maanantai 9. joulukuuta 2013

Taiteen merkitys

"Taiteen merkitys ei ole ajan tappamisessa. Sen tehtävä ei ole tyhjän kohdan täyttämisessä jotain parempaa odoteltaessa. Taide luo aikaa, se luo elämää ja vetää ikuisuuden luoksemme. Taiteessa ovat läsnä kuoleman väistämättömyys ja ikuisuuden odotus. Yksinäisyys ja hiljaisuus myös opettavat meitä katsomaan taidetta. Vermeerin valoa, kun se virtaa läpi käsin hiotun ikkunan vuosisatojen taakse. Donatellon Johannes Kastajan kättä, joka on pysähtynyt oivalluksen portille. Kaikki tuo on mahdollista nähdä, jos läsnä on Carpelanin mainitsema 'rikas yksinäisyys'. Yksinäisyys, johon olemme malttaneet pysähtyä ja joka ei väistä kysymyksiä ikuisuudesta."

Hannu-Pekka Björkman: Valkoista valoa

2 kommenttia:

  1. Näinpä juuri. Etenkin vanha taide sopii noihin sanoihin täydellisesti. Onneksi tuo hidas tekeminen ja tekniikoiden kunnolla opettelu näyttäisi taas olevan tulossa. Välillä kun tuntui, että kaikkien, hyvienkin, piti piirtää ja maalata huonosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuike: Kiireestä ei useinkaan seuraa mitään hyvää. Hitaus saattaa välillä tuntua tylsältä, mutta sanonnassa "hitaasti hyvä tulee" on perää.

      Poista