tiistai 12. syyskuuta 2017

Vanhasta uutta

Lähtötilanne, ja hiomisen jälkeen.
Nämä minun projektit tuppaavat olemaan useamman vuoden rupeamia... Viimeksi työtunteja meni melkoisesti (gradun sivussa!) tähän virkattuun peitteeseen. Tällä kertaa työn alla olivat vanhat Askon tuolit. Aloitin tuolien hiomisen innokkaana toukokuussa 2016, ja valmista tuli nyt elokuussa 2017. Hiominen alkoi puuduttaa, joten edelliskesän projekti jäi sen vuoksi kesken.
Helpompaa olisi tietysti ollut, että vetäisee valkoisen maalin pintaan vain uuden maalin. Se oli kuitenkin paikoin niin huonokuntoinen, että uusikin maalipinta olisi pian alkanut lohkeilla. Hiomishommiin siis. Aloitin toiveikkaana ilman apuvälineitä käsipelillä, kunnes hankin hiomahiiren, jolla homma kävi paljon sutjakkaammin.
Tämä perhonen istui tuolilla kaikessa rauhassa, vaikka tärisytin tuolia hiomakoneella.
En vielä hiomisvaiheessa ollut ihan varma minkä väriseksi tuolit haluaisin. Ajattelin, että kenties tuollainen alkuperäinen tummaksi käsitelty puu olisi kiva, mutta lopulta se alkoi vaikuttaa tunkkaiselta. Kävelin rautakauppaan ja hain mukaani erilaisia värilastuja, jotka vaihtelivat vaaleiden sinisten ja vihreiden kesken.
Lopulta päädyin vaaleaan, hieman murrettuun sinivihreään. Maali näyttää kuvissa valkoiselta, mutta on Tikkurilan Gorgonzola. (Moderni puutalo-blogissa samalla sävyllä on maalattu seinä.) Tästä tuli pienesti lämpöä kylmän valkoisen sijaan. Maalia joutuikin sitten sutimaan kolme kerrosta, jotta lopputulos oli tarpeeksi peittävä. Halusin tuoleista mattapintaiset, jotta vaikutelma ei olisi "muovinen". Värisävy sopii mielestäni kivasti yhteen myös Häkli-neidin kanssa. :)
Ihan oma projektinsa oli löytää tuoleille uusi verhoilukangas. Nelliina kirjoitti taannoin blogissaan hyvät vinkit Laitalan tuolinsa uudelleenverhoilusta, joten naps sinne, mikäli aihe kiinnostaa. Vanhoja päällisiä purkaessa kävi ilmi, että ennen projektin aloitusta tuoleissa oli ollut kolme eri kangasta. Ensimmäinen oli oletettavasti Askon alkuperäinen ruskeakukallinen kangas, joka oli jossain vaiheessa peitetty punaisella vahakankaalla(!). Tästä vahakankaasta ei ollut enää jäljellä kuin joitain jäämiä istuinosan kulmissa. Punainen vahakangas vaihtui vaaleakukalliseen ornamenttikankaaseen.
Minä halusin tuoleista retrohenkiset, muttei liian mummolamaiset. Ihastuin Marimekon Siirtolapuutarha-kuosiin, kun näin tuttavan verhoilleen sillä oman tuolinsa, mutta halusin kuitenkin löytää jonkin "oman kankaan". Se löytyikin yllättäen Pentikistä. En muistanut, että heilläkin on kankaita ja ihastuin kesän sinisävyiseen Apila-kankaaseen. Tai alun perin ihastuin nimenomaan violettisävyiseen versioon, kunnes ystäväni sai pääni käännettyä, että vihertävään taittavan maalin kanssa sinivihreä on parempi vaihtoehto. Ja oli oikeassa. Onni oli myötä, sillä satuin ostamaan kankaan vielä -50%:n alennuksella! 
Ja lopputulos näyttääkin sitten tältä:
Pitkäänhän tuossa meni ennen kuin saatiin tuolit taas käyttökuntoon (kummipojan sanoin: "tuolit oli rikki" = istuinosat irrallaan), mutta olen äärimmäisen tyytyväinen lopputulokseen. Oman projektini lomassa luin Helmihytti-blogin projektia omista wieniläistuoleistaan, jonka jälkeen en valita enää yhdestäkään omasta projektista! Tyttöhän käytännössä rakensi tuolit uudelleen!

Miltäs näyttää? Retro, muttei liian mummola?

8 kommenttia:

 1. Aivan ihanat tuli. Kannatti uurastaa:). Retrot tai mummot, molemmat hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Hiomisen jälkeinen loppuvaihe oli kivaa tekemistä, kun näki mitä alkaa saada aikaiseksi. :)

   Poista
 2. Onpa makeet, turhaan ei sanota, että hiljaa hyvä tulee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Ehti rauhassa miettiä millaisen lopputuloksen haluaa. Jätin tuon alkuperäisen verhoilukerroksen, mutta muut poistin.

   Poista
 3. Toimii! Raikkaan näköiset tuli. Ja kiva herukkaperhonenkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämmöinen puuhastelu on välillä mukavaa ja tasapainottaa työjuttuja. (Perhosen lajia en olisi tunnistanut.)

   Poista
 4. Todella ihanat värit löysit tuoleihin. Kangaskin on kuin tehty tuoleja varten.
  Tässä tulee mieleen että minä ostin ensimmäisellä palkallani äidilleni Marimekon vahakankaan keittiön pöydälle. Ei näytä olevan juuri sitä vahakangasta enää myynnissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Donna! :) Marimekolla ja Vallilalla olisi ollut paljon kauniita kankaita, mutta ei täysin sellaisia mitä tähän kaipasin. Jospa se sinun ostamasi vahakankaan kuosi tulisi vielä uudelleen myyntiin. Nythän niitä vanhojakin kuoseja on herätetty uudelleen eloon.

   Poista