maanantai 8. huhtikuuta 2013

Palokan kirpputorit

Viikonloppuna käytiin tutustumassa Palokan kirpputoreihin. Listalla oli kiertää kolme lähekkäin olevaa paikkaa: Spr, Löytölähde ja Silinteri.
Ensimmäiseksi menimme Spr:n kirpputorille, joka osoittautui suureksi paikaksi. Tilaa kierrellä oli kiitettävästi, tavarat lajiteltu Spr:lle ominaiseen tapaan siististi astioihin ja muihin käyttöesineisiin, kirjoihin, miesten-, lasten- ja naistenvaatteisiin, urheiluvälineisiin ja huonekaluihin. Täältä tuskin tekee ainakaan kotimaisen lasitavaran löytöjä, sillä paikka näytti olevan hintatietoinen. Vertailukohdaksi voin kertoa että Jämsän kirpputoreilta löytämäni Nanny Stillin Kehrä-lasit (8 kpl/10 euroa) maksoivat täällä 2,80 euroa kappale. Ei toki päätä huimaava hinta, mutta korkea siihen nähden että maksoin omistani 1,25 euroa kappaleelta. Tavarat olivat suurilta osin erittäin hyväkuntoisia ja niitä pystyi katselemaan penkomisen sijaan. Itse en löytänyt tällä kertaa mitään ostettavaa, mutta K:lle löytyi kotimainen Friitalan musta nahkatakki hintaan 6 euroa! Tätä saattoi jo sanoa löydöksi, sillä takki oli hyväkuntoinen, nahka ja vuori ehjät ja istui kuin hänelle tehty. Suosittelen muitakin etsimään nahkatuotteita kirppareilta, sieltä löytää usein hyväkuntoista halvalla, vaikka sitten vaatteeksi tai muuhun "askarteluun". Voin vain kuvitella mitä sekin takki on uutena kaupassa maksanut... Paikassa käy sekä kortti että käteinen.
Spr:n jälkeen poikkesimme viereiselle Löytölähde kirpparille. Tätä odotin innolla, sillä nettisivujen ja netistä lukemani positiivisen palautteen vuoksi tämä vaikutti hyvältä paikalta. Toisin kävi ja pettymys iski jo miltei ovella. Paikan pienikokoisuus ei haitannut, mutta tavara ei ollut lainkaan omanlaistani (huom. tämä kritiikki yhden käyntikerran perusteella). Suurimmaksi osaksi vaatteita ja muuta tekstiiliä ja enemmän etsittävää lapsiperheille. Mukaan olisi lähtenyt Rölli - hirmuisia kertomuksia elokuva, jos ei olisi ollut niin naarmuinen. Tilaan on saatu mahdutettua pieni kahvio ja urheiluväline/kodinkoneosasto. Lisäksi lukemistani palautteista huolimatta myynnissä oli huomattavissa samanlaista halpaa rihkamatavaraa kuin muuallakin. K löysi täältä itselleen Hitchcockin kirjan, minulle ei tarttunut mitään. Kassalla ollut myyjä oli iloinen ja vaikutti mukavalta, joka tietysti vaikutti positiivisesti lopputulokseen. Vaikka tavaraa oli enemmän lapsiperheille, en missään nimessä lähtisi yrittämään sisään lastenvaunujen tai rattaiden kanssa, sillä hyllyvälit ovat todella kapeat. Jos en kamalasti valehtele niin paikassa käy sekä kortti että käteinen.
Viimeisenä kävimme Silinterissä. Kyseinen kirpputori sijaitsi aiemmin Laajavuorentiellä, mutta rakennus purettiin ja kirpputori siirtyi Palokkaan. Ehdin käydä Laajavuorentiellä muutamia kertoja ja pidin tavaran vaihtuvuudesta ja kohtuullisista hinnoista. Samanlaiselta näytti ensivilkaisulla meno myös nykyisellä paikalla. Tilat olivat melko suurikokoiset ja hyllyrivien väleissä oli mukavasti tilaa kuljeskella vaikka niiden lastenvaunujen kanssa. Tavara oli ihanan monipuolista, pääosin hyväkuntoista ja kohtuuhintaista. Kokonaisuus näytti vielä hieman keskeneräiseltä ja huonekalupuoli tyhjältä. Lapsille oli järjestetty muuten kivankokoinen leikkinurkkaus. Positiivisesta ja lupaavasta vaikutelmasta huolimatta mukaan ei löytynyt muuta kuin Ronja Ryövärintytär elokuva 2 euroa (jonka pettymyksekseni huomasin vasta kotona olevan suomeksi dubattu, kun olisin kaivannut vain niitä suomitekstejä). Nettipalautteissa huomauteltiin likaisuudesta ja pölyisyydestä, mutta itse en kiinnittänyt tähän huomiota. Paikassa käy kortti ja käteinen.

Näistä kolmesta lemppariksi nousi Silinteri, sillä siellä oli eniten potentiaalia tehdä itseäni kiinnostavia löytöjä.

13 kommenttia:

 1. Kiitos kirpparikierroksesta. Olenkin ihan ulkona siitä maailmasta, sillä täällä ei oikein ole kirppareita. Sellainen ei ole turkkilaisista mitenkään hienoa. Suomessa siten taas opettelen käymään kirppareillakin. Säästäähän siinä pitkän pennin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine: Minä muistan lapsuudesta ajan jolloin kirpparit eivät olleet suosittuja, ja jos jollain lapsella sattui olemaan jotain kirpparilta ostettua, sitä ei voinut myöntää. Nyt en voi enää kuvitella että asenne olisi tuollainen, kierrätyksestä on tullut iso osa suomalaista kulttuuria. Se on hienoa, mutta arvonnousun näkee sitten suoraan kirpparihinnoissakin, esimerkiksi kaikki yli 10 vuotta vanhemmat astiat voi luokitella jo "antiikiksi" ;P

   Poista
 2. Hei!

  Katselin eilen Friitalan nahkatakkia ( 80-luvulta ) paikallisella kirpalla. Hinta 60 euroa. Kylläpä teit todellakin löydyön!!!!! Ihanaa kun osuu oikeaan aikaan oikeaan paikkaan:-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minnamarika: Mitä ihmettä?! Kuinka voi 80-luvun nahkatakki vielä maksaa noin paljon...?! Kiitos tiedosta, tämä laittoi arvostamaan löytöä entisestään ;) Kirppareiden kivoin puoli on juuri se löytämisen ilo, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaan :)

   Poista
 3. Hei, Silinteri on myös Kortepohjan ostoskeskuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieläkö Silinteri todella on Kortepohjassa? Kuulin huhuja että paikka olisi siellä lopettanut. Pitääpä tarkastaa tilanne paremmin. Kiitos. Kortepohjassa olen kyllä käynyt Salamakaupassa muutaman kerran.

   Poista
 4. Nämä kirppisarviosi ovat tosi hyviä, jos vaikka kesälomareissulla tulee pysähdytyksi vieraalla paikkakunnalla niin tietää, minne poiketa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukki: Mukava kuulla. Pitäisi joskus tehdä keskusta-alueen kirppareista samanlainen postaus. Itse asiassa se on ollut mietinnässä jo jonkin aikaa, kun saisi kuvattua ja käytyä useammalla kuin yhdellä kirpparilla kerralla.

   Poista
 5. Hei, Silinteri ei ole koskaan ollut Kortepohjassa vaan Savelassa.

  Nykyään Silinteri on Palokan Kirrissä, kuten postauksen kaksi muutakin kirppistä. Täkäläiset puhuvat nimen-
  omaan Kirrissä, erotukseksi itse Palokasta, joka on muutaman kilometrin päässä nelostien toisella
  puolella ja jossa ei ole kirppistä. PS. Tampereella on myös Silinteri, sekä Kuopiossa Kirpparilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipä hei, kiitos paikallistuntemuksesta. Yleistän tässä Kirrin Palokaksi, sillä tämä auttaa ulkopaikkakuntalaisia hahmottamaan mistä on kysymys, missäpäin Jyväskylää kirpparit sijaitsevat.

   Itsekin olen vieraillut sekä Tampereen Silinterissä että Kuopion Kirpparilla.fissä.

   Poista
 6. Kiitos erittäin paljon vinkeistä :) olen väliaikaisesti muutamman viikon täällä Jyväskylässä ja olen etsiskellyt kirppareita ja pari löytänyt mutta näistä mitä tässä oli en tiennyt mitään. Tuo Palokka oli hyvä maininta koska itse kun en ole paikkakuntalaisia niin en olisi tiennyt tuosta Kirristä mitään mutta ajan päivittäin tuon Palokka kyltin ohi. Nyt siis kirpparille Palokkaan käy tieni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tästä oli hyötyä. Itse en olekaan taas pitkään, pitkään aikaan käynyt testaamassa Palokan kirppareita. Toivottavasti löydät jotain kivaa mukaasi. ;)

   Poista
 7. Kiitos kirppis vinkeistä. Olen täällä väliaikaisesti pari viikkoa ja olen etsinyt kirppiksiä ja löytänyt vain pari. Tuo Palokka oli hyvä koska itse en tiedä paikkoja mutta tuon Palokka kyltin ohi ajan jokapäivä joten sitten suuntaankin sinne seuraavaksi :)

  VastaaPoista