keskiviikko 21. helmikuuta 2024

Kohtaamisia maalaustyöpajassa

Itä-Suomen yliopistossa (University of Eastern Finland, UEF) on käynnissä mielenkiintoinen ja tärkeä tutkimushanke (2023-2026): "Ryhmienvälisiä suhteita ja paikallisia kohtaamisia – Maahanmuuttajataustaisten ja suomalaisten nuorten mielikuvia toisistaan, elämästään ja tulevaisuudestaan monikulttuurisessa Savossa". Hankkeessa on mukana suomalaisnuorten lisäksi maahanmuuttajanuoria Ukrainasta, Syyriasta ja Iranista. Heidän taidelähtöinen työskentelynsä taidetyöpajoissa toimii nuorten kohtaamispaikkana ja tutkimusaineiston tuottamisen menetelmänä.

Tutkimushankkeen rahoittaa Koneen Säätiö ja sitä johtaa sosiaalipsykologian yliopistonlehtori Jari Martikainen. Hänellä on vuosien kokemus ja vahva tutkimuspohja muun muassa taidelähtöisten menetelmien hyödyntämisestä.

Yksi hankkeeseen sisältyvistä taidetyöpajoista toteutettiin yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston, Siilinjärven kansalaisopiston ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen kesken. Nuoret maalasivat Kuopion yliopistollisessa sairaalassa D-rakennukseksi kutsutun rakennuksen porraskäytävät kolmessa kerroksessa. Maalaukset on suunniteltu väliaikaisiksi teoksiksi. He saivat suunnitella ja toteuttaa kuvaston itse, jonka teemana oli kohtaaminen. Oli ilahduttavaa huomata, kuinka he olivat keränneet kansalaisuudesta riippumatta asioita, jotka ovat heille kaikille yhteisiä: luonto, eläimet, vesistöt, ystävyys, toisista välittäminen ja niinkin suuri asia kuin avaruus ja maailmankaikkeus. Olemme kaikki osa isompaa kokonaisuutta.

Nuoret maalasivat seiniä kahtena päivänä, jonka aikana useampi henkilöstön jäsen kulki hymyillen ohi tai pysähtyi katsomaan heidän työskentelyään. Monet kommentoivat, että onpa mukavaa, että valkoiset seinät saavat väriä. Kenties maalaukset aktivoivat henkilöstöä käyttämään arjessaan portaita hissien sijaan.

Savon Sanomat kävi haastattelemassa nuoria hankkeeseen liittyen. Heiltä muun muassa kysyttiin, että kuinka kommunikointi monikulttuurisessa yhteistyössä sujuu. Eräs nuori vastasi, että "ei yhdessä tekeminen aina tarvitse sanoja, ja aina voi näyttää esimerkkiä tai osoittaa mitä tarkoittaa". Olin itse yllättynyt kuinka hyvin Ukrainasta kotoisin olevat nuoret ymmärsivät suomea. Puhuminen tuntui olevan paikoin jännittävää, mutta kenelleppä meistä ei olisi, jos olisimme samassa tilanteessa. He ovat näppäriä käyttämään tarvittaessa myös puhelimen kielenkääntäjäsovellusta. Minusta oli mukava seurata kuinka eri kulttuuritaustoista olevat nuoret kommentoivat positiivisesti toistensa tekemistä ja lopputuloksia.

Tutkimushanke ja taidelähtöinen työskentely tuo esille nuorten äänen, edistää eri kulttuuritaustoista tulevien nuorten vuorovaikutusta ja tukee heidän yhteiskunnallista osallistumistaan. Taidetyöpajoissa syntyneitä teoksia tullaan esittelemään muun muassa Kuopion museon näyttelyssä. Hankkeen myötä on syntynyt jo eri tasoisia kohtaamisia. Nuoret ovat viettäneet vapaa-aikaa yhdessä ja käyneet esimerkiksi elokuvissa.

Kiitokset tutkimushankkeen työryhmälle yhteistyöstä! Tässä oli ilo olla mukana! Etualalla vasemmalta oikealle: tutkimushankkeen johtaja, sosiaalipsykologian yliopistonlehtori Jari Martikainen (UEF), väitöskirjatutkijat Hadi Farahani (sosiaalityö, UEF) ja Katja Lötjönen (sosiaalipsykologia, UEF). Keskellä vieressäni tutkijatohtori Helena Rovamo (sosiaalipsykologia, UEF) ja kuvataideopettaja Mari Puttonen (Siilinjärven kansalaisopisto). Yläreunassa suunnittelija Tapani Utunen (koulutuspalvelut, yliopistopalvelut, UEF).

Kunpa tällaisia positiivisia kohtaamisia syntyisi meidän aikuistenkin kesken,
monikulttuurisessa Savossa ja Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti