Kuopion yliopistollisen sairaalan Lasten diabetespoliklinikka tilasi kolmeen vastaanottohuoneeseen Hobispuiksi kutsut metallipuut. Hobispuilla visualisoidaan diabeetikkojen hoitotasapainoa. Jokaisella on puussa oma magneettilehti, jonka saa vaihtaa uudenväriseksi aina tietyn HbA1c-tavoitteen täytyttyä. ”Punainen kuvastaa haasteita ja vihreä hyvää hoitotasapainoa. Perhosen tai linnun saa laittaa, kun hoitotasapaino on erityisen hyvä tai pitkäaikaisverensokeritaso (HbA1C) on parantunut edellisestä käynnistä reilusti”, kertoo lastenendokrinologi Tanja Kuiri-Hänninen.
Hoitotasapainon visualisoinnin lisäksi Hobispuut antavat vertaistukea. Lapset huomaavat, ettei heidän hoitotasapainoa kuvaava punainen tai keltainen lehti ole ainoa tai lopullinen väri. Tilanteen kanssa ei olla yksin. Yhden kolmesta Hobispuusta lahjoitti KYSiin Varkauden Seudun Diabetesyhdistys.
Hobispuut on valmistanut mikkeliläinen Pauliina Rundgren HandiCrafts Oy. Emalipäällysteiset magneetit valmistetaan käsityönä Mikkelissä, pulverimaalatut mustat metallipuut Vaajakoskella Keski-Suomessa. Pauliina Rundgren kertoo, että Hobispuun idea syntyi Mikkelin keskussairaalan Lasten diabetespoliklinikalla työskentelevän henkilöstön keskuudessa. ”Oli ilo kehitellä heidän asiakkaidensa kanssa hoidon tilaa visualisoiva sekä vertaistukea antava apuväline”, Rundgren kuvailee.
KYSin ja Mikkelin keskussairaalan lisäksi Hobispuita on käytössä muun muassa Päijät-Hämeen keskussairaalassa sekä Lasten ja nuorten diabetesyksikössä Raumalla.
onko noissa lehdissä joku lapsen oma tunniste (nimitarra? tmv) takasivulla, vai kuinka lapsi tunnistaa itsensä?
VastaaPoistaLehdissä ja muissa magneeteissa ei ole (tietosuojaankin liittyen) lasten tunnistetietoja. Lehtien värikoodit kirjataan potilastietoihin, joista käy ilmi minkä värinen hoitotasapaino lapsella on edellisellä kerralla ollut, johon uutta HbA1C-arvoa verrataan. Magneetit eivät ole siis henkilökohtaisesti personoituja, vaan värit kuvastavat kulloistakin hoitotasapainoa.
PoistaNäistä hobispuista on kuulema tullut hyvää palautetta vanhemmilta. Ne ovat olleet käytössä KYSissä maaliskuusta 2023 lähtien.