sunnuntai 28. elokuuta 2011

Kivikeskuksen aarrekammio

 
Halusin nostaa Kivikeskuksen Kivimaailman aarteet näyttelyn aarrekammion esineet erityisen huomion kohteeksi, sillä näistä esineistä on tullut itselleni tärkeitä töiden kautta. Valokuvasin ja dokumentoin Suomen ortodoksisen kirkkomuseon esineitä ja tekstiilejä vuoden ajan. Tehtävässä sain ainutlaatuisen läpileikkauksen kirkkomuseon kokoelmiin.


Juuan Kivikeskuksen näyttelyssä olevat aarrekammion esineet ovat lainassa Suomen ortodoksisesta kirkkomuseosta. Esineet sisältävät muun muassa jalokiviä (safiirit, rubiinit, smaragdit), kulta- ja hopeabrokadia, helmiä sekä puhdasta kultaa. Esineistö on täydellinen esimerkki kivimaailman aarteista.






Kivikeskuksessa on esillä myös kirkkomuseosta lainattu ikonimaalaussarja, jossa perehdytään ikonimaalauksen vaiheisiin aina esipirrosvaiheesta ikonin viimeistelyyn. Näyttelyssä ovat esillä maa- ja mineraalivärit, joita ikonimaalauksessa käytetään väripigmentteinä.



Aarteistoa pääsee ihastelemaan Juuassa vielä 31.10.2011 saakka.
 

12 kommenttia:

  1. minäkin tuolla kävin tänään ja tuli otettua juurikin samanmoisia kuvia ;). upea näyttely! mahtavia kiviä!

    VastaaPoista
  2. taitava tyttö: No me ollaan käyty sitten melkein samaan aikaan, me käytiin tosiaan lauantaina. Oli kyllä huikeita kiviä!

    VastaaPoista
  3. Voi että, olisitte poikennu meillä kahvilla, kun ohi ajoitte vai menittekö Joensuun kautta?

    Oikein mukavaa viikkoa! Tuike

    VastaaPoista
  4. Tuike: Joensuun kautta. Käytiin myös Kolilla, josta tunnelmia huomenna. :)

    VastaaPoista
  5. Voi että harmittaa, ettei ole käyntiä tuolla suunnalla!

    Oletko muuten itse innostunut ikonimaalauksesta, kun olet niiden keskellä saanut työskennelläkin? Minä aloitan sen taas parin viikon päästä työväenopistossa, pidin väliä muutaman vuoden opiskelujen takia, mutta nyt olen taas intoa täynnä.

    VastaaPoista
  6. Kuukki: Myönnetään että mitä enemmän ikonimaalausta näkee ja siitä kuulee, se alkaa kiehtoa. Eli en sulje pois mahdollisuutta osallistua joskus jollekin kurssille. Vielä en mielestäni ole kuitenkaan valmis tarttumaan temperaväreihin ja pyhien henkilöiden kuvaamiseen.

    VastaaPoista
  7. Aina voi aloitaa jostakin yksinkertaisesta ikonista (kasvokuvasta) ja taidothan kasvavat maalaamisen myötä. Ja hyvä ikonimaalauksen opettaja kyllä kertoo, minkä ikonin aloittelija voi maalata ;-)

    VastaaPoista
  8. Kuukki: No se on kyllä totta; ei kai sitä heti ensimmäiseksi kannata aloittaa liian vaikeista. Henkinen matka maalaamisen kautta kiehtoo, mutta myös tekniikka. Siinä oppisi "kunnon" maalaamista, kun pohjustuksesta lähtien kaikki pitää tehdä kestävästi ja oikein. Valamon konservointilaitoksella näin surullisia esimerkkejä vanhoista ja kauniista ikoneista, joilta kunnon pohjustus oli jäänyt tekemättä. Kultaukset ja värit karisivat pois,eikä niille ollut paljonkaan enää tehtävissä.

    VastaaPoista
  9. Lääh, lääh! Olen joskus kiireellä käynyt ja silloin en ymmärtänyt kivistä mitään. Nyt vähän enemmmän jo.

    VastaaPoista
  10. Metsätonttu: No en minäkään voi sanoa kivistä kovinkaan paljon ymmärtäväni,ihmettelen aina miten ne jalokivetkin syntyvät,mutta kiva niitä oli katsella ja ihastella. Yksikin kivi näytti ihan pörröiseltä ja pehmeältä,kuin kanin turkki!

    VastaaPoista