keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Gravensteen

Aivan keskustan tuntumassa, miltei Lieve- ja Leie-jokien risteyksessä kohoaa harmaakivinen, keskiaikainen linna. Gravensteen eli kreivien linna on pitkälle entisöity, mutta rakennus itsessään ajoittuu 1180-luvulle. Linna toimi Flanderin kreivien asuinpaikkana 1300-luvun puoliväliin saakka. Tuolloin Ludvig II päätti siirtää residenssinsä Hof ten Walleen (Prisenhof). Gravensteen ei ollut koskaan yhdenkään kreivin vakituinen residenssi, sillä Gent ei ollut kreivien suosiossa. Kaupunkilaiset tunnettiin voimakkaan kapinallisina, kuten edellisestäkin postauksesta kävi ilmi.  Myöhemmin linnaa on käytetty tuomioistuimena, vankilana, rahapajana ja jopa puuvillatehtaana.
Linnan rakennutti entisen linnakkeen paikalle Filip I (1143-1191). Linnan oli tarkoitus pelotella ja pitää ruodussa Gentin porvarit, jotka usein haastoivat kreivin auktoriteettia. Rakennuskokonaisuus pitää sisällään linnakkeen keskellä olevan asuintornin ja ympärillä olevat pienemmät rakennukset.
Gravensteen kuuluu myös Gentin City Card kohteisiin, joten sisään pääsi veloituksetta (muussa tapauksessa 10€). Hintaan sisältyy audioguide, jonka taisi saada ainakin neljällä eri kielivaihtoehdolla. Linnakierros on tarinallistettu siten, että ympäri rakennusta on sijoitettu 18 eri pistettä, joissa kerrotaan Filip I:n ja tämän rakastetun Isabellan tarina. Kertojana toimii jänis(?), ja aluksi vähän ärsytti lapsenomainen satumaisuus, mutta kertojan ääni oli toimiva ja selkeä (englanti). Tarinassa ei siis varsinaisesti perehdytä linnan rakennusvaiheisiin tai sen suuremmin kulttuurihistoriaan, vaan kuljetetaan kävijä tilasta toiseen henkilöhahmojen avulla. Kierros alkaa ulkoa korkean seinän juurelta, jossa kertoja kehottaa nostamaan katseet ylöspäin. Tunkeilijoiden ja hyökkääjien päälle on kuulema kaadettu aukoista kuumaa tervaa. *Ja tervetuloa kierrokselle!*
Tilat olivat hyvin pelkistettyjä. Seinille oli ripustettu piirroksia kuvittamaan kreivin ja Isabellan rakkauden alkua ja yhteiselämän haasteita. Loppujen lopuksi tarinallinen kierros oli ihan mukava ja sopivan kevyt. Erittäin hyvä kokonaisuus lapsiperheille. Koska tiloissa ei ole esimerkiksi alkuperäisiä huonekaluja, ei siellä varsinaisesti ole mitään katseltavaakaan. Tarinallisuus herättää kuitenkin yksittäiset tilat eloon kertomalla mihin tarkoitukseen kreivi niitä aikanaan käytti.
Linnassa sijaitsee kuitenkin myös pienimuotoinen museo, jossa esitellään historiallisia aseita. Kontekstitiedot olivat valitettavasti vain hollanniksi. Tämä osasto taitaisi kuulua enemmän blogikollega Kaponieerin osaamisalueelle, joten minä tyydyn vain toteamaan, että komeita olivat.
Kierroksella pääsee ihailemaan maisemia Gentin kattojen ylle, sillä linnaan kuuluu komea kattoterassi.
Gravensteen on kuulema paikallisten keskuudessa suosittu vihkipaikka. 
Kierroksen siirtyessä takaisin pihalle, kulku jatkuu kapeahkoa tasannetta pitkin. Pudotus on paikoin jopa kaksi - kolme metriä ja mitään turva-aitoja ei ainakaan vielä ole rakennettu. Hieman hirvitti katsoa isoa alakoululaisryhmää, jotka tepasteli reunuksella. Minä en ainakaan suostuisi viemään muksuja reunukselle ilman, että heidät on köytetty toisiinsa kiinni....
Kuten kaikki sadut, myös tällä tarinalla oli onnellinen loppu. Filip ja Isabella elivät elämäänsä linnassa onnellisina. Kierroksen päätteeksi halukkaat ohjattiin kellaritilaan, jossa sijaitsee kidutusvälineiden museo. Tästäkään ei kerrottu enempää kuin että "voitte käyttää mielikuvitustanne mihin ja miten välineitä on käytetty"....
Linnaan liittyy myös erikoinen tapahtuma vuodelta 1949. Opiskelijajoukko valtasi Gravensteenin boikotoidakseen nousseita oluen hintoja sekä kritisoidakseen muutosta, jossa poliisien valkoiset kypärät oli vaihdettu sinisiin lakkeihin. Heidän mukaansa poliiseja ei kuulema erottanut enää taksi- ja postimiehistä. Loppujen lopuksi tapaus osoittautui pilailuksi ja tilanne rauhoittui nopeasti. Ilmeisesti tätä tapahtumaa muistellaan Gentin opiskelijapiireissä edelleen.

Gravensteen osoittautui mukavan helpoksi kohteeksi. Suosittelen ehdottomasti ottamaan audioguiden mukaan, sadunomaisen kierroksenkin avulla siitä saa enemmän irti kuin ilman mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti