perjantai 21. heinäkuuta 2023

Potilasnäkökulma

Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksen tilat otettiin käyttöön peruskorjauksen jälkeen vuonna 2017. Tuolloin mietittiin myös potilasnäkökulmaa ja peruskorjausbudjettiin sisällytettiin kuvallisten alakattopaneelien painaminen.

Päivystyspoliklinikka

Näitä päivystyspoliklinikan alakattopaneeleita on silloin tällöin näkynyt somen kuvavirrassa ja niistä on kulkeutunut korviini hyvää palautetta. Tilanne, jolloin potilas ei voi tehdä muuta kuin olla sängyssä selällään, katossa olevat kuvat antavat edes hetkeksi muuta ajateltavaa. Kuvat ovat olleet potilaille mukava yllätys. Nämä tekstin kuvat on otettu päivystyksen tarkkailusalista, mutta kuvia on myös muualla. Kuvat on asemoitu siten, että jokaisessa verholla rajatussa osiossa on omat kuvansa.

Kattopaneelien kuvissa on käytetty avoimen lisenssin (CC BY 2.0) Kansallisgallerian Hugo Simbergin kuva-arkiston kuvia. Taidemaalari Hugo Simberg (1873-1917) oli myös innokas valokuvaaja. Viipurinlahden luoteisrannalla sijaitseva Niemenlautan sukukartano oli Simbergille tärkeä paikka. Hän vietti siellä lähes kaikki kesänsä. Simberg kuvasi mielellään omaa perhettään, Niemenlautan ympäristöä sekä siellä vierailevia ihmisiä. Päivystyspoliklinikan elämäniloiset valokuvat on kuvattu Niemenlautassa vuosina 1891-1917.
Naisten poliklinikka

Alakattopaneelien kuvittaminen on mielestäni erinomainen keino lisätä potilasviihtyvyyttä ja lieventää jännitystä. Tämän huomasi myös KYSin naisten poliklinikka. Heillä oli aiemmin teipattuna toimenpidehuoneen kattoon laminoitu maisemakuva, mutta he halusivat viimeistellymmän lopputuloksen. Henkilöstö valitsi vapaasti käytettävien kuvien kuvapankista kesäisen maisemakuvan, joka painettiin toimenpidesängyn yläpuolella oleviin alakattopaneeleihin.
Valmiiden kuvien käyttö on edullinen ja nopea ratkaisu saada tunnelmia tiloihin, joissa potilas on selällään. Alakattopaneeleihin on mahdollista toteuttaa myös personoituja ratkaisuja. Lasten ja nuorten osasto tilasi Kamala Luonto -taiteilijoilta muiden töiden ohessa toimenpidehuoneen kattoon revontulikuvituksen.

Olisi mukava kuulla, jos teillä lukijoilla on kokemusta sairaaloissa 
olevasta taiteesta ja viihtyisyydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti