lauantai 8. toukokuuta 2010

1,5 h musiikkia korville

 
Harvinaista, keskiaikaista musiikkia esittävä Laatokan Valamon laulajat konsertoivat Kuopion Tuomiokirkossa.


"Znamennie-musiikkia lauletaan 1600- ja 1700-lukujen nuottikäsikirjoitusten mukaan. Käsikirjoitukset on tehty neumein, joita vain harva Suomessa kykenee tulkitsemaan. Vanhan kirkkomusiikin melodiat poikkeavat totutusta. Siinä ei ole duuria eikä mollia eikä toistoja melodiakulussa. Vanhaa kirkkomusiikkia käytetään edelleen muun muassa Kreikassa, Serbiassa, Georgiassa ja Bulgariassa."

Huh mitä laulua! Aloittaessaan ensimmäsen kappaleet äänet alkoivat soida niin voimakkaasti ja kumeasti, että luulin ensin ulkona alkavan ukkostaa. Kylmät väreet juoksivat selkäpiitä pitkin. Vaikkei sanoista ymmärtänyt kuin satunnaisia kohtia sieltä täältä, antoi se ehkä vielä voimakkaamman tunteen, koska keskittyi vain itse musiikkiin, ääniin, niiden laajuuteen ja monipuolisuuteen. Kirkkomusiikin jälkeen kuoro esitti myös kansanlauluja kuten Kaksitoista ryöväriä, Volgan lautturit ja hauskan Iltakellot.

Kirkossa äänet pääsivät todella oikeuksiinsa! Yleisö oli vaikuttunut, osa jopa liikuttunut nyyhkytyksestä ja nenän niistämisestä päätellen. Ilta oli vaikuttava ja lopuksi "ruusutetttin" laulajat ja taputettin heidät encore-esitykseen. Mukaan tarttui kuoron levy Montrealin konsertista, jossa oli samoja kappaleita kuin tänä iltana kuultuna.


Konsertin päätyttyä alkoi sataa ja istuin bussipysäkillä kuunnellen sadepisaroita.
 

2 kommenttia:

  1. Tuomiokirkko on upea. Joka kerta kun sen näen, huokaisen. Kiva, että liityit lukijakseni, minäkin napsautin sinut seurantaan hyvin nopeasti, kun vielä huomasin, että ollaan saman kaupungin tyttöjä. :)

    VastaaPoista
  2. Samoin,Tuomiokirkko se jaksaa vain ihastuttaa aina kun ohi kävelee. :)

    VastaaPoista