keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Pukeutumiskoodeista

Tämä ajatusketju lähti vyörymään viime viikolla, kun keikkakumppani harmitteli asuvalintaansa Mokoman keikalle. Oli kuulema unohtanut mustan paidan kotiin. Mietin, että mitä ihmettä?! Tarvitseeko kolmekymppisenä enää miettiä mitä jotkut muut ajattelevat pukeutumisesta? Ja musiikkiahan sinne mennään kuuntelemaan eikä muotinäytökseen. Sitä paitsi siellä hämärässä kukaan tuskin kiinnittää asuun sen suurempaa huomiota. Myönnän minäkin 10-15 vuotta sitten välittäneeni melkoisesti siitä, että millaisissa vaatteissa mennään mihinkin tilanteeseen. Ja mustaahan sen piti usein olla. Muistan mietelauseen: "Pukeudun mustaan kunnes löydän jotain tummempaa". Vuosien saatossa persoonani on hioutunut, ja tällä hetkellä tuntuu erittäin hyvältä, että on tullut itseluottamusta sen verran, ettei tarvitse miettiä mitä muut ajattelevat. Sillä rusettipäivinä minä kyllä tunnen, että minua tuijotetaan, mutta kenelläkään ei ole koskaan ollut mitään pahaa sanottavaa. Ja vaikka olisi, huutelun osaa ohittaa.
Lähihistoriassa on ollut sen verran useat hautajaiset, että olen vältellyt mustaa kuin ruttoa. Nykyisin mietelauseeni olisi: "Tummansininen on lähimpänä mustaa mihin kykenen." No ehkä vähän liioittelen. On minulla esimerkiksi musta takki, mutta maustan sen aina värikkäällä huivilla. 
Aloin pohtia omaa suhtautumistani pukeutumiskoodeihin. Olen saanut tähänastisen elämäni pukeutua niin töissä kuin vapaa-ajalla lähes siten kuin huvittaa. Onhan niitä tilanteita, joissa on hyvä ottaa huomioon etiketti. Kun palataan ajassa lapsuusmuistoihin, pukeutumiskoodit tulivat kuvioihin aina kun mentiin kaupunkiin. Se oli jotain hienoa, että piti olla siistit vaatteet. Tilanteesta tuli jotenkin arvokkaampi. Ja niinhän se on. Pukeutumisella osoitetaan arvostusta tilannetta kohtaan, oli tilanne sitten mikä tahansa. 
Nykyisessä työpaikassani on tiettyjä kirjoittamattomia pukeutumissääntöjä. Tiloissa vierailee esimerkiksi kirkollista väkeä, joten naisena minun tulee ottaa huomioon hameenhelman ja hihojen pituus tai kaula-aukon syvyys. Kahden viimeisen kanssa ei ole koskaan ollut ongelmia, mutta kerran muistan kulkeneeni liian lyhyessä helmassa. Kukaan ei siitä minulle huomauttanut, mutta tunsin itse oman oloni epämukavaksi - tunika ei ollutkaan tarpeeksi pitkä mekoksi. Mielestäni samat säännöt pätevät työpaikalla kuin työpaikalla: asiallinen pukeutuminen kunniaan.
Minua ei ole koskaan pakotettu pukeutumisella mihinkään muottiin, mutta tarkat pukeutumiskoodit ahdistavat. Olen enemmän tunnelmapukeutuja: vaatetus syntyy mielialan mukaan. Ehkä pientä epäröintiä pukeutumisen suhteen on tullut töiden mukana Valamossa. Siellä kun tulee vierailtua aika ajoin. Koen, että voin mennä luostariin työasioissa samassa asussa kuin menisin työpaikallekin, mutta kallistun esimerkiksi hamevalinnassa ennemmin kellohelmaan kuin tulppaanihelmaan. Yhden ainoan kerran olen ollut pukeutumisongelman edessä, ja se tapahtui taannoisella Armenian apostolisen kirkon vierailulla Valamossa. En ole tottunut peittämään kirkossa hiuksiani, mutta luostarissa naisten toivotaan tekevän niin jumalanpalvelusten aikana. Näin toivottiin tehtävän myös Armenian vieraiden aikana. En ollenkaan pitänyt ajatuksesta, että joutuisin kietomaan mustan huivin pääni ympäri. Tämä asia hiersi mieltäni niin paljon, että lopulta lampsin kysymään neuvoa teologiselta puolelta ajatuksella *onko pakko jos ei taho*. Kävi ilmi, että ei sen huivin tarvitse musta olla, eikä sitä tarvitse sitoa "mummomaisesti" leuan alle, vaan saa käyttää luovuutta. Kokonaisuus ratkaisee. Tämähän avasi ihan uusia ovia! Työkaverini toi kotoaan kasan pitkiä ja värikkäitä huiveja, joista lopulta valitsin kirkkaan sinivioletin. Enkä kietonut huivia leuan alle, vaan hupuksi pään ympärille ja huivin päät heitin kevyesti olan yli. Ja olo ei ollut yhtään epämukava. Itse asiassa tunsin oloni kauniiksi, ja sain ehkä hieman kiinni musliminaisten pukeutumisesta. Kuopion museossa oli tähän(kin) liittyen tammikuussa mielenkiintoinen näyttely huiveista.

Ja mites sinne Mokoman keikalle sitten asustauduttiin? Toinen sai mustan paitansa, ja minä yhdistin mustan tulppaanihameen punasävyiseen paitaan. Ja laitoin ehkä hieman paksummin eyelineria, ihan vaan tilanteen kunniaksi. ;)
Tällaisella mieliala-asustuksella tänään töissä.
Millaisia ajatuksia teillä on pukeutumiskoodeista tai -odotuksista?

4 kommenttia:

  1. No jos kirkollisista pukeutumiskoodeista jotain sanoisin niin... ennen olin tarkka, että menen hameessa (ortodoksiseen) kirkkoon. Tässä välissä löysin itsestäni farkkutytön. Vaatteet kävivät teltoiksi koon muututtua eikä ollut kivoja mekkoja enää... No, menin tässä farkuissa sunnuntaijumalanpalvelukseen yhteen pikku kappeliin. Ajattelin, että siellä on ehkä "rennompi" meininki. Kappelissa olikin etiopialaisten kasteliturgia, kaikilla etiopialaislla naisilla valkoiset, kultakuvioidut kauniit perinteiset mekot. Tunsin itseni niin alipukeutuneeksi. Ehkä jatkossa siis taas hame päällä kirkkoon? Huivia en käytä nykyään juuri muuten kuin luostareissa. Tai jos menen Helsingissä/Virossa/Venäjällä Moskovan patriarkaatin kirkkoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta ethän sinä voinut tietää, että siellä oli tuollainen tilaisuus menossa. ALipukeutumisen tunne on ikävä, mutta ikävältä tuntuu myös jos olo on ylipukeutunut.
      Minä tykkään käyttää huivia hiuksissa rusettina, mutta se ei varsinaisesti aja asiaa hiusten peittäjänä. Pitäisi opetella erilaisia tapoja käyttää huivia hiuksissa (samoin kuin kaulassa).

      Poista
  2. Mulla ei ole koskaan tullut vielä vastaan tilanteita, joissa olisi todella tarkka pukeutumiskoodi, mutta tavallaan se saattaisi tuntua jopa helpottavalta: eipä ainakaan tarvitsisi miettiä, miten pukeutuu! Olen käyttänyt aina paljon mekkoja, hameita ja jakkuja, ja varsinkin koulu- ja opiskeluaikoina aina joku kommentoi, että miksi "ylipukeudun". Olen kuitenkin aina tykännyt kokeilla milloin mitäkin tyylejä, joten ne kommentit menivät lähinnä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos :D Nykyisessä työpaikassani yliopistolla pukeudutaan yleisesti tosi rennosti, mikä välillä melkein harmittaa, sillä olisi ihanaa joskus vähän tälläytyäkin. Oma tyylini on nykyään värien puolesta aika minimalistinen, mustaa, harmaata ja tummansinistä riittää, ja tavoitteenani on vaatekaappi, jossa jokainen vaatekappale sopii yhteen muiden kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luostarihiuvien lisäksi olen törmännyt väitöstilaisuuksissa/niiden jälkeisissä karonkoissa tiettyyn tummaan pukukoodiin.
      Tuo "ylipukeutuminen" on jännä juttu. Minullekin on joskus kommentoitu, että "oletpas hienona". Vaikka koen aina näyttäväni suht samantyyliseltä. Minun arki ja juhlatyyli eivät siis eroa kovinkaan paljon toisistaan. Ero syntyy ehkä koruilla ja hiustenlaitolla. Ajatuksissani napsahti joskus oivallus, että miksi odottaa kivojen vaatteiden käyttämistä juhlatilaisuuksiin (niitä ei ole koskaan tarpeeksi), kun ne voi valjastaa myös arkipukeutumiseen, ja sillä ajatuksella täällä on menty.
      Ympäristö kyllä vaikuttaa pukeutumiseen. Jos ympärillä on jakkupukuisia henkilöitä, alan jotenkin automaattisesti pukeutua itsekin vähän "virallisemmin". Mutta ei minusta mustavalkoista pukeutujaa kyllä saisi. Ihailen päättäväisyyttä pitäytyä minimalistisessa värimaailmassa (ja sitä myötä monipuolisissa asuvalinnoissa).

      Poista