perjantai 19. huhtikuuta 2013

Blogit museoita tukemassa

Joensuun taidemuseossa.
Edelliseen postaukseen ja museologian seminaariin liittyen Suomen museoliiton blogissa viestintäpäällikkö Seppo Honkanen on tiivistänyt yhteen esitykseen median ja viestinnän muutoksen, jota suosittelen katsottavaksi myös museossa työskentelevien ja museotyöstä/museoista kiinnostuneiden.
Joensuun taidemuseossa.
Joensuun taidemuseossa.
Itse kiinnitin huomiota kohtaan "ajatuksia, ideoita ja ehdotuksia museoalan viestijöille" ja tarkemmin tähän: "Blogien merkitys trendien luojina kasvaa koko ajan. Kannattaisiko tiedottaa myös suositummille bloggareille? Kutsua heidät museoon?
Louvressa.
Kuopion taidemuseossa.
Varsinaisia "museobloggaajia" on vähän, mutta itse olen henkilökohtaisesti erittäin kiinnostunut tästä kehityssuunasta. Näin myös kävijät pääsevät osallistumaan näyttelyyn/museoon ja osallistamaan itseään uudella tavalla. Blogien ja bloggaajien merkitys on suuri ja näkyvyys laajaa, mutta ainakin itse haluan säilyttää sananvallan enkä toimia vain museoiden "mainoskanavana". Tämä tarkoittaa sitä että saa sanoa suoraan mikä näyttelyssä/museossa oli hyvää ja mikä huonoa. Tästä luulisi hyötyvän myös itse museon ja saavan mahdollisia kehitysvinkkejä.
Keski-Suomen museossa.
Joten ei kun museoväki bloggaajia värväämään!

12 kommenttia:

  1. Ehdottomasti museoiden kannattaisi ottaa aktiivisesti yhteyttä bloggaajiin. Yhteystiedot löytyvät blogeista. Ei museoista ja näyttelyistä kiinnostunut bloggaaja voi hoksata itse kaikkia. Tiedotusta ja kutsuja bloggaajille siis kehiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihi nainen: Toivottavasti tällaista viestiä alkaisi mennä museoiden sisälle. Tämä on minusta hyvä ja molempia osapuolia hyödyttävä idea.

      Poista
    2. Olen itse joskus pyytänyt pääsyä museon postituslistalle, jota käytetään lehdistöllekin tiedottamiseen, mutta ei onnistunut...
      No, en ole alan ihmisiä, taiteen tuntija tms ;-)

      Poista
    3. kenkä: Hmm,onkohan museoilla sitten jokin tietty ryhmä kenelle ilmoituksia ja viestejä lähetetään. Yliopiston postituslistalle tulee onneksi ihan mukavasti tietoa myös museoiden tapahtumista.

      Poista
  2. Samaa mieltä, mutta ehdottomasti lähinnä sillä viisiin, että laitettaisiin bloggaajia museoiden tiedotuslistoille ja että heitä kutsuttaisiin tutustumaan näyttelyyn. Eli bloggaajan täytyy itse saada tuoda aito mielipiteensä esiin. Ja se on totta mitä Pihi nainen sanoi, museoita ja näyttelyitä tulee niin paljon jatkuvasti ja toisaalta museobloggaajatkin vaikuttavat aika paikallisesti, joten kaikkea ei ehdi eikä voi tietää, vaikka olisi kuinka kiinnostunut ja aktiivinen. Joten bring it on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. M: Tuo bloggaajat museoiden tiedotuslistoille on hyvä ajatus! Ja vaikka ympäri Suomea olisi paljon mielenkiintoisia näyttelyitä niin niihin on ainakin näin opiskelijabudjetilla hankala lähteä. Itse liikuskelen mm. sukuloimassa välillä Tampere/Jyväskylä/Pohjois-Savo ja yritän muihin menoihin istuttaa vierailtavat museo/galleriakäynnit. Ja raportoin näyttelyistä vain jos niissä saa kuvata. Itse olen saanut kiitettävästi luvan kuvata kun olen esittänyt millaiseen tarkoitukseen kuvia on tarkoitus käyttää. Toki on poikkeuksiakin, kuten esim. Tampereen taidemuseo on tiukka kuvauskiellon kanssa. Kirjoittelen aina kertoen samalla jostain teoksesta ja jos se teoskuva ei ole kuvittamassa tekstiä, en näe järkeä siitä kirjoittaakaan.
      Museot (eikä pelkästään taidemuseot) vain aktiivisesti tutustumaan kaikki oman alueensa blogitarjontaan ;)

      Poista
    2. Juu, itsekin liikun pääkaupunkiseudun ulkopuolelle säännöllisen epäsäännöllisesti akselilla Satakunta-Pohjois-Karjala-Etelä-Savo ja toki Turun ja Tampereen seudulla, mutta luonnollissti seuraan aktiivisesti vain näitä lähimpien museoiden tarjontaa, siinäkin riittää sarkaa. Blogi on erittäin hyvä välillinen tiedotuskanava, siinä kuitenkin saa välitettyä aidon katsoja-/kävijäkokemuksen.

      Poista
    3. M: Sama juttu, aktiivisesti tulee seurailtua vain lähiympäristön tapahtumia (ja siitäkin huolimatta osa "menee ohi"). Minusta olisi mukavaa lukea enemmänkin blogimaailmassa juuri mainitsemiasi aitoja kävijäkokemuksia, sillä jokainen tulkitsee näyttelyitä kuitenkin eri tavalla. Jospa bloggaajien museokokemuksista tulisi seuraava trendi kun bloggaajat + ravintolat/vaatekaupat/muoti- ja sistustuslehdet on jo niin tuttua.

      Poista
    4. Olin itse tosi onnellinen, kun sain luvan kuvata Espoon Emmassa, Jaume Plensan tosi hienossa näyttelyssä blogia varten. Näyttelykokemus nousi sen ansiosta vielä korkeammalle.

      Poista
    5. kenkä: Totta! Kuvauslupa luo museosta (ja näyttelykokemuksesta) hyvän vaikutelman, mutta olen sitä mieltä että bloggaajienkin tulee olla rehellisiä ja kertoa mihin yhteyteen kuvia käyttävät. Isoissa museoissa kuvauslupa yllättää aina positiivisesti :) Itse pidän siitä että kuvausluvan kanssa saa tallennettua kivoja näyttelyitä muistiin pidemmäksi aikaa ja pääsee palaamaan näyttelyyn näin näyttelyn päättymisenkin jälkeen. Olen esim. voinut hyödyntää näyttelyistä kirjoittamiani blogitekstejä mm. kurssien esseetehtävissä.

      Poista
  3. Hyvä, että museoväki on heräämässä nykyhetkeen; blogien kautta ne saisivat paremman näkyvyyden. Ja kiinnostavaan näyttelyyn saattaisi moni tulla vähän kauempaakin, etenkin kesäloma-aikaan.

    Luen mielelläni näyttelypostauksia, etenkin jos ei oli itsellä mahdollisuutta päästä paikanpäälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuukki: Olen samaa mieltä että kiinnostavaan näyttelyyn haluaa matkata vähä kauempaakin. Ja blogien kautta pääsee tosiaan lukemaan ja näkemään näyttelyitä joihin muuten ei ehtisi/ole mahdollisuutta käydä. Tai toisaalta ne voivat kannustaa lähtemään museoon ja näyttelyyn jos bloggaaja esittelee asian hyvin ja mielenkiintoisesti. :)

      Poista