perjantai 24. heinäkuuta 2020

Lintulan luostarissa

Vaikka kesä onkin mennyt töissä, olen saanut irtautua työpisteeltä pienille työmatkoille. Otin kohteeksi kesäisen Lintulan luostarin hakeakseni RIISAn museokauppaan lisää tuotteita. Lintulan luostarin valmistamat teet ja etenkin yrttisuola ovat suoranaisia myyntimenestyksiä. En valehtele kun sanon, että osa kävijöistä tulee tasaisin väliajoin ostamaan museokaupasta nimenomaan Lintulan yrttisuolaa.
Lintulan luostarin juuret ovat luovutetulla alueella, Kivennavan pitäjässä, Karjalankannaksella. Nimensä yhteisö sai läheisestä Lintulan kylästä ja joesta. Toiminta alkoi virallisesti vuonna 1895, kun Suomen arkkipiispa Antoni vihki käyttöön Pyhän Kolminaisuuden kirkon. Sisaristo evakuoitiin toisen maailmansodan myötä Kanta-Suomen puolelle, josta he lopulta löysivät uuden kodin Heinävedeltä, Palokin kylästä 1946. Lintulan luostari osti Palokin kylässä sijaitsevan Koskijärven kartanon ja siihen kuuluvan maatilan Hackman Oy:ltä, jolla oli ollut kylässä aiemmin sahatoimintaa.
Palokkiin rakennettiin Pyhän Kolminaisuuden kirkko, joka vihittiin käyttöön 1973. Kirkon suunnitteli arkkitehti Vilho Suonmaa. Rakennus peruskorjattiin vuosina 1997-2000 arkkitehti Antero Turkin suunnitelman mukaan. Kirkossa näkyy ikonimaalari Petros Sasakin  (1939-1999) kädenjälki. Sasaki maalasi ikonostaasin ikonit yhtä lukuun ottamatta, ja lisäksi valtavan alttarissa olevan Jymalansynnyttäjän Ennusmerkki -ikonin. Kuvaseinän vasemmassa reunassa olevan Jumalansynnyttäjän suojeluksen ikonin on maalannut Vjatšeslav Mihailenko. Ikonostaasin yläpuolinen seinämaalaus esittää Apostolien ehtoollista ja sen on maalannut Alexander Wikström.
Lintulan luostari on avoinna kesävierailijoille. Luostarin kahvio on toistaiseksi suljettu, mutta myymälä on avoinna päivittäin klo 11-17 aina elokuun 31. päivään saakka. Terassilla on kuitenkin myynnissä kahvia ja pullaa, jotka voi nauttia pihamaalla olevan katoksen alla. Kirkon lisäksi vierailijat pääsevät nauttimaan luostaria ympäröivästä kauniista luonnosta. Majoitusvarauksia voi tehdä numeroon 040 4857 570.
Näitä kuvia katsellessa todella toivon, että Heinävesi saisi pitää puhtaan luontonsa, ja Lintulan ja Valamon luostarit näin ollen myös matkailuvalttinsa sekä puhtaat luonnontuotteensa. 
Ei ole lainkaan hassumpaa työmatkailla tällaisissa maisemissa.
Kiitokset äiti Nektarialle sydämellisestä kohtaamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti