perjantai 24. heinäkuuta 2020

Mylly X

Leo Kosonen: Keväästä kevääseen, kuusi akvarellia.
Omat taidekokemukset ovat toistaiseksi rajoittuneet Kuopioon, sillä työt pitävät arjessa kiinni ja kesäloma häämöttää vasta edessä. Mutta mikäs täällä on ollessa, kun kaupunki on täynnä taidekohtaamisia. Luovien alojen yhdistys Pro Mylly ry täyttää 10 vuotta. Pro Mylly ry perustettiin 2009 parantamaan taiteilijoiden työoloja, työllistymistä ja luomaan monipuolista vuorovaikutusta eri luovien alojen toimijoiden kesken. Mylly sai ensimmäiset tilat käyttöönsä vuonna 2010. Myllyn toimijoina on mm. kuvataiteilijoita, käsityöläisiä, yhteisötaiteilijoita, valokuvataiteilijoita ja tekstiilitaiteilijoita sekä kirjoittajia ja korusuunnittelija. 
Kristiina Korpela: Kellä on parhaat tikkaat 2, installaatio. Jätepuu, kierrätys- ja löytötavarat ja pigmentit.
Kuopion torilta kannattaa siis tänä kesänä poiketa myös torin alle Kauppakeskus Apajaan, jossa on esillä kahdeksan taiteilijan teoskokonaisuuksia. Moni taiteilija on käsitellyt teoksissaan ympäristöteemoja, mutta mukana on myös viittauksia mytologiaan ja kritiikkiä esimerkiksi Amerikan presidenttiä kohtaan.
Katri Suonio: Vanha naaras (tunturipöllö), installaatio. Kangas, puu.
Tarja Wallius: Ikuinen - Eternal, installaatio, kalaverkkopunonta. Äidin ja tyttären talouden muovit yhden vuoden ajalta.
Tarja Wallius: yksityiskohta teoksesta Ikuinen.
Kun taide tuodaan ihmisten keskelle, erilleen perinteisestä galleriaympäristöstä, teoksiin suhtaudutaan eri tavalla. Osa kiiruhtaa arjessaan niin nopeasti, ettei välttämättä edes huomaa tiloihin tuotua taidetta, mutta osan teokset saavat pysähtymään. Vierailuni aikaan oli hauskaa seurata, kuinka oma käytökseni vaikutti muiden käytökseen. Kun jäin seisomaan teosten ääreen, muidenkin tuntui olevan helpompaa jäädä katsomaan teoksia pidempään. Ikään kuin lupa jäädä ihmettelmään. Jokin lauma-ajatus kai tässä pätee? Kun toinen on kiinnostunut jostakin, se sama kohde alkaa kiehtoa minuakin. 
Ulla Remes: Punainen matka. Vasemmalla teos Joutsenlaulu.
Nina Kaartinen: still-kuva videosta Utopia.
Tiina Tanskanen: still-kuva videosta Lehvästö.
Kuopiossa tuntuu olevan nyt mukavaa virettä taiteen kentällä. Toivon (Galleria) Ars Liberalle ja Pro Myllylle inspiroivia vuosia! Tukijat ovat kulttuurikentälle tärkeitä ja on hienoa, että Suomen kulttuurirahaston, Pohjois-Savon rahasto myönsi Myllylle rahoituksen kuluvalle vuodelle taiteilijoiden koulutukseen. Taiteen edistämiskeskus tuki puolestaan viime vuonna Myllyn juhlavuotistoimintaa.
Sinikka Kosonen: Pohjolan morsian.
On tärkeää, että maakunnissa arvostetaan taidetta ja kulttuuria. Tämän puolesta pitäisi rummuttaa vain entistä äänekkäämmin. Niin paljon kuin nautinkin esimerkiksi Helsingin kulttuuritarjonnasta on muistettava, että löytöjä ja elämyksiä tehdään myös kehä kolmosen ulkopuolelta. Omasta kaupungista!

Miltä Suomen kulttuurikenttä teidän silmin näyttää? 
Oletteko kulttuurimatkailleet kotimaassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti