torstai 20. tammikuuta 2011

Ymmärtää vaiko ei?

 
Tuomas Enbuske haastatteli ruotsalaista kuvataiteilijaa Ernst Billgreniä ohjelmassa Sivistyksen käsikirja. Hän pohti muun muassa taiteen sanomaa sekä sitä, pitääkö taidetta ymmärtää.


(kuva täältä)

"On väärin luulla, että pitäisi ymmärtää jotakin taiteesta. Ei kukaan suutu ellei ymmärrä puuta. Ei kukaan ihmettele niitä ilmiöinä. Ei kukaan sano: 'En ole ikinä käsittänyt puita'. Taiteessa on harvoin mitä pitäisi ymmärtää. Ei taiteen tarkoitus ole olla kuva-arvoitus, joka pitää ratkaista. Yleensä tarkoitetaan kai, että teos ei miellytä. Sanotaan ettei ymmärretä, mutta se on väärä sana.

Taiteesta puhuttaessa ei kannata lähteä pakon ajatuksesta. Voi miettiä pitämistä, jos haluaa. Tapoja on tuhansia ja ne riippuvat katsojasta. Taiteen edessä kohtaa itsensä. Toiset antautuvat taideteoksen vaikutukselle. Toiset älyllistävät ja etsivät johtolankoja.

Taiteesta on paljon väärinkäsityksiä, mutta toisaalta ne on helppo kumota, koska todellisuus on tarjolla. Voi käydä Louvressa katsomassa Mona Lisaa ja todeta, että sillä ei ole sanomaa ja se on silti kiinnostava taideteos. Kaikki voivat itse todeta, ettei taide ole riippuvainen sanomasta.
"

On totta että taideteoksen ääressä kohtaa itsensä, ainakin silloin selviää omat mieltymykset. En oleta teoksissa olevan sanomaa, mutta kehittelen niitä silti päässäni, itselleni. En oleta että minun tulisi pitää kaikista teoksista, mutta on silti mielenkiintoista miettiä, miksi en pidä.

Kehittelettekö mielessänne teoksille sanomaa? Turhaudutteko jos ette sitä löydä? Nautitteko vain teosten kauneudesta? Pidättekö taiteesta ylipäänsä? Jäättekö koskaan kauniin teoksen eteen pohtimaan sitä, mikä teoksessa teihin vetoaa?

Itse rakastan esimerkiksi tätä Arvid Liljelundin teosta vuodelta 1884, Lähtö Pariisista. Aina Kuopion taidemuseossa käydessäni minun pitää mennä seisomaan sen eteen toviksi. En ole syvällisemmin pohtinut mikä kaikki siinä vetoaa, mutta ainakin se on kaunis, suurikokoinen ja täynnä tunnetta.


(kuva täältä)
 

5 kommenttia:

  1. En ole kovinkaan paljon miettinyt taiteen ymmärtämistä, menee liian vaikeaksi ;-) Minusta teoksen, olipa se mikä tahansa, pitää herättää tunteita ja ajatuksia ennen kuin siitä voi pitää tai olla pitämättä. Oikeastaan ohitan välinpitämättömänä teoksen, jos se tuntuu hutaistulta, tehty ilman, että tekijä on paneutunut siihen.

    Hyvä taide vetoaa tai koskettaa, niin kuin vaikkapa Jaroslavin vähän surumielinen katse tai Anna-Pavlinan haaveellinen ilme ;o)

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Kuukki: Mukavaa kuulla mielipiteitä. Joku on sanonut,että taideteoksessa ei pelkkä kauneus riitä, että teosta jaksaa katsoa pidempään,mutta kyllä se usein kauneus minulla on ensimmäinen asia johon kiinnitän huomioni.

    VastaaPoista
  3. Taideteoksessa minulle on tärkeä tunnetila, minkälaisen olon se minussa saa aikaan. Suomalaisista taiteilijoista A. Edelfelt on ehdoton ykkönen. Kuningatar Blanka vetoaa minuun paljon - en tiedä tarkkaan miksi, mutta olen pohtinut että ehkä se liittyy jotenkin äitiyteeni. Edelfelt maalasi taulun kunnianosoituksena äidilleen..Kaunis ajatus :-)

    Intoa opiskeluun ja mukavaa alkavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  4. minnamarika: Kivaa kuulla teidän taiteilija- tai maalaussuosikkejanne. Se maalaus on kyllä kaunis ja varsinkin se valkea mekko on miltei käsinkosketeltavan oikeannäköinen!
    Kiitos,intoa riittää :)

    Liisa: Käynpä kurkkaamassa :)

    VastaaPoista