maanantai 5. helmikuuta 2024

Rauta-aika

Olli Lähdesmäki: Rauta-aika, 2023.

Kallioseinämä, avaruus, maaperä, ruostunut metalli. Tällaisia ajatuksia heräsi ensinäkemältä Olli Lähdesmäen valokuvasta Rauta-aika. Nimi viittaa mielessäni myös Paavo Haavikon käsikirjoittamaan ja Kalle Holmbergin ohjaamaan samannimiseen draamaelokuvaan, joka perustuu Kalevalaan. Nimessä tunnutaan leikittelevän useammalla tasolla. Aikakauden näkökulmasta rauta-aika muistuttaa jotain esihistoriaan viittaavaa. Rauta on materiaalina kovaa ja kestävää, mutta sekin ruostuu.
NASA Hubble Space Telescope, 2015. Kuva: Hubblesite.
Lähdesmäen valokuvassa on samaan aikaan jotain ikiaikaista ja kestävää, mutta samalla herkkää. Hehkuva siniharmaa värimaailma lumosi minut heti. On kuin tuijottaisi Hubble-teleskoopin ottamia avaruuden yksityiskohtakuvia. Halkeamien keskellä olevat hopeanväriset täplät ovat kuin helmiä. Ruosteinen ja railoinen metallin pinta on puhutteleva. Kuluminen näkyy ja pinnan karheat ja sileät kohdat voi miltei tuntea käsien alla.

Ostin tämän Olli Lähdesmäen valokuvan kotini seinälle. Toinen kokoelmaani täydentävä Lähdesmäen teos on kuuraisia kasvinosia kuvaava valokuva.
Olli Lähdesmäki: Nimetön, 2023.
Tässä valokuvassa minua kiinnosti mielleyhtymä taidehistoriaan, kankaiden runsaisiin draperioihin ja alankomaalaisiin 1600-luvun maalauksiin. Valokuva on minulle samaan aikaan esittävä ja abstrakti. Valokuvan värisävyt eivät tule kuvassa esille niin kauniisti kuin luonnossa, mutta jäätyneet ja kerrostuneet lehdet osoittavat luonnon elinkaaren. Talven aikana lehdet maatuvat, jolloin teos muistuttaa vanitas-aiheisia maalauksia 1600-luvulta. Tuolloin asetelmamaalauksissa kuvattiin symbolisesti ihmiselämän lyhyyttä ja kuolevaisuutta muun muassa pääkallojen, kynttilöiden, kellojen ja tiimalasien avulla.
Maria van Oosterwijck (1630-1693): Kukkakimppu vaasissa, noin 1670. Denverin taidemuseo. Kuva: Wikipedia.
Rachel Ruysch (1664-1750): Kukka-asetelma. Kuva täältä
Toisaalta läheltä valokuvatut kasvien lehdet muistuttavat siitä, mitä oli ennen kuuraa ja lakastumista. Valokuva on kuin pikkutarkka maalaus ja tutkielma kasviaiheista, joita niin ikään kuvattiin Alankomaissa 1600-luvulla, etenkin naiset asetelmamaalauksissaan.

Olli Lähdesmäen nimettömässä valokuvassa on myös herkkää ja puhuttelevaa tunnelmaa kuin Rauta-aika valokuvassakin. Hän on kuvaillut työskentelyään ja valokuvien teemoja näin:

"Olen kiinnostunut merkkien kielestä, miten yksityiskohdat muodostavat kuvallisia elementtejä, usein ne eivät esitä mitään. Rajauksen myötä niistä syntyy kuvia, jotka mahdollistavat katsojalle erilaisia tulkintoja. Monesti huomaan, että kuvista löytyy viittauksia kuvataiteen historiaan."

Ja kaikkein eniten taiteessa minä haluan etsiä ja löytää noita viittauksia. 
Kiitos Olli upeista kuvista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti