tiistai 4. helmikuuta 2014

Impressionistit

Kuva täältä.
Maalaustaiteen historiasta kiinnostuneet huomio! Tänään tiistaina alkaa Yle Teemalla neliosainen sarja, jossa Waldemar Janusczak (muistetaan mm. Patsaspäiväkirjat-sarjasta) esittelee impressionismia. Monen mielissä tyylisuunta yhdistyy hempeisiin väreihin ja utuisiin maisemiin vaikka todellisuudessa impressionismi oli taiteellinen vallankumous.
Claude Monet: The Seine at Giverny, Morning Mists, 1897. Kuva täältä.
Osa 1. Neljän kopla (4.2.2014). Impressionisteista kuuluisimmat ja koko taidesuunnan perustajat Pissarro, Monet, Renoir ja Bazille haastoivat aiemmat taiteen normit ja muuttivat maalaustaiteen suunnan. Länsi-Intian rannoilla, Pariisissa, Seinen varsilla ja eteläisessä Lontoossa nämä taiteilijat tallensivat hetkellisiä kohtaamisia ja alati muuttuvia näkymiä.
Pierre-Auguste Renoir: Woman with a Parsol in a Garden, 1875. Kuva täältä.
Osa 2. Luonnon helmassa (11.2.2014). Vaikeinta on saada taide näyttämään helpolta: impressionistien aurinkoiset ja leppoisat maisemamaalaukset olivat kovan työn tulosta. Maalarit tarpoivat halki sateen, lumen, tuulen, sumun ja petollisten rantakallioiden luodakseen spontaanin vaikutelman. Apunaan heillä oli myös uutta tekniikkaa – paitsi kannettavat maalaustelineet ja uudenlaiset pensselit myös rautatie.
Edgar Degas: Portraits at the Stock Exchange, 1878-79. Kuva täältä.
Osa 3. Ihmiset maalausten aiheina (18.2.2014). Keitä impressionistit maalasivat? Tässä jaksossa tutustutaan Edgar Degas’n sekä usein unohdettujen naismaalarien Morisot’n, Bracquemondin ja Cassattin aiheisiin. Impressionistit haastoivat perinteen kuvaamalla ihmisiä sellaisina kuin he kadulla olivat, tai vaikka hevosia Longchampin kilparadalla äärimmäisiin asentoihin jännittyneinä.

Georges Seurat: Study for Le Bec du Hoc, Grandcamp, 1885. Kuva täältä.
Osa 4. Viimeinen kukoistus (25.2.2014). Impressionismin viimeisiä vuosia tarkastellaan keskeisten taiteilijoiden viimeisestä yhteisnäyttelystä käsin. Erityisen tarkkaan tutkitaan Georges Seurat’n taidetta, jossa näkyy myös hänen akateeminen taidekoulutuksensa. Lisäksi nähdään, miten impressionistit saivat vaikutteita optiikan ja väriopin tutkimuksesta – ja miten silmäsairaus muutti Claude Monet’n värinkäyttöä.

Claude Monet'n ystävänä aion nauliutua tv:n ääreen. 
Impressionistit-sarja siis Yle Teemalla tiistaisin klo 20.00 
(eli käännätte heti Salkkareiden jälkeen Teemalle ;) ).

4 kommenttia:

  1. Pongasin myös tämän sarjan ohjelmatiedoista ja aion sekä katsoa että myös tallentaa sen.

    Oletko muuten koskaan maalannut tai piirtänyt omakuvaa? Meillä tuli esimieheni (nainen) kanssa puhe siitä, mitä voisimme tehdä joskus tyky-päivänä ja hän kertoi, että hänen entisessä työpaikassaan oli maalattu omakuva. Minusta se kuulosti tosi hauskalta, toivottavasti se toteutuu joskus. Asia tuli näistä kuvista mieleeni, sillä mietin silloin, että tekisin jotain impressionista tms., koska todenmukainen on paljon vaikeampi tehdä. Muulla tavalla tehdyssä saisi käyttää myös mielikuvitustaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuukki: Sama täällä, tallennukseen menee myös.

      Olen maalannut aiemmassa koulussani omakuvan, tosin se jäi hieman keskeneräiseksi. Ihan mahtavaa että tuollaista maalausprojektia ehdotettiin tyky-päivän viettotavaksi! Toivon myös että se toteutuu ja vien tämän ajatuksen mukanani kunhan joskus työelämään taas jalkaudun. Ja tosiaan, eihän sen tarvitsisi olla valokuvamaisen tarkka teos vaan vaikka tunnepitoinen väriylistys itselle :) Kiitos tämän idean jakamisesta!

      Poista
  2. Kiitti vinkistä! Todella puhutteleva tuo Morning Mists -teos. Tykkään valtavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sini: Sama juttu, tuo on yksi Monet'n lemppareistani :)

      Poista