maanantai 16. huhtikuuta 2018

Winterthur - Stadtkirche

Winterthurin vanhan kaupungin keskusta oli mukavan pieni ja vihreä. Zürichistä Winterthuriin pääsee junalla noin 20 minuutissa.  Kävelymatkan etäisyydellä on Oskar Reinhartin museon lisäksi mm. Kunsthalle, Kunstmuseum, Gewerbemuseum sekä raatihuone ja kaupungintalo. Tiedekeskus Technorama on myös kehuttu paikka, mutta sinne emme tällä visiitillä vielä ehtineet.
Winterthurin kaupunki perustettiin 1180 Hartmann III von Dillingenin toimesta. Kaupungin historia pohjautuu mm. tekstiili- ja koneteollisuuteen, mutta sillä on pitkä historia myös kulttuurikaupunkina. Se palkittiin mm. 1989 valtakunnallisella Wakker-palkinnolla, joka huomioi arkkitehtuuria kehittävät ja kulttuuriperintöä säilyttävät kaupungit. Winterthurin kamariorkesteri on Sveitsin vanhin orkesteri (1875-), joka soittaa myös Zürichin oopperassa. Ja kaupungissa on syntynyt mm. taidehistorioitsija Heinrich Wölfflin (1864-1945).

Winterthur ei (vielä?) ole kovin korkealla turistioppaissa, mikä johtuu osittain siitä, että kaupungissa on rajallisesti majoitusvaihtoehtoja. Zürichin läheisyys antaa kuitenkin loistavat mahdollisuudet päivämatkailulle, ja esimerkiksi kaupungin lukuisat museot saavuttaa tunnin välein kiertävällä museobussilla. 
Historiallisessa keskustassa kohoava katolinen Stadtkirche on pyhitetty pyhälle Laurentiukselle. Goottilaistyyppinen kirkko on rakennettu alun perin 1264, ja sitä laajennettiin useaan otteeseen ennen 1400-lukua. Alkujaan kirkko sijoitettiin 700-luvulla sijainneen pyhäkön viereen. Sisätilan barokkiurut ovat 1600-luvulta, lasimaalaukset 1800-luvulta ja näyttävät freskomaalaukset  toteutti berniläinen Paul Zehnder (1884-1973).  


Winterthur oli ensimmäinen varsinainen kosketus Sveitsin kulttuuritarjontaan, ja kokonsa puolesta pienehkö ja lämminhenkinen vanhakaupunki teki vaikutuksen tihkusateesta huolimatta.

2 kommenttia:

  1. Olipas komeat maalaukset kirkossa. Ja sinulla näköjään aika hyvä tila kuvata, kun ei näy ketään muita ihmisiä kuvissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyseinen päivä sattui olemaan pääsiäisen lankalauantai, joten kaupunki oli hiljainen. Lisäksi suurin osa kuvista on valokuvattu melko aikaisin aamulla, joka myös vaikutti ihmismäärään. Iltapäivästä kävelykaduilla ja keskustan kaupoissa alkoi olla sopivasti vilinää.
      Kirkon maalaukset olivat melko erikoiset, niin voimakas sininen ja viivankäyttö jotenkin sarjakuvamainen. Miehillä siniset hiukset ja parrat.

      Poista