa on esillä suurin kokoelma.
Sisäänpääsymaksu on 210 korunaa eli noin 9 euroa (lapsille, opiskelijoille ja eläkeläisille edullisempi). Mikäli museossa haluaa valokuvata, on kuvausluvasta maksettava erikseen (20 korunaa ~ 0,80 euroa). 
Prahan Lego-museo on keskittynyt rakennussarjan historiaan ja esillä on yli 2500 mallia kahdestakymmenestä eri sarjasta (mm. Harry Potter, Indiana Jones, Pirates of the Caribbean, Star Wars, Simpsonit). Tilat ovat ajoittain kapeita ja sokkeloisia, joten lastenvaunujen kanssa museoon on turha edes haaveilla. Portaita ja käytäviä on melko paljon. En ollut etukäteen hirmuisen innoissani kohteesta, mutta tila toisensa jälkeen museo alkoi kiehtoa. Sarjat ovat hienoja! Vaikka en ole itse koskaan ollut mikään Lego-fani, tunnistin paljon tuttuja Lego-sarjoja. Merenalainen dioraama oli myös upea, tässä oli mukana vedenalaisia ääniä.
Vaikuttavia olivat valtavat pienoismallit eri rakennuksista. Kokonaisuudessaan museossa on yli miljoona Lego-palikkaa. Mallit ovat perinteisesti (ja turvallisesti) lasivitriinessä, mutta yksi tila on vapaa rakenteluun ja leikkimiseen. Siellä täällä on myös mahdollisuus liikutella Lego-ajoneuvoja nappeja painamalla tai kuulla kuinka hahmot puhuvat. Valtava Zdeněk Milerin Myyrä huhuilee esimerkiksi tervehdyksiä.
Jos omistaisin jonkun Lego-hahmon, se olisi ehdottomasti tämä herttainen Wall-e ♥
Meidän reissumme osalta tiesin, että retkueen jännittävin osio olisi Star Wars -kokoelma. Se sijaitsi ylimmässä kerroksessa ja ilmeet olivat näkemisen arvoisia, kun soimaan pärähti tämä kappale.  
Museon yhteydessä toimii myös Lego-kauppa, josta saa ostettua sekä yksittäisiä Lego-palikoita painon mukaan että erilaisia sarjoja. Vaikka museoon pääsee sisälle edullisesti, niin Legojen hinnat ovatkin sitten kaupassa ihan brändinsä mukaisia... En raaskinut ostaa Wall-en hahmoa, mutta matkamuistoksi lähti muutama avaimenperä. 
Rakenteluhuoneessa jätimme terveiset Suomesta:
Muzeum LEGA on avoinna maanantaista sunnuntaihin klo 10-20 osoitteessa Národní 362/31.

2 kommenttia:

  1. Vau!!Jos vielä käy Prahassa täytynee poiketa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Tällainenkin ei-lego-fani alkoi innostua kaikkien palikoiden keskellä. ;)

      Poista