maanantai 29. elokuuta 2011

Koli

 
Kivikeskuksen lisäksi lauantain ohjelmaan kuului Kolille kiipeäminen. Minä en ollut aiemmin kansallismaisemassamme vieraillut, joten tahdoin nähdä ne kuuluisat maisemat, kun sinne suunnalle kerran ajeltiin. Näkymät olivat upeat niin Ukko-, Akka- kuin Paha-Kolinkin huipulta. Kauhistelin vain sitä kiipeilyn määrää, minkä taiteilijat ovat 1800-luvulla joutuneet nousemaan ikuistaakseen suomalaista kansallismaisemaa.
Tuonne on päästävä toistekin ja tutustuttava tarkemmin vaellusreitteihin. Tässä vielä Eero Järnefeltin ruskakuvaus Kolin maisemista vuodelta 1923.


Kuva täältä.
 

16 kommenttia:

 1. Koli on kyllà hieno paikka. Mekin olemme tuonne ylòs kiivenneet ja upeat maisemat oli. Vaikka tààllà vuoret ovat yli 2km ja koli joku 350 m niin tuntui ettà oltiin silti tooooosi korkealla. Ehkà koska se on ainut korkea paikka siinà làhiympàristòssà.

  VastaaPoista
 2. ciacy: Se lähiympäristöhän sen tekee. En tiedä miltä tuntuisi seistä siellä 2 kilometrin korkeudessa,kun tuokin korkeus tuntui jo huisilta.

  VastaaPoista
 3. Koli on tavattoman komea ja hieno. Silloin kun asuin Joensuussa, kävin Kolilla vuosittain. Kesäinen Koli hurmasi kauneudellaan, mutta lumikenkäily samoissa maisemissa oli sekin mieleenpainuvaa.

  Tuolla Kivikeskuksessa kävin kerran, olisiko ollut kesällä 2004, jolloin siellä oli näytillä Dalin veistoksia.

  Voi, kun tuli ihan ikävä Pohjois-Karjalaan. Kotiseudulle Savoon onneksi suuntaan jo reilun viikon kuluttua.

  Katja / Lumiomena (nyt anonyymina)

  VastaaPoista
 4. Katja/Lumiomena: Voi kun olisin aiemmin tiennyt tuosta Kivikeskuksesta niin olisin varmasti vieraillut jo tuolla Dali-näyttelyssäkin! Nyt kun paikan tietää,pitää tarkkailla näyttelykalenteria.

  VastaaPoista
 5. Upeat on maisemat! Ei ihme, että taiteilijat ovat niistä innoittuneet. Näyttää melko vaikeakulkuiselta maastolta, etenkin nuo kiviportaat, jos vielä pitäisi kuljettaa maalausvälineitä ;-)

  VastaaPoista
 6. Kuukki: Sanoppa muuta! Nykypäivänä asfalttiteitä ja portaita/hissejä käyttäen huipulle pääsee melko vaivattomasti verraten entisaikaan.

  VastaaPoista
 7. Voi miten upeat maisemat!! Tuonne on joskus itsekin päästävä. Aulangolla on yksi samanmoinen näkymä- mutta ei vedä vertoja Kolille!!

  Taiteilijoilla on kyllä täytynyt olla suunnaton palo maisemien ikuistamiseen noustessaan vaikeakulkuisia polkuja ylös Kolille...

  Upeaa esineistöä ed. "aarrekammio" postauksessasi. Minä olen vieraillut Vatikaanissa Pietarinkirkon aarrekammiossa kerran. Siellä todella meinasi lähteä taju :DDD Mieleen jäivät eritoten paavien sormukset joissa oli hulppeita jalokiviä. Niin ja itse paavit jotka loikoilivat kelmeinä ja palsamoituina lasikaapeissaan kirkon seinustoilla punaiset silkkitohvelit jalassa. Huisia :-)

  VastaaPoista
 8. minnamarika: Voi,Vatikaanin aarrekammiokin kuulostaa upealta! Jospa sinne joskus pääsisi. Minäkin vinkkasin K:lle,että jos sitä joskus toisemme rengastetaan,tuollainen smaragdisormus olisi sitten kiva ;P Nojoo,oikeasti taitaisin pitää enemmän jostain yksinkertaisesta.

  Ps. Nuo palsamoidut paavit hieman hirvittävät... :o

  VastaaPoista
 9. Huipuilla on käyty, joten sinne halajan aina uudestaan! Jopa yksi seikkailukisakin on tullut koettua, missä meinasi kyllä henki lähteä...

  VastaaPoista
 10. Kultsin kämppä: Mitä...?! Eihän sellaisille kisoille pidä lähteä missä hengenlähtö on lähellä :o Äidillä on korkeanpaikankammo,joten tuollakin sai kuulla kehotuksia "Et sitten mene liian reunalle!" ;P

  VastaaPoista
 11. Voi, voi, upeaa! Minultakin vielä kiipeämättä.

  VastaaPoista
 12. Metsätonttu: Kyllä sitä Suomessakin on vaikka mitä hienoa ja kokemisen arvoista. :)

  VastaaPoista
 13. Koli on aivan mahtava vuodenajasta riippumatta - pääsisipä sinne taas!

  VastaaPoista
 14. kenkä: Pitää seuraavat reissut ajoittaa eri vuodenaikoihin,niin näkisi upeat maisemat eri asuissaan.

  VastaaPoista
 15. Ihania maisemia! Rakastan kallioita ja kiviä ja jylhiä maisemia :)
  Mukavaa viikonloppua!
  t. Siirisofia

  VastaaPoista
 16. Siirisofia: Jylhät maisemat ihastuttavat minuakin :) Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista