tiistai 2. kesäkuuta 2020

Katsushika Hokusai: Kanagawan suuri aalto

Minua on aina kiehtonut Japanin kulttuuri ja taide, vaikka en ymmärrä kulttuurista juurikaan. En pysty "lukemaan" sen taidetta samalla tavalla kuin länsimaista taidetta. Tämän vuoksi se on jäänyt itselleni vieraaksi, vaikka sen kauneus viehättää. Tämä on myös syy miksi jumiuduin katsomaan Yle Teemalta Japanin taiteen historia -sarjaa. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin japanilaisten suhdetta luontoon. Taidehistorioitsija James Fox kertoi mukaansatempaavasti mm. 1400-luvun abstraktinomaisista ja harmaasävyisistä mustemaalauksista, vuosisatoja eläneistä bonsaipuista, jotka on nostettu museoon veistoksiksi, hiekkapuutarhasta, neljästä vuodenajasta ja pyhästä vuoresta.
Katsushika Hokusai: Kanagawan suuri aalto, n. 1830, sarjasta 36 Fujivuorelle, väripuupiirros. Kuva: Wikipedia.
Olin pitkästä aikaa tv:n äärellä lumoutunut! Nämä BBC:n taidedokkarit ovat parhautta! ♥ Mielen räjäytti Foxin esittelemä Katsushika Hokusain (1760-1849) maalaama Kanagawan suuri aalto. Tämä on yksi maailmantaiteen merkkiteoksista ja hieman puhkikulunut jos minulta kysytään, vaikkakin vaikuttava teos.  

Mutta James Fox oli oikeassa kertoessaan, että harva katsoja tuskin pysähtyy tutkimaan teosta sen tarkemmin. Katseen kyllä vangitsee suuri aalto, mutta kuinka moni on huomannut veneissä istuvat siniasuiset miehet, joita on teoksessa peräti 22? Kalastajat ovat Foxin mukaan palaamassa pitkältä merimatkalta. Miehet ovat joutuneet vaikeuksiin; he pitävät kiinni veneen laidoista aaltojen heitellessä veneitä.
Katsushika Hokusai: yksityiskohta teoksesta Kanagawan suuri aalto.
Foxin tulkinnan mukaan kalastajat selviävät aallokosta hurjasta aallosta huolimatta, sillä taustalla heitä suojelee "aalloksi naamioitunut" pyhä Fuji-vuori. En ollut koskaan kiinnittänyt huomiota vuoreen! Toinen itsestäänselvä, mutta havahduttava huomio oli se, että me länsimaissa "luemme"  ja katsomme teosta vasemmalta oikealle. Liikumme ikään kuin suuren aallon mukana vasemmalta oikealle. Mutta japanilaiset lukevat teosta kulttuurinsa mukaan oikealta vasemmalle. Kuvattu tilanne näyttäytyy teoksessa aivan toisenlaisena. Veneissä olevat miehet taistelevat suurta aaltoa vastaan, jolloin kuva näyttäytyy pelottavana. Jokainen teoksen yksityiskohta tukee draaman tuntua: vaahtopäät ovat kuin sormia, jotka kurkottavat tarttumaan uhreihinsa.
Katsushika Hokusai: yksityiskohta teoksesta Kanagawan suuri aalto.
Taide osaa yllättää, vaikka kuinka luulisi "tuntevansa" teokset. Tämä oli myös osoitus siitä, että pitää tuntea kulttuuria, jotta voi tehdä kuvasta visuaalisia havaintoja ja tulkintoja. Kiehtova sarja! Ja visuaalisesti äärimmäisen kaunis jakso.

8 kommenttia:

  1. Kiitos katseluvinkistä! Minulla on kotona tämä Hokusain suuri aalto - juliste kehystettynä törkeästi Renoirin päälle (hätäratkaisu jäi pysyväksi), mutten tosiaan ole koskaan huomannut yhden aallon olevankin Fuji-vuori! Taiteessa on ihanaa juuri se, että sen äärellä voi aina voi yllättyä.

    Minuakin kiehtoo japanilainen kulttuuri, vaikka se ei esim. sisustuksessamme juuri näy. Kellarin remontoitavaan kamariin aion kuitenkin laittaa esille pappani Japanista tuomat esineet ja hänen ottamat kuvansa 1970-luvulta - Hokusain lisäksi. Se oli kyllä yllättävän pieni aitona Ateneumissa nähtynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En koe,että tuo päälle kehystäminen olisi huono juttu. Sieltä löytyy sitten yllätys, kun joskus haluaa vaihtaa kehykset ;) Ja Renoir säilyy tallessa.
      Minäkään en ollut kiinnittänyt vuoreen minkäänlaista huomiota, vaikka olen ajatellut että minulla on taiteen suhteen tarkka katse... Mutta samalla tuntui ihanalta, että teosta osasi katsoa ihan uusin ja raikkain silmin.
      Tuo alkuperäinen Hokusain teos näkyykin ohjelmassa; se on tosiaan pieni! Oma japanilainen huone - kuulostaa kiehtovalta sisustusidealta!

      Poista
  2. Thanks for the interesting post! I learned a lot about this work of Hokusai. I first noticed people on boats! Japanese art delights me, but I know little about it. I know more about Japonisme. But this is not the same things. I must also look for some interesting film about Japanese art.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. After this tv-programme I definitely see Japanese art more specific way. I know also a little bit about Japonisme, but I can't say that I'm an expert.

      Poista
  3. Minäkin katsoin ohjelman, se oli tosi hyvä ja sai paljon uutta tietoa. Odotan jo kieli pitkällä seuraavia osia! Tämäkin sarja olisi mennyt ohi, jos en olisi ihan sattumalta lomapäivänä avannut televisiota ja katsonut ohjelmatietoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan koukussa kaikkiin taidehistoriallisiin sarjoihin ja dokumentteihin. Välillä tulee yhtä innostunut olo kuin näyttelyitä kierrellessä! ;D

      Poista
  4. Tätä hypnoottista kuvaa ihailin jo kouluaikoina (olisiko ollut historiankirjassa). Ylen taidehistoriasarjat upeita, täytyy etsiä tämä Areenasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin muistan nähneeni tämän kuvan usein. Liiankin usein, jolloin sitä ei todellisuudessa ole sen kummemmin katsonut. Vähän samanlainen tunnelma on Mona Lisan kanssa. Mutta tämän ohjelman jälkeen katson maalausta ihan toisella tavalla.

      Poista